Kincsvadászat a Temze partján – Az iszapkutatás egy valódi időutazás

A Temze mentén folytatott emberi tevékenység elmúlt 2000 éve alatt számtalan tárgyat dobtak el szándékosan vagy véletlenül a folyó vizébe. A napi néhány órán át tartó apálykor az iszapos folyómeder a felszínre kerül, ezt fésülik át az iszapkutatók, olyan több száz vagy akár több ezer éves tárgyakra vadászva, amelyek az iszapos fenéken rejtőzve érintetlenek maradtak. Minden egyes lelet, legyen az hétköznapi vagy rendkívüli, valami egyedit mond el London történelméről.

A tenger felé folyó Temze londoni torkolata egykor a világ legnagyobb kikötője volt, létfontosságú összeköttetést biztosítva a Brit Birodalom és a világ többi része között. A forgalmas, zsúfolt kikötőben a világ minden tájáról érkező, hatalmas rakományokkal megpakolt óceánjáró hajóktól kezdve a kis, helyi evezős csónakokig mindenféle vízi jármű megfordult. Londonban mintegy 18 kilométeren keresztül a folyó mindkét partja tele volt raktárakkal, gyárakkal, halpiacokkal, sörfőzdékkel, vágóhidakkal, kocsmákkal és házakkal. A nyüzsgő folyóparton sajátos közösségek éltek: rakodómunkások, matrózok, kereskedők, halászok, osztrigás asszonyok és hajóépítők. Az ő életük, és ezáltal London történelme elevenedik meg azokban a használati tárgyakban, amelyeket a folyó apálykor nagylelkűen visszaad.

A tengerhez való közelsége miatt a Temze vízszintje Londonban naponta kétszer 7-10 métert is ingadozik az árapály következtében. Ahogy a Temze vize apálykor lassan visszahúzódik, az így feltárulkozó folyómeder Nagy-Britannia leghosszabb régészeti lelőhelyévé válik. A meder kövek, osztrigahéjak, törött üveg, tégla, terrakotta csempe, állati csontok, homok, kavics és iszap eklektikus keverékéből áll, amelyben elveszett és eldobott tárgyak rejtőznek. Mivel kiszámítható, mikor lesz alacsony a vízszint, előre tudható, mikor érdemes nekivágni az iszapban való keresgélésnek. Ennek a tudásnak már a régi idők emberei is birtokában voltak, csak éppen egészen más célokra használták, mint most.

„Sárforgatók” 2020 nyarán a Temze partján (Fotó: Hollie Adams/Getty Images)

Sárforgatók régen és most

A ‚mudlark’ kifejezés a viktoriánus korban terjedt el Angliában: szó szerinti fordításban sárforgatót, iszapturkálót jelent. Elsősorban az utcagyerekeket illették ezzel a névvel, ami jelzi, hogy a mudlarking intézménye a 19. században még egészen másról szólt, mint most.

Akkoriban a part menti gyűjtögetők nem kedvtelésből, hanem a túlélés érdekében kutatták  a nyílt folyómedret, hátha találnak valami eladhatót.

Gyakran gyerekek, többnyire fiúk voltak, akik veszélyes körülmények között – mezítláb, gyakran hólyagosra fagyott, üvegdarabok és szögek által felsértett lábakkal – kerestek praktikus dolgokat, például szenet, vasat, rézszögeket és köteleket, amelyeket eladhattak, hogy élelmet és alapvető dolgokat vásárolhassanak maguknak és családjuknak. A szerencsétlen sorsú sárforgatókat már messziről meg lehetett ismerni szakadt, mocskos és bűzlő ruháikról.

Horsleydown, Bermondsey, London, 1850 körül – az előtérben mudlarkolók (Fotó: Guildhall Library & Art Gallery/Heritage Images/Getty Images)

Az iszapkutatás manapság egészen máshogy néz ki. Egy olyan népszerű hobbivá vált, amely felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt egyedülálló, kézzelfogható történelmi élményt nyújt, és elmélyíti London múltjának megismerését. A mai iszapkutatók megfelelő felszerelésben, gumicsizmában és gumikesztyűben vágnak neki a folyópartnak: egyesek szemmel keresnek, míg mások lapátot, szitát vagy fémdetektorokat használnak. Elég kicsi a valószínűsége, hogy valaki az iszapkutatásból gazdagodjon meg, az itt található tárgyak többségének ugyanis legfeljebb eszmei értéke van, adott esetben pedig be is kell szolgáltatni őket az illetékes londoni múzeumnak.

A leggyakoribb zsákmányok

Írókat is inspirál

Sarah Penner A méregkeverő patikárius című, két idősíkon futó mágikus realista regényének eseménysorozatát is a mudlarking indítja be, amikor a főszereplő Caroline a Temze iszapjában talált titokzatos kék üvegcse nyomába indul. A szálak a 18. századi Londonba egy titokzatos méregkeverő asszonyhoz vezetnek…

Az iszapkutatók hihetetlenül sokféle tárgyat találnak a brit történelem minden korszakából, az őskortól a modern időkig.  A Temze partján gyakran találnak érméket, (mandzsetta)gombokat, csatokat, parókagöndörítőket, ékszereket, gyűrűket, brossokat, ruhakapcsokat, játékokat, zarándokjelvényeket, palackokat, cipőket, tőröket, késeket pipákat. Gyakoriak a kerámiákból származó darabkák is, a római kori cserépdaraboktól kezdve a középköri padlócsempék töredékein át a 18. századi kínai porcelánig bármi előfordul.

Sarah Penner: A méregkeverő patikárius (Centrál Könyvek, 2021, fordította Novák Petra)

Minden háromszáz éves vagy annál idősebb tárgyat be kell jelenteni a London Múzeumnak, amely mára több tízezer történelmileg fontos tárgyat szerzett meg az iszapkutatóknak köszönhetően. Nemcsak muzeális, hanem történelmi-történeti szempontból is fontosak ezek a felfedezések. A Temzében talált ónjátékok hihetetlen sokfélesége és mennyisége például megváltoztatta a történészek szemléletét a középkorról, illetve a középkori gyereknevelésről, mivel azt bizonyítják, hogy egyes szülők már a középkorban is nagyon odaadóan bántak gyermekeikkel, és minden luxust és örömöt megadtak nekik, amit csak megengedhettek maguknak.

„Az eddig talált tárgyak közül a legnagyobb kedvencem egy 16. századi gyerekcipő.

A Temze iszapja anaerob, vagyis nincs benne oxigén, ami lebontaná a szerves anyagokat. Ezért a bőrt, a csontot, a fát és a textilt szinte ugyanolyan tökéletes állapotban megőrzi, mint amikor belekerültek.

Amikor kihúztam a cipőt az iszapból, láttam az eredeti kis tulajdonos lábujjainak és sarkának lenyomatait, valamint a viseléstől keletkezett gyűrődéseket a cipő tetején. Ez hihetetlenül bensőséges és egyedi kapcsolat a múlttal. Számomra ez az igazi kincs” – meséli Lara Maiklem, aki közel húsz éve foglalkozik Temze-menti iszapkutatással. Először csak azért ment le a folyópartra, hogy kiszakadjon a városi nyüzsgésből, mára pedig ő a lett mudlarking egyik legelismertebb szaktekintélye, és több könyvet is írt a témában. (Első könyve, a Mudlarking: Lost and found in the River Thames című bestseller itthon is kapható, de egyelőre sajnos csak angol nyelven.)

Túl sok embert vonz

A Temze partját az utóbbi években ellepték a lelkes, amatőr iszapkutatók. A hobbi elképesztő népszerűségre tett szert, különösen a közösségi média szerepének felerősödésével. (A Lara által szerkesztett London Mudlark Facebook-oldalnak 85 ezer követője van). Bár sokan csak a Facebookon és az Instagramon nézegetik a mudlark hashtag alatt feltöltött újabb és újabb fotókat, beindult az iszapturizmus is: vannak, akik kifejezetten azért utaztak külföldről Londonba, hogy kipróbálják ezt a különleges élményt. Ha valakinek mostanában erre szottyanna kedve, sajnos rossz hírünk van: szigorítottak a szabályozáson, hogy megállítsák az emberáradatot.

Az iszapkutatás engedélyköteles tevékenység: korábban bárki könnyedén kaphatott ilyen engedélyt, mostanra azonban ez megváltozott.

„Az engedélyek kiadásáért felelős Londoni Kikötői Hatóság jelenleg nem ad ki új engedélyeket. A folyópart bizonyos részei védettek, a leleteket be kell jelenteni, és kiviteli engedélyre van szükség, ha valaki ki akarja vinni a talált dolgokat az országból – mondja Lara. A szigorítás érthető, ha megnézzük a számokat. „4–5 évvel ezelőtt még csak 200 partmenti engedélyt adtunk ki, ez mára 5000-re nőtt” – nyilatkozta a Euronewsnak  2022. év végén James Trimmer, a Londoni Kikötői Hatóság fejlesztési igazgatója, hozzátéve, hogy a terület integritását szeretnék ezzel a lépéssel biztosítani.

„Én sosem ások és nem használok fémkereső detektort sem. Úgy érzem, ez a felelősségteljes megközelítése az iszapkutatásnak, és tetszik a gondolat, hogy a folyó azt tárja fel, amit kész odaadni. A folyópart érzékeny környezet. A legfelső néhány centiméteren élnek a gerinctelenek, és ott ívnak a halak, ha ezt folyamatosan kapargatjuk, azzal negatívan befolyásoljuk az ökoszisztémát. A gödrök ásása még nagyobb kárt okoz. Az ásás felpuhítja a partot, és jelentősen felgyorsítja az eróziót. Rengeteg kárt és veszteséget láttam, amit a gödröket ásó emberek okoztak” – számol be tapasztalatairól Lara.

Környezetvédelmi misszió

És vajon mit őriz meg a folyó az utókornak rólunk, mai emberekről? Ne legyenek kétségeink afelől, hogy semmi jót. Az iszapkutatók beszámolói szerint a Temze tele van régi elemekkel, mobiltelefonokkal, elviteles kávéspoharakkal, gumiabroncsokkal, bevásárlókocsikkal és rengeteg Boris bike-kal. (A Boris Johnson polgármestersége alatt bevezetett bérelhető városi biciklikkel.)

„A legmegdöbbentőbb és legkiábrándítóbb dolog, amit az iszapban találok, a modern szemét. Első kézből látom, milyen hatással van a környezetre a mindent eldobó társadalmunk. Bár a Temze a világ egyik legtisztább városi folyója, mégis hatalmas mennyiségű műanyag van benne.

Őseink sem voltak megfontoltabbak a hulladékkal, de az övék szerves hulladék volt – csont, cserép, üveg, fa –, ami végül elrohad, és visszatér oda, ahonnan származik. A mi szemetünk örök és mérgező.

Ráadásul ehhez még hozzá kell adnunk a folyóba kerülő szennyvíz mennyiségét is. Amikor ugyanis Londonban nagy esőzések vannak, a régi viktoriánus csatornák nem tudnak megbirkózni vele, és az egyesített szennyvizet és esővizet a folyóba engedik. Mindez nagyon dühítő. Azt hiszem, az én küldetésem az, hogy felhívjam a figyelmet a Temzében lévő szemét és szennyvíz mennyiségére, és megpróbáljam megakadályozni, hogy az emberek ásással és kaparással tönkretegyék a partot. Ez önző és szükségtelen, a 21. században ennél már okosabban kellene viselkednünk. Olyan szerencsések vagyunk, hogy a folyó a városunkban van. Tisztelettel kell bánnunk vele” – hívja fel a figyelmet Lara.

Kiemelt kép: Egy 19. századi brit királyi haditengerészeti gomb, amit Jason Sandy iszapkutató talált Londonban a Temze partján 2018. október 20-án (Forrás: Leon Neal/Getty Images)