osztrák örökösnő vagyon pénz adó

Szinte az összes vagyonát adóként fizetné be a dúsgazdag osztrák örökösnő

Csaknem tízmilliárd forintot fizetne be adóként a nagyszülei után örökölt osztrák nő, Marlene Engelhorn, de mivel nem teheti, ezért eladományozza.

A legtöbben már biztosan álmodoztunk arról, hogy mit tennénk, ha megnyernénk a lottó ötöst, vagy másmilyen módon egy szemmel is jól látható összeg ütné a markunkat. Valószínűleg vennénk ingatlanokat, kifizetnénk az adósságainkat, luxustermékekre költenénk, adnánk a családtagjainknak, utaznánk a pénzből, adományoznánk is – de a több adó fizetése bizonyára nem szerepelne a listán.

Nem így gondolkozik Marlene Engelhorn. A Bécsben élő osztrák-német örökösnő az utóbbi időben nagy figyelmet kapott a sajtóban, miután jelentős vagyont örökölt. A most 31 éves örökösnő 2022 szeptemberében veszítette el 95 éves nagymamáját, Traudl Engelhorn-Vechiatto-t, aki a német BASF vegyipari vállalat (ami az egyik legnagyobb és legismertebb vegyipari vállalat a világon) alapítójához, Friedrich Engelhorn-hoz vezethető vissza, és Marlene jelentős vagyont örökölt utána. (Az nem világos, hogy pontosan mennyit örökölt Engelhorn, aki Ausztriában él, de a Forbes a nagyanyja vagyonát körülbelül 4,2 milliárd dollárra, mintegy 1482 milliárd forintra becsülte.)

Ausztria 2008-ban eltörölte az örökösödési adót,

így egyike lett annak a maroknyi európai országnak, amely nem vet ki örökösödési adót vagy örökösödési illetéket, így neki sem kell semmit sem fizetnie az államnak a rengeteg pénz után. Marlene mindezt igazságtalannak tartja, és azért küzd, hogy megváltozzon a rendszer – már ami a hozzá hasonló dúsgazdagokat illeti.

osztrák örökösnő vagyon pénz adó

2024. január 14., Svájc, Davos: Marlene Engelhorn német-osztrák milliomos örökösnő és szociális aktivista egy „Adóztassuk meg a gazdagokat!” feliratú táblát tart a kezében egy tüntetésen, ahol a megjelentek bírálták a Világgazdasági Fórum (WEF) szerepét, és azzal vádolták az azon résztvevő vállalatokat, hogy csak táplálják a jelenlegi válságokat és hasznot húznak belőlük (Fotó: Hannes P. Albert/dpa/picture alliance via Getty Images)

Az örökséget követően Marlene Engelhorn meglepő lépést tett: a pénz jelentős részét, csaknem 90%-át felajánlotta az az általa létrehozott Jó Tanács a Vagyon Újraelosztásához nevű kezdeményezés keretében. (A pontos százalék nem biztos, hiszen a valós örökség mértéke nem ismert, mindenesetre a hírek szerint az újraosztásra felajánlott vagyon 25 millió euró, azaz 9 milliárd 669 millió forint.) Ennek lényege, hogy

50 véletlenszerűen kiválasztott osztrák állampolgár dönt majd arról, hogy hogyan kellene elosztani Marlene vagyonát.

Az örökösnő ugyanis úgy érzi, hogy az állam nem adóztatja meg kellően a vagyonát, ezért úgy döntött, hogy saját maga veszi kézbe a temérdek pénz sorsát.

A demokrácia érdekében akar többet adózni

Az Újraelosztási Tanács azt a célt tűzte ki, hogy demokratikus és átlátható módon mutassák be, hogyan lehetne a társadalom számára hasznosan újraelosztani a gazdagságot. A kezdeményezés során 10 000 véletlenszerűen kiválasztott osztrák állampolgárt hívtak meg, hogy csatlakozzanak a csoportba, amelyből végül 50 embert választanak ki. Az összegyűlt csoport a hétvégéken Salzburgban ül össze, hogy kidolgozza az egyenlőtlenséggel és az újraelosztással kapcsolatos megoldásokat. 

Szerinte ugyanis az állam nem adóztatja meg a felső 1 %-ot eléggé, és úgy érzi, hogy mindez torzítja a demokráciát.

Engelhorn, aki további 3 millió eurót biztosított a tanács működési költségeinek fedezésére, nem vehet részt a tanács döntéseiben arról, hogyan költsék el a pénzt. Az alapvető szabályokat már kijelölték: a pénzt nem lehet alkotmányellenes, ellenséges vagy embertelen csoportokra vagy személyekre irányítani, nem irányulhat üzletszerű tevékenységekre politikai pártokra vagy a tanács tagjaira vagy velük kapcsolatos feleknek fizetni.

Marlene Engelhorn hangsúlyozza, hogy a tanácsnak nincsenek vétójogai, és a résztvevők fogják eldönteni, hogy hogyan kell elosztani a vagyonát. Az örökösnő úgy érzi, hogy a vagyonának tisztességes újraelosztása fontos lépés lehet a demokrácia felé, és reméli, hogy másokat is inspirálhatnak hasonló kezdeményezések.

Vannak, akik úgy tartják, hogy a nagy vagyon – ha nem is a demokráciának, de – a spirituális fejlődésnek mindenképpen gátat szab. kattints a cikkért!

Kiemelt kép: GraphicaArtis/Getty Images