5 trükk, hogy a szárítógép még könnyebbé tegye az életünket

Miért legyen kéznél a szárítógép elindításakor teniszlabda, alufólia vagy jégkocka? Eláruljuk!

A szárítógép ugyan nem tartozik a nélkülözhetetlen háztartási gépek közé, ugyanakkor kétségtelen, hogy igen praktikus masina. A korszerűbb típusokon ráadásul takarékossági funkciók is vannak, így azt sem lehet mondani rájuk, hogy zabálják az áramot. És hát aligha tudnánk kellemesebb momentumot említeni a háztartási teendők közül annál, mint amikor a szárítási program végeztével kivesszük a szárítógépből a meleg, friss, illatos holmikat. Akár szárítógépet, akár 2in1, azaz mosó-szárítógépet használunk, van néhány praktika, amelyekkel még jobban kihasználhatjuk ezt a háztartási berendezést – öt kevésbé ismert, ám annál hasznosabb szárítógéptrükköt gyűjtöttünk össze.

Törölközővel a gyorsabb száradásért

Fotó: Getty Images

A szárítógép egyik vitathatatlan előnye a ruhaszárítón való szárítással szemben, hogy a ruhák gyorsabban megszáradnak, de van, hogy még ez a módszer sem elég gyors, mert mondjuk azonnal szükségünk van valamire, amit most mostunk ki. Szerencsére a szárítási folyamatot is gyorsíthatjuk, ha egy tiszta, száraz törölközőt dobunk a nedves ruhák közé. A törölköző csak a szárítási ciklus első 15 percében forogjon a szárítógép dobjában a nedves darabokkal együtt, ezután vegyük ki. A törölköző segít felszívni a víz egy részét a nedves ruhákból, így azok még gyorsabban megszáradnak. 15 perc után azért fontos kivenni a törölközőt a szárítógépből, mert ha nem tesszük, azzal épp ellenkező hatást érünk el – csak plusz egy nedves holmi lesz a dobban. (A törölköző helyes mosásáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

Teniszlabdákkal a töltetek csomósodása ellen

Fotó: Getty Images

Ugyan a szárítógépbe nagyon sok mindent be lehet tenni, vannak olyan ruhaneműk és lakástextilek, amelyek kevésbé szeretnek a szárítógép dobjában forogni. Az ágynemű-garnitúrák és a tollal bélelt kabátok tipikusan ilyenek, hiszen egy szimpla szárítógépes szárítás után a töltetük általában összecsomósodik. Hogy ezt elkerüljük, ezen darabok mellé tegyünk néhány teniszlabdát, és így indítsuk el a szárítóprogramot. Az oda-vissza pattogó teniszlabdák segítik a levegő keringését a dobban, így a töltetek is könnyebben száradnak és esélyük sincs összeállni.

Jégkockákkal a gyűrődések ellen

Fotó: Getty Images

Valószínűleg mindenkivel, aki rendszeresen használ szárítógépet, megesett már, hogy elindította a szárítógépet, közben ezt-azt csinált, és teljesen megfeledkezett arról, hogy közben lejárt a program, és ki kellett volna venni a ruhákat. Amikor pedig órákkal később eszébe jutott, rögtön felment benne a pumpa, mert tudta, hogy durván gyűrött holmikat fog kiszedni a szárítógép dobjából. Ha legközelebb így járunk, ne húzzuk fel magunkat, inkább fogjunk egy marék jégkockát, dobjuk be a szárítógépbe a gyűrött ruhák közé, és indítsunk el egy gyors programot. A dobban lévő forróságtól a jégkockákból gőz lesz, ami kisimítja a gyűrődéseket.

Alufóliával az elektrosztatikus feltöltődés ellen

Fotó: Getty Images

Mégis mit keres az alufólia a szárítógép dobjában? Ha utáljuk, hogy a frissen szárított ruhák rendre megráznak minket, amikor kivesszük őket a szárítógépből, akkor igenis van létjogosultsága. Tépjünk le egy darab alufóliát, gyúrjuk össze kemény golyóvá, nehogy beleakadjon a ruhák szálaiba, dobjuk be a szárítógép dobjába, és így indítsuk el a szárítóprogramot. Ez a megoldás nemcsak hatásos, de környezetkímélő is, az alufólia golyót ugyanis újra meg újra használhatjuk.

Szárítógéppel az állatszőr ellen

Fotó: Getty Images

A gazdag ember pólóján márka van, a boldog ember pólóján kutyaszőr – szól a mondás, de akármennyire is szeretjük négylábú családtagjainkat, nagyra értékelnénk, ha a szőrük nem borítana be minket is tetőtől talpig. Még jó, hogy szárítógéppel erre is van megoldás! A szennyes  – és kutya- vagy cicaszőrös – ruháinkat először ne a mosógépbe, hanem a szárítógépbe tegyük be, az ugyanis segít leszedni a szőr nagy részét a ruhákról. Aztán persze mehetnek a mosógépbe… A szárítógépet is kötelező rendszeresen takarítani, a porszívó keskeny csövével átporszívózni, és akár egy nedves ruhával is áttörölni a dobját, hogy a felgyülemlett textilhulladékot – és állatszőrt – alaposan eltávolíthassunk.

Kiemelt kép: Getty Images