Bár elsőre furcsán hangzik, a különalvás valójában jót tesz a párkapcsolatoknak

Bár elsőre annak tűnik, a párunktól külön aludni nem ördögtől való dolog. 

Az úgynevezett alvási válás – vagyis amikor az egy fedél alatt élő párok rendszeresen töltik külön hálószobában az éjszakát – elsőre igencsak vészjósló képet fest a szerelmi kapcsolat helyzetéről, holott a jelenség mögött húzódó indítékok pont az összetartozás megerősítéséről szólnak.

Hiszen gondoljunk csak bele, mi történik akkor, ha a pároknak egymástól teljesen eltérő alvási szokásaik vannak? Mi van, ha az egyik fél éjjeli bagoly, aki ekkor érzi magát igazán kreatívnak a munkában, míg a másik korán kelő típus? A leggyakoribb probléma kétségkívül a hangos horkolás, ami rendszeresen ébren tartja a másikat, és ott vannak azok, akik alvási apnoéban, esetleg nyugtalan láb szindrómában szenvednek, amelyek közvetlenül képesek befolyásolni egyik vagy másik fél alvásminőségét. Ilyen esetekben pedig a külön ágy, illetve a külön hálószobaszoba választása lehet a legkézenfekvőbb megoldás – nemcsak az alvás, de a párkapcsolat minőségének szempontjából is.

Veszélyezteti a párkapcsolatot, ha nem alszunk jól
egymás mellett

Az elmúlt évek során több tanulmány is rávilágított az alvás és a párkapcsolati dinamika közötti összefüggésekre. Az eredményekből kiderült, hogy a jellemzően nyugtalan körülmények között szunyókáló (vagy szunyókálni próbáló) párok észrevehetően sokkal többet civakodnak, mint azok, akik zavaró tényezők nélkül töltik egymás mellett az estéket. 

A nyugtalan éjszakákat követően látványosan csökkent a felek közötti pozitív interakciók száma, ami a párkapcsolati dinamika egyik legfontosabb elemét, az egymás iránt érzett empátiát is befolyásolta.

Az együttérzés hiánya hosszú távon pedig megnehezítette kommunikációt, illetve egymás érzéseinek, élethelyzetének megértését is.

Ráadásul az is kiderült, hogy a kisebb nézeteltéréseket nemcsak a tartós, de a ritkán, alkalomadtán jelentkező alvászavarok is képesek elmérgesíteni.

Amikor szeretjük egymást, de rettegünk a közös alvástól

Szerelem ide vagy oda, az elegendő alvásidő nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. A különalvás gondolata természetesen szokatlanul hangzik, de az egyéni igények előtérbe helyezése nem a kapcsolat végét jelenti, sőt, mélyebb és szorosabb köteléket alakíthat ki a partnerek között. Hiszen gondoljunk csak bele:

ahogyan önmagában az együtt alvás sem képes megmenteni, úgy a külön hálószoba sem teszi tönkre a házasságot.

Ha érintettek vagyunk, és fontolgatjuk a döntést, csakis körültekintően, egymást kölcsönösen tisztelve érdemes megközelíteni a témát. De még ennél is fontosabb, hogy eléggé szeressük egymást ahhoz, hogy merjünk kipróbálni valami újat, ami megkönnyíti a partnerünk életét – és aminek tulajdonképpen számtalan pozitív előnye lehet a szakemberek szerint.

Töltsük együtt tartalmasan az elalvás előtti időt!

Ha a külön hálószoba ötletét fontolgatjuk, ne felejtsünk el hangsúlyt fektetni az elalvás előtti közös időtöltésre. Beszéljük át a napot, vegyünk együtt egy forró fürdőt, készítsünk közösen vacsorát, bújjunk össze, és nézzünk meg egy jó filmet, mielőtt éjszakára elválnánk egymástól. Bár a szunyókálás külön ágyban történik, így az egymás iránti érzéseinken nem esik csorba, a közösen eltöltött minőségi idő pedig nemcsak erősíti a kötődést, de mentálisan is felkészít bennünket a kiegyensúlyozott pihenésre.

Fotó: Getty Images

Randizzunk a hálószobában!

Egy stresszes hétköznapon – különösen akkor, ha a felek más-más napszakokban dolgoznak – áldás lehet, ha lehetőségünk van külön szobában aludni. A hétvégék viszont egyet jelentenek az összekapcsolódással, amikor éjjelente újra találkozhatunk egymással a hálószobában. Ha csak alkalomadtán szánunk időt a közös alvásra, az egyfajta mini-találkozókat is jelenthet, ami a kapcsolat elején érzett vágyakozást is felidézheti bennünk – azaz újra fellobbanthatja a szikrát a szexualitásban is.

Egy tanulmány szerint a szexuális elégedettség nemcsak a mennyiségtől és a spontaneitás izgalmától, de az előretervezéstől legalább ugyanolyan erősen függ – vagyis a hétvégékre történő felkészülés és várakozás újra izgalmat csempészhet a régóta tartó párkapcsolatokba.

Kiemelt kép: Getty Images