elbocsátás grafika

Egyre többen posztolnak videót kirúgásukról

A távmunka korában ma már nem ritka, hogy a fontos munkaügyi döntéseket (például azt, hogy valakit felvesznek egy munkakörbe vagy épp elbocsátják) is online intézik a cégek, az viszont csak az utóbbi hónapokban lett gyakoribb, hogy a munkavállalók posztolják az erről készült videókat.
  • A technológiai cégek világszerte át kell, hogy alakítsák munkaerőbázisukat.
  • Sok ilyen cégnél az elmúlt időszakban tömeges elbocsátások történtek.
  • A fiatal munkavállalók közül sokan megosztották kirúgási videóikat.

A közösségi médiában nemrégiben milliók nézték végig, ahogy egy tech cég munkatársát, Brittany Pietsch-et videohíváson keresztül kirúgják a munkahelyéről. Január 12-én Pietsch, egy amerikai informatikai vállalat korábbi ügyfélkapcsolati vezetője kilenc perces videót tett közzé sz eseményről. A videón a vállalat két képviselője (akikkel egyébként a nő sosem találkozott) annyit közöl vele, hogy nem felelt meg a vele szemben támasztott elvárásoknak. A beszélgetés során Pietsch megpróbálja megvédeni magát, beszél a korábban kapott pozitív visszajelzésekről, és igyekszik közelebbről is megtudni elbocsátásának okát.

Online világ, online kirúgások

Ilyen és ehhez hasonló videóból egyre több kering a neten. És nemcsak azért, mert jelenleg is munkahelyek tömegei szűnnek meg a technológiai szférában, de azért is, mert egyre több az olyan fiatal munkavállaló, aki élete során csak online környezetben dolgozott, és első elbocsátása is ilyen személytelen körülmények között esik meg vele. A videókat megosztó munkavállalók célja emiatt az, hogy erőt adjanak más, az övékhez hasonló helyzetbe került embereknek. A #layoffs hashtaggel ellátott, és a szintén népszerű Get Ready With Me (GRWM) videókhoz hasonlóan a slice-of-life típusú (a posztoló életének egy-egy szeletét felfedő) tartalmak közé tartozó klipek az elmúlt időszakban mintegy 400 millió megtekintést értek el. A nézők számára ezek a videók lehetőséget teremtenek arra, hogy kevésbé érezzék magukat egyedül egy olyan világban, ahol az életüket jelentősen befolyásoló események 5-10 perces videóhívásokká degradálódtak. Pietsch videója is rengeteg együttérző és támogató kommenteket kapott: „Nagyon sajnálom, hogy ezt hallom”, „7 év hűség után bocsátottak el egy cégtől, ahol dolgoztam, majdnem belehaltam” – írták kommentelői.

Kirúgós videók, mint sztárjklehetőség

Az élő elbocsátásokról szóló videók sikere szakértők szerint annak is köszönhető, hogy ezek az anyagok megkérdőjelezik azt a hosszú évszázadokig fennálló normát, miszerint a munkáltatók felsőbbrendűek, illetve, hogy a munkáltatónak mindig igaza van. Pietsch és kortársai ezeket a videókat a meg nem indokolt, és sokszor elhibázott vállalati döntésekből eredő leépítésekkel szembeni sztrájk eszközként is használják. Sok vállalat ugyanis megpróbálja a munkavállalóra hárítani a felelősséget az elbocsátásért, holott a valóságban, pláne, ha tömeges elbocsátásról van szó, az akár a vezetés kudarca is lehet, ezek a videók pedig leleplezik a hibát. 

@screenshothq Brittany Pietsch (@brittanypeachhh) has gone viral after sharing a video of her being laid off from Cloudflare without reason. The 9-minute tiktok shows a calm and collected Brittany on in a virtual meeting with Cloudflare HR representatives, where she confronts them about the reasons behind her termination for which they have no specific answers. The CEO of Cloudflare responded in a tweet. #cloudflare #fired #layoffs #brittanypietsch #hr #corperatetiktok #ceo #humanresources ♬ Lost Lifes - Steve Ralph

Csak óvatosan a kirúgós videókkal

Szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy az elbocsátás közösségi médiatartalmakká alakítása – bármennyire is jó szándékú – hosszú távú szakmai következményekkel járhat. Miközben a videók készítőinek haragja jogos lehet, a videók hatással lehetnek a posztolók jövőbeli álláslehetőségére is. A technológiai álláspiac kicsi, és ha egy ilyen videó gyorsan elterjed, több mint valószínű, hogy egy toborzó, HR-menedzser vagy interjúztató látja azt, egy vállalat pedig kétszer is meggondolhatja, hogy felvegyen-e olyan jelöltet, aki nyilvánosan felfedi a vállalat belső működését. 

Mielőtt tehát hasonló posztot tennénk ki, a szakértők azt javasolják, hogy nézzük meg, mit ír szerződésünk egy ilyen vagy ehhez hasonló helyzettel kapcsolatban, mert ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak, könnyen bajba sodorhatjuk magunkat. Ha úgy érezzük, igazságtalanság ért bennünket a munkahelyünkön, érdemes ügyünkkel egy a témában járatos szakembertől tanácsot kérni, és ha valóban jogszerűtlenül bánta el velünk, munkahelyi bírósághoz is fordulhatunk. 

Vagy, mérhetünk megelőző csapást is: ahelyett, hogy a kirúgásunk miatt aggódnánk, kipróbálhatjuk a legújabb trendet is: épp csak a minimumot teljesíteni a munkahelyen. 

Kiemelt kép: Getty Images