Gyönyörű régészeti felfedezés írhatja át az angol történelem egy fontos fejezetét

Mi mindenről árulkodhat egy mozaik?

Mi történt?

Első ízben találtak 5. századi mozaikot Angliában.

Miért fontos ez?

Mert ez a lelet arra utal, hogy a római uralom után sokkal lassabban hanyatlott a kultúra Angliában, mint eddig gondolták.

Lenyűgöző mozaikot találtak a régészek egy angliai ókori villa romjai között. Ez a felfedezés még a helyi történelmet is átírhatja, vagy legalább is sokat árnyalhatja. A történészek azt eddig is tudták, hogy amikor a római birodalom kettészakadása után a római hadsereg elhagyta Britannia provinciát, nehéz idők jártak a lakosságra. A sötét korszaknak nevezett időszak az 5. századtól az 1066-os normann hódításig tartott, az elején fellángoló politikai viszályok és gazdasági problémák pedig nem segítették a kultúra virágzását.
A cotswoldsi Chedworth római villájában feltárt lenyűgöző mozaik viszont arra utal, hogy a korszak elején még igenis voltak olyanok, akiknek sikerült fenntartaniuk a gazdag és kifinomult életmódot, írja a Guardian. Azaz, a hanyatlás sokkal lassabban következett be, mint azt a kutatók eddig gondolták.

Mit találtak a régészek?

A chedworth-i lelet azt bizonyítja, hogy a mai Anglia területén a rómaiak kivonulása után is fennmaradt a romanizált életstílus – hangsúlyozták a kutatók, amikor csütörtökön bejelentették a felfedezést.
Történészek eddig úgy vélték, hogy az úgynevezett sötét korban (dark ages) az összes római város és villa elhagyatottá vált és pusztulásnak indult, írja az MTI. „A chedworth-i mozaik a bizonyíték arra, hogy a kultúrának a római Britannia utáni hanyatlása lassabban ment végbe, mint azt eddig gondoltuk” – jelentette ki Martin Papworth régész, a National Trust műemlékvédelmi alapítvány kutatója.

A Chedworth római villa mozaikja. (Fotó: Stephen Haywood / National Trust)

A tudós szerint új terem kialakítása és új padozat lefektetése jólétre utal, és arra, hogy a mozaikipar 50 évvel tovább fennmaradt az eddig ismertnél.

Radiokarbonos vizsgálat kimutatta, hogy a mozaikot határoló falat legkésőbb 424-ben emelték, a mozaikot pedig bizonyosan ennél később fektették le. A padló rajzolata bonyolult, egy sor körből áll, bennük geometriai vagy virágmintákkal, a széleket pedig fonott minta jelöli.
A Londontól 155 kilométerre északnyugatra található villa az egyik legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt római ház Nagy-Britanniában. A közeli Cirencesterben, amely a 4. század végén a második legnagyobb római város volt Britanniában London után, már korábban is feltártak villákat, köztük gazdagon díszítetteket.

(Kiemelt kép: A Chedworth római villa mozaikján egy régész dolgozik. Fotó: Stephen Haywood / National Trust)