A TikTok legújabb trükkje egy régi problémára nyújt most frappáns megoldást. Mutatjuk is, hogyan!

A legnépszerűbb videómegosztó oldalon se szeri se száma az úgynevezett lifehack tartalmaknak, melyek egyszerű, mégis ötletes megoldást kínálnak a háztartásban felmerülő problémákra. Mi is számtalanszor inspirálódtunk már olyan hasznos praktikákból, mint például a hűtőbe helyezett toalettpapír vagy a babérleveles felmosóvíz (de ha már takarítás, ezeket a valóban hatásos tippeket se felejtsétek el bevetni fürdőtisztításkor.)

Ezúttal a hideg időszak egyik bosszantó velejárója ellen hoztunk jól bevált receptet, és ezzel majdhogynem el is árultuk, miért érdemes alufóliagolyót tenni a szárítógépbe. Van már tippetek? Segítünk még kicsit. 

Többé nem áll égnek a hajad a pulóvertől

Ha ti is a címben megfogalmazott megoldásra gondoltatok, akkor ügyesen tippeltetek, ugyanis a galacsinná gyúrt, majd szárítógépbe helyezett alufóliával a kellemetlen statikusságot semlegesíthetitek. Bár egy hűvös téli napon nincs is jobb házimunka, mint a szárítóból kikapkodott puha ruhák hajtogatása – vagy belebújni egy átmelegedett pulóverbe –, még ezt is hamar beárnyékolhatja a különféle anyagok súrlódása.

Kristen Higgins termékfejlesztési szakértő szerint tudományos alapja van a statikusság keletkezésének, melyért a szárító forgása és a magas hőfokozat együttes kombinációja felelős. „Amikor a ruhaanyagok egymáshoz dörzsölődnek, a pozitív és negatív elektronok vonzódnak egymáshoz, ami elektrosztatikus töltést – vagy statikus tapadást – eredményez.” Az alufóliagolyókban lévő alumínium azonban, mivel egyfajta vezetőként működik, segít megszabadítani a ruhákat ettől a statikus feltöltődéstől, így nem lesz többé gondunk a levetett pulóver után maradt, égnek álló hajszálainkkal. 

szárítógép alufólia

Fotó: Getty Images

Még pénzt is spórolhatsz vele

Az alufóliagolyók antisztatikus tulajdonságuk mellett még számos előnnyel bírnak, például általuk csökkenthetjük kiadásainkat, hiszen a szárítólabdáknál és speciális kendőknél jóval olcsóbbak. Emellett egyáltalán nem befolyásolják a szövet nedvszívó képességét vagy a szöszszűrő hatékonyságát – amennyiben kéthavonta lecseréljük a golyókat –, továbbá nem irritálják az érzékeny bőrt, ráadásul vegyszermentes megoldást nyújtanak és újrahasznosíthatóak.

Ez mind szép és jó, de vajon biztonságosak is? Igen! Egy megfelelően karbantartott szárítógép átlagosan 135-150 fokos hőmérsékletet ér el, ez pedig meg sem közelíti azt az 1220 Celsius fokot, mely az alumínium gyulladásához szükséges, így nem fog a berendezés túlmelegedni vagy tüzet okozni. A hangsúly itt a megfelelően karbantartott berendezésen van, vagyis rendszeresen tisztítanunk kell, megszabadítani szűrőjét a felhalmozódott szöszöktől és anyagszálaktól, hogy valóban hosszú időn át biztonsággal használhassuk. Ugyanez vonatkozik a dobra is, az alumínium nem károsítja a belső terét, ahogy a szárítóban forgó ruhákban sem tesz kárt.

Így használd:

Nincs szükség különleges strapabíró fajtára, a legegyszerűbb alufólia is megteszi. A letépett darabot nyomjuk össze, majd gyűrjünk belőle 7-8 cm átmérőjű darabokat. Formázzuk a golyót egy sima felületen, hogy az élesebb sarkokat is eltüntessük, melyek beleakadhatnak a ruhákba. Ezt követően nincs szükség másra, egyszerűen dobjunk be belőle hármat a szárítógépbe, és használjuk azt a fokozatot, melyet egyébként is szoktunk. Az alumíniumfóliás szárítólabdák átlagosan körülbelül két hónapig használhatóak, ezután sajnos elkezdenek szétesni, így elérkezik az újabb golyók gyúrásának ideje. 

Alufóliával a „gyorsabb” internetért

Kipróbálnál még ehhez hasonló filléres, egyszerű trükköt az alufóliával? Az alábbi praktikával új előfizetés nélkül bikázhatod be az interneted. Nem csalás, nem ámítás: az alufólia bizony még erre is bevethető! Csupán arra kell odafigyelned, hogy megfelelően helyezd el az eszköz közelében!

Ehhez azonban mindenekelőtt érdemes megérteni a dolog alapvető működését, melyet ebben a cikkben részleteztünk.

Kiemelt kép: Getty Images/nőklapja.hu