Elkezdődött a tanév és vele az uzsonnacsomagolás ideje is, aminek egyik elengedhetetlen kelléke az alufólia. De vajon tudjátok-e, hogy még mi mindenre lehet használni a sütés és a csomagolás mellett? Összeállításunkból kiderül.

Tisztítsuk meg a grillt

Készítsünk a fóliából egy nagyobb golyót és dörzsöljük át a grill piszkos felületét. Így könnyen eltávolíthatjuk a rácsra tapadt maradékokat.

Így védhetjük a sütik kérgét

A sütemények széle gyakran odaég, ezt már minden gyakorlott háziasszony tapasztalta, de szerencsére van megoldás: vonjuk be a tepsit alufóliából kivágott gyűrűvel, így a kérgek nem lesznek túl barnák.

Védjük meg a bankkártyánkat

Talán kevesen tudják, de a chipes bankkártyákból, illetve hitelkártyákból speciális eszköz segítségével akár a pénztárcánkon keresztül is adatokat, számlainformációkat lehet halászni. A szkennert azonban megtéveszthetjük, ha a kártyánkat alufóliába csomagoljuk.

Edények tisztítása

Az üvegtálak és az öntöttvas készletek tisztán tartására remekül használható egy golyóba gyűrt alufólia darab is. Úgy funkcionál, mint a dörzsi szivacs, de mivel kíméletesebb, nem karcolja meg a felületeket, a szennyeződéseket viszont könnyen eltávolíthatjuk vele.

Remek madárriasztó

Ha el szeretnénk kerülni a kertünkben a kéretlen vendégeket, akik könnyen kárt tehetnek a termésben, akasszunk alufólia darabokat a faágakra, illetve a veteményeshez. A fényvisszaverő fólia elijeszti majd a madarakat.

Mozdítsunk el nehéz bútorokat

Csomagoljuk be a kanapé lábát több réteg alufóliával, és sokkal könnyebben tudjuk majd elmozdítani a bútort anélkül, hogy megsértenénk a padlót.

Vasaljunk gyorsabban

Az alufólia visszanyomja a hőt, így, ha a vasalódeszkára, a ruhák alá helyezünk egy réteggel, könnyebben kivasalhatjuk a gyűrődéseket.

Készítsünk belőle tölcsért

Ha nincs otthon rendes tölcsérünk, átmenetileg alufóliából is készíthetünk egyet, így máris könnyebb lesz átönteni a dolgokat – és még mosogatni sem kell utána.

Így lágyíthatjuk a barna cukrot

Ha a barna cukor nagyon összeáll, akkor se ijedjünk meg, nem kell elkezdenünk „vésni”, elég, ha csupán alufóliába csomagoljuk, és betesszük 350 fokon öt percre a sütőbe.

Az ezüst evőeszközök megtisztítására is jó

Helyezzünk egy műanyag tál aljára alufóliát, tegyük bele az evőeszközöket, majd szórjunk rá 30 gramm mosószódát és öntsünk rá forró vizet. Hagyjuk állni 10-15 percet, és már le is öblíthetjük a tiszta evőeszközeinket.

(goodhousekeeping.com)

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock