Salma Hayek, őszülés

Ősz hajat villantott, meg is kapta a magáét a csodaszép színésznő

Salma Hayek őszintén, a legnagyobb természetességgel mutatja meg a korát, amit sokan nem vesznek jó néven.

Az 56 éves Salma Hayek a napokban az Instagram oldalán osztott meg magáról friss fotókat, ami persze önmagában még kevésbé lenne érdekes. A mexikói-amerikai színésznő ezúttal viszont olyan, közeli szelfiket posztolt, amiken ősz hajszálai mellett a szeme és szája körüli finom ráncok is látszanak, ám ő ezekkel mit sem törődve mosolyog a kamerába. A három képből álló poszt azt sugallja, hogy Hayek bátran és természetes nyíltsággal vállalja az öregedést.

A szépséges színésznő nem törekszik arra, hogy elfedje a valóságot: a fotókon könnyű, természetes hatású sminket visel, fejére feltolt napszemüveggel, egy autóban ülve. Ezzel kapcsolatban a sztár viccesen meg is jegyzi: „ne hordjuk a szemüveget a hajunkra feltolva, ha festés nélkül szeretnénk eltakarni az ősz hajszálainkat. Add tovább a bölcsességet!” – felkiáltással buzdítva a követőit.

Salma Hayek egy ideje már rendszeresen posztol olyan szelfiket, amiken a legteljesebb természetességgel mutatja meg, hogy az idő vasfoga, mindenki máshoz hasonlóan, még őt sem kíméli. (Arról, hogy Hayek mellett mely hírességek vállalják még bátran korukat és smink nélküli arcukat, ebben a korábbi cikkünkben írtunk.) Tavaly januárban például egy olyan, csodaszép képet posztolt magáról, amin egy tengerészkék fürdőruhában, szintén smink nélkül látható.

A színésznő nemrégiben, a nyár elején egyszer már felvillantotta őszülő hajszálait. „Felébredtem, és megszámoltam, hány fehér hajszál és ránc akasztotta meg a bulit ma reggel” – írta akkor a posztja alá humorral és csipet önirónióval fűszerezve.

Bár a korral járó, természetes változás a szép színésznőt látszólag egy cseppet sem zavarja, úgy tűnik, nem minden követője van ugyanezen a véleményen – a testpozitivitás térhódítása és az ageizmus látszólagos visszaszorítása ellenére.

A legutóbb posztolt szelfik alatt ugyanis több kommentelő is csalódottságának és nemtetszésének adott hangot. Többek nehezményezik, hogy Hayek elengedte magát, és hogy már nem az a dögös sztár, mint egykor, az Alkonyattól pirkadatig című, ikonikus film korszakában volt. „Az idő bizony kegyetlen” – jegyezte meg nem túl kedvesen az egyik kommentelő, Salma vonásaira utalva.

Akik pedig elégedettek voltak ugyan a külsejével, köztük sokan ismét Salma dúsgazdag férjével kapcsolatban tettek epés megjegyzéseket: mondván, csak az ő vagyonának köszönhető, hogy Hayek még mindig mesésen néz ki, a korához képest. Salma Hayeket rendszeresen támadják azzal, hogy csak a pénzéért ment hozzá milliárdos férjéhez François-Henri Pinaulthoz. A pár 2009-ben, Valentin-napon házasodott össze, és azóta is boldogan élnek együtt, Valenina nevű lányukkal. 

Ezzel a „gonosz és kicsinyes” feltételezéssel Salma szintén megpróbál egyáltalán nem törődni. „Úgy teszek, mintha nem érdekelne az egész. Mondjanak, amit akarnak! 15 éve boldog párkapcsolatban élek, sok mindent átéltem, az irigykedő kommenteken már fel sem háborodom” – fogalmazott ezzel kapcsolatban a színésznő két éve.

A nők nem tudnak megfelelni

Nem Salma Hayek az egyetlen olyan ismert nő, akit (hiába tartja remekül tarja magát), mégis folyton kritika ér a megjelenése miatt, ha „méltósággal” vállalja a korát, ha próbál tenni az öregedés jelei ellen. A nemrég koncertjeit is lemondani kényszerült Madonnát például rendszeresen bántják amiatt, amiért láthatóan nem veti meg a plasztikai sebészek munkáját, de Bridget Fonda, aki pedig látáványosan tesz a külsejére, is megkapta az „igénytelen” bélyeget.

Mint ahogy a jelenleg mozikban futó Barbie-film híres monológjában is elhangzik: a nők egyszerűen nem tudnak megfelelni a folytonos és gyakran ellentmondásos elvárásoknak. Úgy tűnik tehát, hogy a nők bármit is csinálnak a külsejükkel, egyrészt az társadalmi ügynek számít (sajnos), mindenki bele akar szólni, másrészt pedig nem tudnak „nyerni”.

Kiemelt kép: Mike Coppola/Getty Images