veszelyes tiktok trend

Ártatlan embereket vádolhatnak a TikTok-trendek miatt

A fiatalok kedvenc online platformja továbbra is komoly veszélyeket rejt magában. Az őrült, gyakran az egészségre ártalmas kihívások mellett megjelent következményként a vandalizmus, a fosztogatás, ártatlan emberek vád alá helyezése is.

Egy 2023-as statisztika szerint a rövid, szórakoztató TikTok-videókat a nők és a kamaszok kedvelik a leginkább, és Magyarországon is nagyon népszerű a platform: a tavalyi évben már kétmillió felhasználót azonosítottak rajta. A mi ügyünk is, mi történik a kínai tulajdonú platformon, milyen trendek alakulnak, és milyen következményei vannak az online őrületek követésének.

2023 nyarán az egész világot bejárta a hír, miszerint a TikTokon arra buzdítják egymást a felhasználók, hogy lopjanak a londoni Oxford Street bizonyos boltjaiból. Az ügy odáig fajult, hogy az érintett üzletek időlegesen bezártak, és nyomozás indult az ügyben. Ennél is veszélyesebbé vált a helyzet, amikor az amerikai Idahóban egy gyilkossági üggyel kapcsolatban indult szinte a megszállottságig fajuló online érdeklődés.

4 diák vesztette életét egy támadás során,

az elkövetővel kapcsolatban pedig hamar elindult a széles körű találgatás – kétmilliárd posztban foglalkoztak az esettel a TikTokon. A téves információk terjedésében nagy szerepe volt egy Olivia nevű fiatal lánynak, aki a tragédia helyszínére utazott, és egy héten át videókat gyártott. Mivel magánszemélyként tette ezt, nem vonatkoztak rá az etikai szabályok, így könnyedén megvádolhatott egy ártatlan embert. A széles követőtábor megpróbált igazságot szolgáltatni, így zaklatni, fenyegetni kezdték a férfit és családját. Talán mondanunk sem kell, mit tesz még egy átlagos állampolgár jó hírével is az, ha több millióan nevezik gyilkosnak.

@chroniclesofolivia Case Updates on my IG: @thechroniclesofolivia The demolition is scheduled to begin at 7 a.m. on Thursday, Dec. 28. Contractors in charge of the demolition and removal say the project could take several days to complete. Ethan Chapin, Xana Kernodle, Madison Mogen, and Kaylee Goncalves were murdered in November of last year at their off-campus home. The man accused of their murder, Bryan Kohberger, is charged with four counts of first-degree murder. #idahocollege #idahocollegestudents #idaho4 #kayleegoncalves #madisonmogen #ethanchapin #xanakernodle #universityofidaho #moscowidaho #idahomurders #universityofidahomurder #truecrime #trending #filmtok #crimetok #bryankohberger #bryankohbergerupdate #briankohberger #fyp #fypシ #breakingnews #truecrime #truecrimecommunity #crimetok #murdermystery #murder #breakingnews #news #complex #latestnews #trending #trendingreels #netflix #documentary #documentaries #fyp #tiktok #fypage #viralvideo #viraltiktok #missingmom #viral #viralvideo #virall #trendingvideo #scary #scarytok #missing #missinggirl #tennessee #kingsport #truecrimetiktok #truecrimeanytime #truecrimestory #truecrimetiktoks #investigate #investigation #fypシ #fypシ゚viral #fypp #storytime #autumn #fall #xybcafypforyou ♬ TRANSGENDER (PEARL WHITE VIP) - PEARL WHITE

Már a rendőrség munkáját akadályozzák

Egy másik eset szintén nagy port kavart: amikor a 45 éves Nicola Bulley eltűnt a lancashire-i faluban, St Michael’s on Wyre-ben, a TikTokon milliókat foglalkoztató privát „nyomozások” hatására a hivatalos keresés lelassult, azaz a közösségi média felhasználói szó szerint akadályozták a korrekt nyomozati munkát.

Emellett az alkalmazásban futótűzszerűen terjedő videók járultak hozzá vandalizmussal járó iskolai tiltakozásokhoz az Egyesült Királyságban, illetve zavargásokhoz Franciaországban. Utóbbi ügyben a francia elnök is megszólalt, a közösségi médiát felelőssé téve az esetért. Joggal merül fel a kérdés: igaza volt Macronnak? Felelős-e a TikTok azért, hogy nemcsak engedi, de is a nagy horderejű ügyekben történő, mindennemű hozzáértést, meggondolást nélkülöző, felbujtó hatású videók terjedését?

veszelyes tiktok video

A TikTok veszélyes helyzeteket is teremthet (Fotó: Getty Images)

A TikTok vezetősége tagad, az alkalmazottak nem

A cég volt munkatársaival és az alkalmazás felhasználóival készített interjúk alapján jól látszik, hogy a TikTok vezetősége pontosan tisztában van azzal, hogy szabályos őrületek indulnak egy-egy népszerű poszt hatására. Az algoritmus erre még rá is tesz egy lapáttal: a felhasználók olyan videókat kapnak ajánlásként, amelyek normális esetben, a saját érdeklődésüknek megfelelően soha nem kerülnének a szemük elé.

A botrányos ügyekhez ők is kapcsolódnak, saját véleményvideóikkal tovább terjesztik a káros információkat. A közösséghez tartozás vágya és a tájékozódás nélküli felháborodás olyan erős, hogy az sem zavarja őket, ha az illegalitás terepére lépnek. A TikTok a volt alkalmazottak szerint nemcsak tisztában ezzel, de nem is tesz ellene semmit: jobban félnek attól, hogy lelassul az alkalmazás üzleti növekedése, mint hogy milyen veszélyekbe sodorják a felhasználókat.

Kiemelt kép: Getty Images