Bezos, Gates és Musk a fasorban sincs – Íme a valaha élt 10 leggazdagabb ember

Bár Elon Musk, Bill Gates és Jeff Bezos napjaink ismert milliárdosai, vagyonuk pedig az átlagember számára felfoghatatlan méreteket ölt, gazdagságuk elhalványul a régmúlt sikeres vállalkozóihoz, császáraihoz és uralkodóihoz képest.

Kezdjük az elején: jelenleg Elon Musk messze a leggazdagabb ember a Földön. A Forbes becslése szerint a technológiai vállalkozó vagyona mintegy 220 milliárd dollárra tehető, köszönhetően olyan cégekből álló portfóliójának, mint az elektromos autókat gyártó Tesla, a SpaceX rakétagyártó cég és a The Boring Company alagútépítő projekt.

Ám elképesztő vagyona ellenére az 51 éves férfi milliárdjai meg sem közelítik a történelem leggazdagabb embereinek elképesztő vagyonát. Még akkor sem, ha ahogy minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál nehezebb pontos számot adni arról, hogy egyik vagy másik vagyonos személy mennyire volt gazdag. Ha pontosan nem is mérhető a régiek vagyona, abban minden tudós egyetért, hogy a gazdagság alapja sokáig az arany, a föld, a só és a hatalom volt, és a régi korok gazdag embereinek vagyona ennek figyelembe vételével pénzben is (ma leginkább milliárd dollárokban) is kifejezhető. Lássuk a valaha volt 10 leggazdagabb ember listáját. 

10. John D. Rockefeller (1839-1937)

Becsült nettó vagyona mai értéken számítva: 340 milliárd dollár

John D. Rockefeller minden idők egyik legjelentősebb  vállalkozójának számít. Számos forrás, köztük a Celebrity Net Worth szerint John D. Rockefeller olyan elképesztő vagyont épített fel élete során, amely mai pénzben számolva körülbelül 340 milliárd dollárt érne. Az amerikai iparmágnás és filantróp 1870-ben alapította meg a Standard Oil Companyt, amely az 1880-as évek elejére az amerikai finomítók és csővezetékek 90 százaléka felett gyakorolt ellenőrzést, ez volt elképesztő vagyonának alapja. Rockefeller ugyanakkor azok közé a vagyonos emberek közé tartozott, akik úgy gondolják, nemcsak elvenni, adni is nagyon fontos dolog: alapítványán keresztül a mágnás mintegy 500 millió dollárt adományozott oktatási, vallási és tudományos célokra.

John Davidson Rockefeller íróasztala mellett. (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

9. Andrew Carnegie (1835-1919)

Becsült nettó vagyona mai értéken: 372 milliárd dollár.

A Money.com szerint a skót származású iparmágnás mintegy 372 milliárd dollárnak megfelelő összeget halmozott fel azzal, hogy a 19. században és a 20. század elején az amerikai acélipar terjeszkedésének élére állt. Végül 1901-ben adta el Carnegie Steel nevű vállalatát a JP Morgan-nek, ezzel pedig akkori értéken 480 millió dollárt, mai ésszel is nehezen felfogható összeget kaszált. Carnegie ráadásul nemcsak vagyonban, de jótékonyságban is felülmúlta Rockefellert: vagyonának közel 90 százalékát elajándékozta.

8. Nagy Katalin orosz cárnő (1729-1796)

Becsült nettó vagyona mai értéken: 1,5 billió dollár.

Az orosz uralkodónő hatalmas földterületet, vagyont és politikai hatalmat örökölt és ellenőrzött, miután 1762-ben elfoglalta a trónt – a Luxuo nevű luxuséletmód-portál adatai szerint ezzel az orosz GDP 5 százaléka, azaz ma 1,5 billió dollárnak megfelelő értékű befektetések felett gyakorolt ellenőrzést.

7. Augustus császár (Kr. e. 63-14 Kr. e.)

Becsült nettó vagyona mai értéken: 4,6 billió dollár

A római birodalom alapítóját senkinek nem kell bemutatni, a történelem egyik legnagyobb és leghíresebb uralkodóját mindenki ismeri. Azt viszont talán még kevesen számolták ki, milyen óriási lehetett az ekkora birodalomhoz és hatalomhoz tartozó vagyon, ami felett így vagy úgy, de a császár rendelkezett. Augustus Caesar birodalma a világ akkori globális termelésének mintegy 25-30 százalékát állította elő, és ennek mintegy ötöde (megint csak a Luxuo becslései szerint) a saját személyes vagyona volt. Ez azt jelenti, hogy Augustus vagyona ma körülbelül 4,6 billió dollárt érne.

6. Joszif Sztálin (1878-1953)

Becsült nettó vagyona mai értéken: 7,5 billió dollár

A Money.com adatai szerint Sztálin vagyonát gyakorlatilag lehetetlen elválasztani a Szovjetunió vagyonától, a közgazdászok pedig azt állítják, hogy a Szovjetunió feletti egykori teljes ellenőrzése miatt ő lehet az egyik leggazdagabb ember, aki valaha élt. Az (OECD) adatai szerint 1950-ben a Szovjetunió a világ gazdasági teljesítményének mintegy 9,5 százalékát termelte ki (mai pénzben számolva mintegy 7,5 billió dollárt). Sztálinnak pedig – bár technikailag nem „birtokolta” a pénzt – hatalmában állt „az ország vagyonát ellenőrizni” – mutat rá George O. Liber, a birminghami Alabama Egyetem történészprofesszora.

Sztálin, politikusok és gyerekek egy munkásfelvonuláson. (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

5. Wu császárnő (624-705)

Becsült nettó vagyona mai értéken: 16 billió dollár

Kína első és egyetlen női császára nemcsak nagyon intelligens volt, de a politikához is nagyon értett, és híres volt arról, hogy kíméletlenül járt el, amikor politikai ellenfelei lecsaptak rá. Akkor kormányozta a hatalmas országot, amikor Kína gazdasága a világ GDP-jének mintegy 23 százalékát termelte ki, ami ma körülbelül 16 billió USD-t jelentene. A hatalomgyakorlás Wunál néha ellentmondásos módszerei ellenére a Selyemúton folytatott tea- és selyemkereskedelemmel a császárnő jelentősen növelte az ország gazdagságát, és ő felügyelte a császári Kína közép-ázsiai terjeszkedését.

Egyesek minden idők leggazdagabb asszonyának tartják.

4. I. Akbar  császár (1542-1605)

Becsült nettó vagyona mai értéken: 21 billió dollár.

Abu’l-Fath Jalal-ud-din Muhammad Akbar, közkeletű nevén Nagy Akbar, a mogul birodalom harmadik császára volt. A Money.com adatai szerint egykor a világ GDP-jének 25 százalékát kitevő birodalom felett uralkodott. Az akkori Erzsébet-kori Anglia gazdagságához hasonlítható vagyonból mindenre tellett, amit csak a császár megkívánt: I. Akbar életmódjának extravaganciája Angus Maddison gazdaságtörténész szerint könnyedén „felülmúlta az európai társadalomét.”

3. Shenzong császár (1048-1085)

Becsült nettó vagyona mai értéken: 30 billió dollár

A kínai Song-dinasztia hatodik császára egy hatalmas gazdasági hatalommal rendelkező birodalom felett diszponált, amely a Money.com szerint a világ korabeli GDP-jének 25-30 százalékát érte. A történészek azt állítják, hogy

a királyság fényévekkel megelőzte az európai kormányokat a hatékony adóbeszedés terén,

és technológiai újításai, valamint központosított kormányzási formája is hozzájárult annak elképesztő gazdagságához.

2. Dzsingisz kán (1162-1227)

Becsült nettó vagyona mai értéken: 120 billió dollár

Úgy tartják, hogy Dzsingisz kán nemcsak hatalmas uralkodó volt, és nemcsak mongol birodalma volt olyan kiterjedt, de a kán szorgosan hintette örökítőanyagát is. Egy 2003-as tudományos jelentés szerint a kán DNS-e ma már akár 16 millió emberben is megtalálható. És mivel minden idők legnagyobb birodalmát hozta létre – amely életében Kína és Közép-Ázsia nagy részét lefedte, majd később egészen Lengyelországig és Vietnamig terjedt –,  a The Richest becslése szerint mai pénzben körülbelül 120 billió dollárt érne az általa kezelt óriási tőke.

És a győztes: Mansa Musa (1280-1337)

Becsült nettó vagyona mai értéken: „Felfoghatatlan”

Mansa Musa, Mali, királya egy korabeli illusztráción. (Fotó:History/ Getty Images)

Az első helyen egy olyan név áll, akit talán nem is ismersz. Mansa Musa (a musa az uralkodó elnevezése volt Maliban) a földben, sóban és aranyban mérhetetlenül gazdag Mali birodalom uralkodója volt. A történészek becslése szerint a Mali Birodalom egy időben a világ legnagyobb aranytermelője volt, ami azt jelenti, hogy uralkodója „felfoghatatlan gazdagsággal rendelkezett.” Bár a Celebrity Net Worth becslése szerint vagyona körülbelül 400 milliárd dollárnak felelt meg, a történészek szerint gyakorlatilag lehetetlen következtetést levonni a valós számról, ami ennek többszöröse lehet. Az afrikai uralkodó arról volt híres, hogy minden idők legpazarlóbb mekkai zarándoklatát tette: a király mintegy 60 ezer emberrel hagyta el Malit, a királyi hivatalnokoktól kezdve a tevehajtókon át a rabszolgákig mindenkit magával vitt a zarándokútra. Három hónapos ott-tartózkodása alatt annyi aranyat költött Kairóban, hogy azzal destabilizálta a helyi gazdaságot, és ezzel a következő 10 évre meghatározta az arany árát a régióban. 

Kiemelt kép: Getty Images