A színész tüdőgyulladás következtében hunyt el.

82 éves korában elhunyt Sir Michael Gambon – hozta nyilvánosságra a családja. A leginkább a Harry Potter-filmek Dumbledore professzorának, a Roxfort igazgatójának szerepéről ismert színész tüdőgyulladás szövődményei következtében vesztette életét, kórházi ágya mellett felesége, Anne és fia, Ferguson végig mellette voltak. Mint írják a közleményükben, „békében távozott” az élők sorából.

Sir Michael több mint 60 évvel ezelőtt kezdte színészi karrierjét, és Laurence Olivier mellett a Royal National Theatre egyik alapító tagja volt. Ő alakította Jules Maigret francia detektívet is az ITV Maigret című sorozatában, valamint főszerepet játszott a BBC The Singing Detective című sorozatában. Pályafutása során számos televíziós, filmes, rádiós és színházi produkcióban szerepelt, amikért összesen négy TV Baftát nyert. Leghíresebb szerepe Albus Dumbledore-é, akit a nyolc Harry Potter-filmből hatban ő alakított.

dumbledore színész meghalt

Fotó:  Aaron Davidson/Getty Images)

Dublinban született munkáscsaládba, édesanyja varrónő volt, édesapja pedig mérnök, akinek teljesen idegen volt a színpadi karrier gondolata. Az iskolát 15 évesen, képesítés nélkül hagyta ott, majd szerszámkészítő tanoncnak állt, 21 éves korára már képzett szerelő volt, de csak egy évig dolgozott szakmájában, mielőtt úgy döntött, hogy színész lesz.

Nem ő az első a legendás film kedvelt szereplői közül, aki elhunyt. Robbie Coltrane, a Rubeus Hagridot alakító színész 2022. október 14-én, 72 évesen hunyt el, Alain Rickman pedig – aki Piton profeszort alakította – 2016-ban hunyt el hasnyálmirigyrák következtében. 

Kiemelt kép: Sir Michael Gambon mint Dumbledore – imdb