házassági szerződés

Válás esetén a férjé az implantátum – házassági szerződések a sztárvilágban

Sokak szerint kicsit sem romantikus szerződést kötni a házasság előtt, főleg, ha ilyen dolgok szerepelnek az iratokban...

A hírességek világában nem csak a vörös szőnyegen és a filmvásznon találhatunk drámát. Néhányan közülük a házasság terén is szokatlan lépéseket tesznek, házassági szerződéseikkel is azt mutatják, hogy ők bizony nem akárkik. 

A házassági szerződés (vagy angolul prenuptial agreement, prenup) egy olyan jogi megállapodás, amit egy pár köt meg a házasságkötés előtt. Ezen megállapodások célja az, hogy szabályozzák a házastársak jogait és kötelességeit a házasságban, különösen, ha esetlegesen válás vagy más párkapcsolati válság következik be. A házassági szerződésekben számos téma szerepelhet, például a vagyonmegosztás, az alimentum (tartásdíj) fizetési kötelezettség, az öröklési jogok és más pénzügyi vagy jogi szempontok. Ezek a szerződések egyéni igényekre szabhatók, és azokat a felek szabadon alakíthatják ki az egyéni kívánságaik és körülményeik alapján. Tehát nem nagy meglepetés, hogy az igazi A-listás sztárok számára – akik jelentős vagyonnal rendelkeznek, ráadásul egész életüket rivaldafényben élik – elképzelhetetlen ilyen megegyezés nélkül bárkivel is összeházasodni. De lássuk, mik a legbizarabb vagy éppen különlegesebb kitételek, amelyek a hírességek szerződéseiben szerepelnek!

Nicole Kidman és Keith Urban: tilos az ital és a kábítószer

Nicole Kidman és Keith Urban házassági szerződésének egyik különleges részlete az volt, hogy ha Urban alkoholt fogyaszt vagy illegális szereket használ, egy esetleges válás esetén nem jár semmi neki a vagyonból. Kidman és Urban között hiába dúl a szerelem már 2005 óta, és született két közös gyerekük (a most 14 éves Sunday Rose és a 12 éves Faith Margaret) is, ennek ellenére Kidman a biztonság kedvéért belefoglalta ezt a specifikus záradékot, ugyanis a countryzenész korábban súlyos függőséggel küzdött, ami csaknem a karrierjébe is került.

Angelina Jolie és Brad Pitt: kinél maradnak a gyerekek?

Angelina Jolie és Brad Pitt kapcsolata a kezdetektől fogva híresen drámai volt, és ez a szakításuk után sem változott. A biztonság kedvéért – és ismerve mindkettejük korábbi kapcsolatait – a Mr. és Mrs. Smith forgatásán összemelegedett páros házassági szerződése tartalmazott egy hűtlenség elleni záradékot. Jolie azonban nem pénzt kért, hanem a gyermekek kizárólagos felügyeleti jogát követelte, ha Pitt esetleg megcsalná kapcsolatuk során. Bár a válásukkal kapcsolatos jogi harcok sok mindenről szóltak – többek között arról, hogy a színész egy repülőút során agresszíven viselkedett –, de legalább Pitt nem lépett félre.

Priscilla Chan és Mark Zuckerberg: heti 100 perc együttlét

mark zuckenberg házssági szerződés

Együtt a család (Fotó: Instagram / @zuck)

Mark Zuckerberg és neje, Priscilla Chan már kapcsolatuk elején megegyeztek a szerződésük egyik kitételében. Chan kifejezte azt az igényét, hogy hetente egy alkalommal, legalább száz percig legyenek kettesben férjével, nem a Facebook irodájában és nem is Zuckeberg lakásán. Mindezt azért, mert a Facebook és a Meta sokat átkozott kitalálója és vezérigazgatója hajlamos olyannyira belefeledkezni a munkába, hogy napokig nem is látja őt a családja.

Kim Kardashian és Kris Humphries: titoktartási záradék

Kim Kardashian realitysztárból lett üzletasszony és médiaszemélyiség és Kris Humphries kosárlabdázó házassága 2011-ben mindössze 72 napig tartott, de a celebritás már az esküvő előtt gondoskodott az anyagi védelemről – szerencséjére. A házassági szerződés egy bizalmi záradékot is tartalmazott, amely megtiltotta Humphriesnek, hogy bármilyen részletet eláruljon a kapcsolatukról a médiának vagy bárki másnak. (Ismeretes, hogy Kim Kardashian karrierjét egy róla „kiszivárgott” – de állítólag szándékosan nyilvánosságra hozott – házi készítési videó indította be, amin az akkori párjával élt nemi életet.) Bár a válás után Humphries azt kérvényezte, hogy a szerződést érvénytelenítse a bíróság, ez a titoktartási záradék valószínűleg továbbra is érvényes maradt.

Coco Austin és Ice-T: a férjé az implantátum

Coco Austin, Chanel Nicole Marrow és Ice-T házassági szerződés

Coco Austin, Chanel Nicole Marrow és Ice-T 2019-ben (Fotó: Johnny Nunez/WireImage)

A hatalmas fenekéről és melleiről ismert modell, Coco Austin és a rapper Ice-T egy videoklip forgatásán találkoztak először 2001-ben, majd pár hónappal később már össze is házasodtak Las Vegasban. Házassági szerződésük a szokásostól eltérő záradékokat tartalmaz: állítólag, ha elválnának, Ice-T jogokat szerezne felesége mell- és fenékimplantátumaihoz – bár ezt nem igazán tudjuk elképzelni, hogyan is kiviteleznék mindezt. Mindenesetre már több mint két évtizede boldog kapcsolatban élnek, és nevelik közös lányukat, a 2015-ben született Chanelt.

Justin Timberlake és Jessica Biel: ha megcsal, akkor fizet

Justin Timberlake és Jessica Biel története nem volt volt mindig egyszerű (volt, hogy szakítottak, majd ismét újrakezdték), legalábbis a házassági szerződésük alapján ez gyanítható. A páros különös záradékot fogadott el az igen kimondása előtt, miszerint ha Timberlake megcsalja feleségét, akkor jelentős összeget kell fizetnie neki. Ez a típusú ún. „életstílus záradékok” egyébként egyre gyakoribbak a házassági szerződésekben, és az ügyvédek szerint olyan témákat foglalnak magukba, mint az alkohol- vagy kábítószerfüggőség, a megcsalás, a súlygyarapodás (!) és a túlzott költekezés.

Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones: a férjé a nászajándék

Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones is hasonló szerződést kötöttek egymással a házasságuk előtt. A papír állítólag előírja, hogy válás esetén Zeta-Jonest majdnem 3 millió dollár illeti meg minden házasságban eltöltött évért, ami annyit tesz, hogy ha esetleg jövőre elválnának, akkor 72 millió dollár ütné a markát. Emellett a korábban meglehetősen nagyétvágyú Douglasnek további ötmillió dollárt kell kicsengetnie, ha megcsalná a feleségét. Ami viszont tényleg különlegessé teszi a szerződésüket, az az esküvőjükre vonatkozó záradék: Douglas ugyanis kikötötte, hogy az esetleges válás esetén őt illeti minden 13 000 dollárnál értékesebb nászajándék.

Itthon is lehet szerződni – csak minek

Magyarországon a házassági szerződés kötése nem olyan elterjedt, mint például az Egyesült Államokban. A magyar jogrendszer alapján a házassági vagyonközösség szabályai az irányadóak, és alapvetően minden házasság esetében ezt tekintik érvényesnek, de jelentős vagyon vagy üzleti érdekeltségek esetén azért előfordul a szerződéskötés is. Itthon a házassági jogi szabályozás részleteit a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) tartalmazza, a házassági szerződéseket pedig a Polgári Törvénykönyv 3:59-3:61. §-ai szabályozzák. A házassági szerződések tartalma az érintett felek egyedi igényeire és kívánságaira szabható.

Házassági szerződés ide vagy oda, soha nem késő kimondani a boldogító igent. Mint ahogyan ez a 92 éves úr is tette – a megható történetért kattints ide!

Kiemelt kép: Getty Images / Canva