hailey Bieber Justin bieber amal clooney george clooney

A túlöltözött nő – alulöltözött férfi, avagy dresszkód a sztárvilágban

Avagy tényleg máglyára küldjük Justin Biebert a ruhája miatt? Az elmúlt napokban nagy port kavart, hogy a Bieber házaspár úgy vett részt a feleség, Hailey Bieber szépségápolási márkájának egyik promóciós eseményén, mintha egyikük a bálba, másikuk a kanapéra készült volna egész délután ott dögleni. Jogos a felháborodás? Tiszteletlenség ez a férj, Justin Bieber részéről? Illetve nem tök mindegy? Nagyjából ezek a kérdéseim.

A képet én is azonnal láttam. Hailey Bieber piros miniruhában és magas sarkúban, Justin pamut bermudanadrágban, kapucnis pulcsiban, zokniban és gumipapucsban. Igazából egyáltalán nem döbbentem meg rajta, mert rendszeresen jelennek meg úgy különböző eseményeken, mintha nem ugyanoda indultak volna, és mintha nem találkoztak volna össze az ajtóban, hogy esetleg egyeztessék öltözéküket.
Én ehhez a házaspárhoz eleve túl boomer vagyok, nem igazán ismerem a tevékenységüket. Néhány Justin Bieber számot ismerek, és amúgy jó énekesnek is tartom őt, Hailey-nek pedig imádtam az apukáját az Édeshármas című filmben. Nagyjából ennyi a kötődésem hozzájuk. Amikor szembejön velem bármilyen képük az interneten, majdnem minden esetben azt látom, hogy furcsábbnál furcsább öltözékekben vonulnak az utcán, meglehetősen látványosak külön-külön is, de együtt meg aztán végképp.

Justin Bieber Hailey Bieber

Harmóniában, laza utcai szettben a Bieber házaspár (Fotó: thecelebrityfinder/Bauer-Griffin/GC Images)

Akik felháborodtak a képen, azok leginkább azért tették, mert azt feltételezik, hogy Justin Bieber nem tiszteli meg a felesége számára fontos eseményt azzal, hogy normálisan felöltözik, sokan viszont pont pozitívumként hozták fel ugyanezt, mert szerintük az amúgy világhírű férj a szürke pamutszerkóval pont azt akarta elérni, hogy ne ő legyen a figyelem középpontjában, hanem a felesége, hiszen ez most róla kellett, hogy szóljon.  

Bármi is az igazság, a jelenség már természetesen nevet is kapott Amerikában.

Amit látunk, az az „overdressed gf, underdressed bf”, azaz a túlöltözött barátnő, alulöltözött barát minősített esete. És amelynek a Bieber házaspár az egyik legjelentősebb képviselője.  

Oscar Wilde is megmondta! 

Megmondom őszintén, én nem háborodtam fel. Egyre inkább azt látom, hogy egyrészt az öltözködésben ma már tényleg semmiféle szabály nem létezik, másrészt a Covid óta a mackóruha, vagy nevezhetjük szabadidőruhának is, önálló életre kelt, ellepte az utcákat, és nem akar visszavonulni a négy fal közé, ahol eddig volt. Oscar Wilde azt mondta, „sosem lehetsz túlöltözött vagy túliskolázott”. Utóbbi valóban nehezen elképzelhető, de Oscar Wilde nyilván nem lehetett tanúja például annak, amikor Naomi Campbell földig érő, ezüstösen csillogó Dolce&Gabbana estélyiben jelent meg a közmunkán, amelyre bírósági ítélet kényszerítette. Vagy amikor Beyoncé egy 30 ezer dolláros Gucci kimonóban nézett végig egy kosármeccset. De hát könyörgöm, ő Beyoncé!  

Az alulöltözöttség persze más kérdés, de manapság annak is egyre kevésbé van súlya. Egyre kevesebb olyan hely és esemény van a világon, ahol még szigorú dress code uralkodna, ma már az emberek nagy része farmerben megy színházba, vietnami papucsban a Michelin-csillagos étterembe, sőt, olyan színész is akad, aki egyszerű pólóban vett részt saját filmje ünnepélyes bemutatóján.  

Alkalomhoz illően? 

Apukám tanárként dolgozott évtizedekig, és minden áldott nap öltönyben és nyakkendőben ment dolgozni. Számomra ez eleinte természetes volt, aztán nekem is lettek tanáraim, és egy ideig hezitáltam, hol van az igazság. Apukámnak van igaza, aki szerint egyedül az öltöny-nyakkendő az elfogadható és komolyan vehető viselet, vagy a bohém történelemtanáromnak, aki kockás ingben és papucsban adta le a tananyagot, de úgy, hogy számtalan részletre még most is tisztán emlékszem, pedig nem tegnap történt. Én úgy nőttem fel, hogy a dolgoknak az öltözékünkkel is meg kell adni a módját, mi mindig szép ruhában mentünk színházba, családi összejövetelekre és vendégségbe is, és tulajdonképpen ezzel ma is így vagyok. Csak már azt is gondolom, hogy egy slampos tanár is lehet komolyan vehető, illetve nadrágban is lehetünk nagyon elegánsak.

Hailey Bieber Justin Bieber

A fennforgást okozó öltözékek (Fotó: Gotham/GC Images)

 De azt továbbra is fenn tartom, hogy jó dolog, ha egy eseményt az öltözködésünkkel is megtisztelünk. Ugyanakkor azt is tudom, hogy ezt nagyon sokan nem így gondolják, és

ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ők nem tisztelik meg az adott eseményt.

Egyszerűen csak máshogy szocializálódtak, vagy azok közé tartoznak, akik számára az öltözködés az égvilágon semmit sem számít. Vagy az is lehet, hogy annyira markáns a stílusuk, hogy abból nem igazán hajlandóak engedni. Azért ne felejtsük, Justin Bieber egy R’n B előadó (legalábbis ha negyven pluszos értesüléseim nem tévednek), az öltöny és a nyakkendő nem alapértelmezett darab a ruhatárában. Ő a pamut anyag, a gumis derék és a kapucni elkötelezett híve, és egyre újabb dimenziókat ad a szabadidőruha fogalmának. Főleg ezzel a sárga gumipapuccsal! Érdekesség, hogy az Egyesült Királyságban a kórházakban tilos ezt a papucsfajtát viselni a dolgozóknak, illetve egy amerikai DJ saját mikronemzetet hozott létre a kaliforniai sivatagban, amelyet Slowjamastan-nek nevezett el, és ahol a polgárok nem viselhetnek ilyen papucsot. Egyébként szerintem Justin Biebert ide is beengednék, mert akárhogy is nézzük, ő Justin Bieber.  

Ez a világ rendje? 

Tudom, hogy a képeket látva sok olyan nő szisszent fel a nagyvilágban, aki úgy érzi, folyamatosan túlöltözi a partnerét, és azt is tudom, hogy ez fordítva nagyon-nagyon ritkán fordul elő. Azok mellett a nők mellett, akik szeretik odatenni magukat az öltözködésben, igen ritka esetekben áll olyan férfi, aki ebben maximálisan partner, hiszen lássuk be, őket ez kevésbé érdekli, mint a nőket.

justin timberlake jessica biel

Justin Timberlake és Jessica Biel mesterien hangolják össze az öltözékeiket (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

Azért Amal Clooney-nak még George Clooney-t is sikerül néha túlöltöznie! Ezt én egy ideig igazságtalannak is tartottam, és kislányként azt gondoltam, férfinak lenni igazán nagyon unalmas lehet, szoknya, fülbevaló, körömlakk és hosszú haj nélkül. Azóta persze láttam már néhány szoknyás, fülbevalós, körömlakkos és hosszú hajú férfit is, szóval megdőlt ez az elméletem. És persze láttam R’n B előadót is öltönyben (azt hiszem, ezt a stílust egy másik Justin, mégpedig Justin Timberlake járatta csúcsra). Most is azt vallom, hogy sokkal jobb túlöltözöttnek, mint alulöltözöttnek lenni, a kérdés csak az, hogy léteznek-e még egyáltalán ezek a fogalmak. 

A matchy-matchy már a múlté?

És az is kérdés, hogy vajon mennyire várható el egy pártól, hogy összehangolt legyen a megjelenése. Ma már mindenki csak nevet azon, hogy Britney Spears és Justin Timberlake a 2001-es American Music Award gálán tetőtől talpig összeillő farmerszerelésben jelent meg, de abban az időben David és Victoria Beckhamtől sem állt épp távol a folyamatos összeöltözés. Azon is szeret rugózni az internet, hogy Brad Pitt mindig felvette azoknak a nőknek a stílusát, akikkel randizott, vagy ők vették fel az övét… ki tudja, lényeg, hogy úgy néztek ki, mintha ugyanaz lett volna a stylistjuk.
A Bieber házaspár nem ebbe a sorba állt be. Úgy tűnik, ők nem ismernek kompromisszumot saját stílusukban, még akkor se, ha emiatt sok esetben úgy néznek ki, mintha teljesen máshova indultak volna. Úgy tippelem, ők ezt megszokták. De az is lehet, hogy gigászi veszekedéseket folytatnak erről, majd duzzogva folytatják a napot, ki kisestélyiben, ki kapucnis felsőben. Úgy vélem, ők ezen sokkal kevesebbet pörögnek, mint az internet népe. Mert végső soron nem teljesen mindegy?
 

Kiemelt kép: Gotham/GC Images, Karwai Tang/WireImage, Canva