használt bútor

7 otthoni berendezés, amit jobb, ha nem vásárolsz használtan

Egészségünk és biztonságunk érdekében inkább ne spóroljunk ezeken a tárgyakon.

A költözés megannyi költséget ró a nyakunkba a felújítástól kezdve az új berendezés megvásárlásáig, és akkor a dekorációról még nem is beszéltünk. A közösségi oldalak online piacrészlegei valódi kincsesbányák lehetnek ilyenkor, hiszen elég egy kis lakkozás vagy kárpitozás, és máris új színben pompázik az ütött-kopott bútor.

Arról, mely tárgyak kapcsán jelentenek a DIY megoldások – azon belül is a festés – inkább ráfizetést, ebben a cikkben írtunk, ám vannak olyan esetek, melyeknél már a nézelődésbe sem érdemes belekezdenünk, amennyiben fontos az egészségünk vagy a biztonságunk. Íme hét olyan otthoni tárgy, amelyet jobban tesszük, ha nem vásárolunk használtan. 

Matracok

Aki vásárolt már matracot, az jól tudja, hogy egy minőségi darabnak igen magas az ára, persze nem véletlenül. Egy jól megválasztott matractól nem csupán pihenésünk, de fizikai egészségünk is nagyban függ, épp ezért nem túl bölcs döntés használt verzióba fektetni. Az ágyi poloskáktól nagyon nehéz megszabadulni – de észrevenni őket sem egyszerű, ehhez itt adtunk tippeket –, ráadásul a matrac élettartama is csökken, mire hozzánk kerül, ami pedig már valóban az alvás minőségének rovására megy.

Ágynemű

Hasonló helyzet áll fenn a használt ágynemű megvételével, mellyel szintén beinvitálhatjuk otthonunkba a nem kívánatos poloskákat. Amennyiben mégis szeretnénk pénzt spórolni, figyeljük inkább a bolti kiárusításokat és akciókat, melyeken nem olyan nehéz még pénztárcabarát árakon minőségi ágyneműt beszerezni. Ha pedig már használatba is vettük a puha lepedőket, mossuk ki heti rendszerességgel, hogy elkerüljük az undorító kellemetlenségeket

Kiságyak és gyerekbútorok

használt bútor

Fotó: Getty Images

Ez esetben inkább a balesetveszély nyom a latba, épp ezért mielőtt hazavinnénk a használt gyermekbútorokat, minden esetben érdemes személyesen is jól szemügyre venni őket. A régebbi típusú kiságyaknál vagy komplett hálószobabútoroknál megvan a veszélye, hogy a gyártásuk óta már nem lehet kapni hozzájuk megfelelő kiegészítő alkatrészeket, mi több, talán már a jelenlegi biztonsági előírásoknak sem felelnek meg az adott berendezések.

Tapadásmentes edények és serpenyők

A tapadásmentes eszközök jó szolgálatot tesznek a reggeli rántottától kezdve a csirkén át a különféle zöldségekig, ám nem akkor, ha már kopottak vagy sérültek, mert így akár veszélyes mérgező anyagok is kerülhetnek ételeinkbe. Persze minden konyhában ott a helyük, de azért nem minden áron, így ha tehetjük, inkább ne spóroljunk a megvásárlásukkal, ha már karcolásokat látunk a felületükön. 

Porszívók

Egy nagyobb teljesítményű porszívó komoly kiadást jelenthet a háztartásban, de a használt termékek vásárlásának is megvan a maga kockázata, melyet nem biztos, hogy meg szeretnénk fizetni. Nem tudhatjuk biztosra, a vásárolt porszívó hány éves, milyen alkatrészeket cseréltek benne, ráadásul ezek a készülékek idővel hajlamosak veszíteni szívóerejükből is, egy új tartozék vagy szűrő beszerzése pedig még többe is kerülhet, mint amennyit eredetileg szántunk a komplett eszközre. 

Lámpák

Ki ne csábulna el egy antik vásár lámparészlegén, ahol szebbnél-szebb különleges darabokból válogathatunk, de fontos, hogy biztonságunk érdekében inkább ellenálljunk a kísértésnek. A régi lámpák hibás vagy elöregedett vezetékekkel rendelkezhetnek, így akár még tüzet is okozhatnak otthonunkban. Ha azonban nem szeretnénk lemondani a régi-új kedvenc darabunkról, vizsgáltassuk meg egy szakértővel, hogy biztonságosan használhassuk. 

Kisebb konyhai készülékek

Hasonló okokból nem tanácsos kisebb konyhai berendezéseket sem, például turmixgépet, robotgépet vagy kenyérpirítót vásárolni használtan, mert nem ismerjük előéletüket, nem tudhatjuk, milyen apróbb meghibásodásból lehet akár nagyobb probléma, vagy legrosszabb esetben lakástűz. Ha van a családban szerelő, ellenőriztessük vele használat előtt a vásárolt készüléket, melyet később is rendszeresen takarítsunk, hogy minél tovább szolgálhasson bennünket a hétköznapokban.

Leginkább a nap mint nap használt eszközöket érdemes rendszeresen is szemügyre venni, mert ezek a legkoszosabb eszközök a konyhánkban. Az alábbi cikkben egy takarítási szakértő stratégiáját ismertettük, majd sorra vettük a helyiség piszkos részleteit.

Kiemelt kép: Getty Images