Sir Elton John köszöni szépen, de nem kér az Elon Musk-féle Twitterből

Az Oscar-díjas zeneszerző szerint Musk szabad teret enged az álhírek terjesztésének.

Sir Elton John lett a legújabb híresség, aki elhagyta a Twittert (Toni Braxton, Shonda Rhimes, Sara Bareilles, Ken Olin és Téa Leoni után) mióta a Tesla-vezér, valamint a SpaceX űripari vállalat tulajdonosa, Elon Musk felvásárolta a platformot. A Twitter a múlt hónapban megszüntette a Covid-19-ről szóló félrevezető információkat terjesztő fiókok elleni korlátozást, az énekes pedig a Twitter „megváltozott politikája” miatt döntött úgy, hogy felfüggeszti fiókja működését.

„Egész életemben azért dolgoztam, hogy a zene erejével hozzam közelebb egymáshoz az embereket. Elszomorít, hogy a félretájékoztatást most arra használják, hogy megosszák a világunkat.

Úgy döntöttem, nem használom többé a Twittert, tekintettel a nemrégiben megváltozott működési politikájukra, ami lehetővé teszi, hogy ellenőrizetlenül virágozhasson az álhírterjesztés” – írta utolsó Twitter-bejegyzésében a zenész.

Elon Musk a 2022-es Met Gálán (Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images/The Met Museum/Vogue)

A Twitter ellentmondásos vezérigazgatója így válaszolt a posztra:

„Imádom a zenédet. Remélem, hogy visszajössz. Van valami konkrét félretájékoztatás, ami miatt aggódsz?”

Válasz azonban nem érkezett a kérdésére. Amióta Musk idén októberben 44 milliárd dollár értékben felvásárolta a Twittert, számtalan kritika érte őt az újításokkal kapcsolatban: a platform alkalmazottjainak felét elbocsátotta, a munkavállalók szerint pedig a szerződésbe foglalt 60 napos felmondási időnek sem tett eleget Musk (akit a világ majdnem leggazdagabb embereként emleget a világ). Yoel Roth, a Twitter biztonságért és integritásért felelős vezetője szerint a félretájékoztatás megakadályozásán munkálkodó csapat 15 százalékát érintették a leépítések – így még kevesebben maradtak azok, akik az álhírterjesztés megszüntetése ellen tevékenykednek.

Musk azzal magyarázta a tömeges elbocsátást, hogy nem azért vásárolta meg az oldalt, hogy gazdagabb legyen, és a hatékony működés érdekében volt kénytelen csökkenteni a cég kiadásain, döntése mögött pedig csak és kizárólag gazdasági megfontolások húzódtak. De más jelentős reformokat is indítványozott: a hirdetési platform bővítésén keresztül próbálja meg nyereségesebbé tenni az oldalt, a felhasználók új funkciókat érhetnek el, és a keresési lehetőségek is hatékonyabban működnek – amennyiben fizetnek érte a felhasználók. A feljebb is említett változások, valamint néhány korábban felfüggesztésre került, problémásnak tekinthető fiók visszaállításával pedig sokaknál elvetette a sulykot, és többek között Jim Carrey, Whoopi Goldberg, Gigi Hadid és Jack White is bírálták az üzletembert. 

A Twitter „öt csapásból álló szabályrendszert” működtet a bizonyíthatóan hamis vagy félrevezető tartalmakat közzétevő fiókok esetében, amelyek jelentős veszélyhez – például a közegészségügyi rendszerek károsodásához is – vezethetnek. Musk szerint a dezinformációt tweetelő fiókok ellen egyszer sem lépnének fel, de a visszaesőket órákra, napokra vagy akár határozatlan időre is felfüggeszthetik a későbbiekben, amennyiben nem tesznek eleget az öt lépésből álló szabályrendszernek (vagyis összesen négy kétes eredetű bejegyzés után még nem, de ötödik alkalommal már korlátozhatóvá válnak azok a felhasználók, akik álhíreket és téves információkat terjesztenek) – a szabályok lazítása pedig joggal adhat okot aggodalomra, és a szakértők szerint is súlyos következményekkel járhat, ha szabadabban áramolhatnak akár a koronavírussal kapcsolatos téves híresztelések. 

Kiemelt kép: Alexi Rosenfeld/Getty Images