100-eves-muugro

Videón, ahogy a 100 éves műugró a habok közé veti magát

Javában zajlik a dohai vizes világbajnokság...

Olyasmi történt Katarban, amire minden bizonnyal sokáig emlékezni fogunk még. Nevezetesen, hogy az idei vizes világbajnokságon egy 100 éves versenyző, az iráni Taghi Askari egy rövidke műugró-mutatvánnyal örvendeztette meg a sport szerelmeseit.

Bár Askari gyerekkori otthonában volt medence, és gyakran láthatta abban a testvérét edzeni, életében először egy közeli uszodában találkozott a műugrás művészetével. Elmondása szerint egyszer csak egy csapat gyerekre lett figyelmes, akik egymás után a vízbe szaltóztak, és

azonnal érdekelni kezdte a dolog.

Elhatározta, hogy ő is kipróbálja az ugrást – a többi történelem.

Műugrás vs. toronyugrás – mi a különbség?

A műugrás állítható rugalmasságú, 1 vagy 3 méter magas ugródeszkákról történik, míg toronyugrás esetén a versenyzők szilárd felületről ugranak el – általában 10 méter magasságból.

Askari szép lassan egyre ügyesebbé vált a sportágban, rendületlenül edzett és gyakorolt, a műugrás iránti szenvedélye pedig hosszú évtizedeken át elkísérte. Életében először 1951-ben győzedelmeskedett egy versenyen: akkor ezüst- és bronzérmet nyert az első Ázsiai Játékokon. De pályafutása során később többször is sikerrel szerepelt ezen a megmérettetésen, valamint országos bajnokságokon egyaránt. Ma a „műugrás keresztapjaként” emlegetik hazájában, nem mellesleg pedig ő a 2024-es dohai világbajnokság legidősebb résztvevője.

Így szerepelt a 100 éves műugró

A férfi karrierjének kezdete óta (azaz az elmúlt több mint 70 évben) sokat változott a műugrás. „Amikor a kínaiak először szerepeltek az Ázsiai Játékokon 1974-ben, Teheránban, hirtelen rohamos tempóban fejlődni kezdett ez a gyönyörű sportág – emlékezett vissza Askari a World Aquatics interjújában. – Mi pedig nem tudtuk utolérni őket, megrekedtünk ugyanazon a szinten, ahonnan indultunk.”

A beszélgetésben Askari pályafutása legkomolyabb sérülését is felidézte. A férfi elmondta, fiatalkorában egyszer, mikor 10 méterről ugrott duplaszaltót, nagyon rosszul ért vizet. Csak a kórházban tért magához ezután, a baleset következtében pedig több napra elvesztette a látását. Csupán egy hét választotta el ekkor az országos bajnokságtól, de ekkor sem adta fel, és végül

aranyérmet nyert ezen a versenyen.

Arra a kérdésre, hogy mi az elképesztő fittsége titka, így válaszolt: „A műugrás életem nagy szerelme. Tinédzserkorom óta él bennem a műugrás iránti szenvedély. Mindig is imádtam ugrani. Semmi sem változott 1951 óta, kivéve talán a teljesítményemet! – mondta nevetve. – Amikor országos szinten versenyeztem, az utolsó bajnokságomon 41 évesen vettem részt. Akkor aranyérmet szereztem, és utána búcsút intettem a sportágnak. De legalább egy aranyéremmel a zsebemben tettem!”

100-eves-muugro

A 100 éves műugró, Taghi Askari, a 2024-es vizes világbajnokságon. (Fotó forrása: CNN Sports/X)

Az alábbi videón azt láthatjuk, ahogyan a 100 éves Taghi Askari egy méterről fejest ugrik, majd elegánsan siklik a víz alatt a 2024-es dohai vizes világbajnokságon. (Aki szerint pedig ez nem elég lenyűgöző teljesítmény, az gondoljon csak bele, hogy bizony vannak olyan huszonévesek, akiknek már attól megfájdul a derekuk, ha lehajolnak.)

A férfi mutatványát a közönség vastapssal ismerte el, Askari pedig könnyek között vette át újabb, finoman szólva is sokadik aranyérmét.

Askari tervei között szerepel, hogy az idei szenior világbajnokságon is megméretteti magát.

Nagyon sok sikert, jó egészséget kívánunk neki és gratulálunk eddigi eredményeihez!

Hais Dorottyával és Hais Fruzsinával néhány éve beszélgettünk a műugrásról.

Kiemelt kép: Taghi Askari a dohai 2024-es vizes világbajnokságon – Fotó: World Aquatics/Youtube