szárítógép

Ezeket a holmikat soha ne tedd a szárítógépbe!

A szárítógépet sokáig olyan – sőt még olyanabb – úri huncutságnak tekintettem, mint a mosogatógépet. Hát nehogy már ne tudjunk kiteregetni pár holmit vagy elmosni pár edényt! Azóta némileg változott az álláspontom...

Lett ugyanis mosogatógépem, és azóta is áldom az eszem, hogy végre van hova elpakolni főzés közben a zsebkendőnyi konyhámban, meg hogy a masinának hála tiszták és csíramentesek is lesznek az edények. Azóta már a szárítógépet is elirigyeltem, méghozzá a nővéreméktől.

Míg mifelénk az egész őszi-téli szezonban folyton kerülgetni kell a ruhaszárító állványt (és ki tudja miért, ettől nagyon lehangolt leszek), náluk sosincs ilyesmi. Mielőtt azonban nekidurálnám magam a vásárlásnak, utánanéztem, ki tudnám-e használni, vagy csak holmijaink kisebb hányadát rakhatnám bele. Íme tehát azok a ruhák, amiket nem érdemes a szárítógépbe tenni:

Rugalmas szálat tartalmazó holmik

A rugalmas szállal átszőtt fehérneműket, edzőruhákat és fürdőruhákat nem szabad a szárítógépbe tenni. A spandex és más rugalmas anyagok ugyanis, bár rendkívül kényelmesek, gyakran nem bírják a szárítást: a magas hőmérséklet károsíthatja az anyagot, így a ruhák könnyen elveszíthetik eredeti formájukat. A fürdőruhák esetében ráadásul azt is érdemes figyelembe venni, hogy a magas szárítóhőmérséklet a vízálló tulajdonságokat is károsíthatja (ugyanez igaz a vízálló kabátokra is), ezért nem érdemes ennek kitenni a dresszeket. Ha ilyen anyagokat kell gyorsan szárítani, használd a szárítógép legalacsonyabb hőfokú programját és vedd ki a ruhákat, amíg még leheletnyit nedvesek!

Selyem és más finom szövetek

Ezek az anyagok a szárítóban lévő magas hőmérséklet miatt könnyen összemehetnek vagy annyira összegyűrődhetnek, hogy utána a legnagyobb igyekezettel se lehet őket kivasalni, ezért nem javasolt a különböző blúzokat, selyemholmit betenni a gépbe. Finom fehérneműid is ebbe a kategóriába tartoznak, ha nem is selyemből készültek, valószínűleg kényes, a szárítót nehezen tűrő anyagból formálták őket. 

Bőr, műbőr és velúr

Nem számít, hogy valódi bőr, vagy műbőr: ha megázol átmeneti kabátodban, ne jusson eszedbe azt a szárítóba tenni, mert nemcsak elvesztheti a formáját, de meg is repedezhet a hőhatás és a víz miatt. Ugyanez vonatkozik egyébként a szőrmére is, legyen az valódi vagy műszőrme.

Táskák, hátizsákok

A legtöbb táska és hátizsák sokféle különböző hőtűrésű anyagból készül, előfordulhat, hogy a strapabíró pamutnak kinéző zsákon valahol olyan műanyag cipzár vagy alkatrész van, ami már nem bírja a forróságot. Ezeket a holmikat inkább lógatva szárítsd. 

Gyapjú

A gyapjúval érdemes különösen óvatosnak lenni, ha szárításról van szó. Már mosás előtt ellenőrizd a bevarrt címkét, hogy lásd, milyen hőfokon moshatod az adott holmit, és hogy engedélyezett-e a szárítógépben való szárítás!

Ha hűbelebalázs módjára a gépbe vágod, könnyen összemehet és rugalmatlanná válhat kedvenc pulcsid.

Vigyázzunk az érzékeny holmira! (Fotó: Getty Images)

Flitteres, gyöngyös holmi 

Ezeken a látványos holmikon sokszor csak ragasztással rögzítik a díszeket, az pedig nem igazán állja a szárítógépezést. A szárítóban uralkodó magas hőmérséklet könnyen feloldhatja a ragasztót, a díszek leeshetnek, ami annál is nagyobb baj, mert a szárítóba hulló apró részek a méregdrága masinát is tönkrehetetik.

Cipők

Jó, azt sejtjük, hogy nem a legvillantósabb kopogóst akarnád berakni, de lehet, hogy egy strapabíró sportcipő sem jön ki jól abból, ha szárítóban szárítod. Ragasztott talpa leválhat, gumis részei pedig könnyen be is sárgulhatnak. 

Rávasalt minták

Hasonló a helyzet a rávasalt díszítésekkel, ami főleg a gyerekruhákon fordul elő. Ha nem szeretnéd, hogy ovisod sírógörcsöt kapjon, amiért Mickey egér fél füle odalett, inkább ne dobd a gépbe a vele díszített pólót!

De akkor mit szárítsak? 

A szárítógép remek szolgálatot tesz, amikor a leggyakrabban viselt napi holminkat szeretnénk gyorsan újra tisztának és száraznak tudni. Bármilyen holmit is szárítanánk, csekkoljuk le előbb, hogy mit ír a mellékelt tájékoztató, mert még a biztonságosan szárítható ruhák kapcsán is érhetnek meglepetések. 

Farmernadrágok és más farmerholmik

A farmerek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy strapabírók, így aligha meglepő, hogy a leghőtűrőbb ruhadarabok közé tartoznak. Ha róluk van szó, általában nincs is okunk extra óvatosságra a szárítógépes szárítással kapcsolatban, viszont

manapság sok farmernadrágban (majd mindegyikben) vannak hozzáadott sztreccs szálak, amik már nemigen kedvelik a magas hőmérsékletet. 

Pamut ruhadarabok

A pamut holmik megint a biztonságosan szárítható dolgok közé tartoznak, de! Nem mindegy, hogy milyen méretű/súlyú az adott holmi. Az olyan nehéz pamutárukat, mint a törölközők, pulóverek vagy méretes kapucnis felsők, közepes vagy magas hőmérsékleten lehet szárítani a szárítógépben. A könnyebb ruhadarabok, például a pólók esetében inkább alacsonyabb hőfokot ajánlanak a hozzáértők.

Poliészter keverékek

A poliésztert is tartalmazó anyagkeverékekből készült ruhadarabok szárítógépben száríthatók, de alacsony hőmérsékletű programot kell náluk alkalmazni. Ezek az anyagok gyakran elég gyorsan száradnak, ezért érdemes rövidebb szárítási ciklust választani, hogy feleslegesen ne használjunk sok energiát. 

Ágyneműk és párnák

Ágyneműknek (csakúgy, mint a törölközőknek, konyharuháknak) a hő fertőtlenítő hatásának köszönhetően kifejezetten előnyös, ha a szárítóba kerülnek. A szárítógépben lévő hő elpusztítja a poratkákat, és friss és tiszta illatot kölcsönöz a lepedőknek és a huzatoknak.

Érdemes szárítani a matracvédőt is!

Hogyan válasszunk szárítót? 

Egy jó minőségű szárító nemcsak időt takarít meg, de segíthet megóvni kedvenc ruhadarabjaink színét, formáját is. A legfontosabb szempont természetesen az ár és az, hogy mi fér be oda, ahol el szeretnénk helyezni, de emellett is van még még pár nüansz, amit érdemes figyelembe venni:

  • Ha sok gyapjú holmitok van, keresd azokat a szárítókat, amelyek külön gyapjúszárító programmal rendelkeznek és megóvják a kedvenc ruháidban található rendkívül hőérzékeny gyapjúszálakat.
  • Ha sok kényes holmit, finom fehérneműt, selymet, szatént mosol, megint érdemes átböngészned a készülékleírást, hogy olyat válassz, ami ezek kezelésére is készen áll.
  • Ha megteheted, gondolj a környezetvédelemre és az energiatakarékosságra és válassz legalább A besorolású gépet!

És hogy velem mi lesz? Minden előnye ellenére a szárítógép még megmarad a szép, szép, de otthonra nem kéne kategóriában. Hacsak nem bővül hirtelen kétszeres méretűre a családunk, inkább maradok az egyszerűbb, olcsóbb és minden ruha számára biztonságos levegőn szárításnál. Az állványt pedig továbbra is kerülgetjük…

Szívesen olvasol egyéb háztartási praktikákról? Figyelmedbe ajánljuk az öblítővel való mosás rejtelmeiről, az őszi nagytakarításkor sokszor elfeledett szempontokról vagy a mosogatógép helyes bepakolásáról szóló cikkünket!

Kiemelt kép: Getty Images