félmeztelen férfi zuhany alatt áll háttal a kamerának, haját mossa éppen

5 éven át nem fürdött az orvos – ez történt vele

Érdekes kísérletet végzett egy orvos az Egyesült Államokban.

Dr. James Hamblin (a lenti fotón), a Yale Egyetem óraadó tanára öt éven át nem szappanozta be a testét, alapvetően pénz- és időmegtakarítási céllal, de leginkább azért, hogy bőrének mikrobiomját védje ezáltal – írja a The Jerusalem Post. Kísérlete sokakat megbotránkoztatott, ugyanakkor fontos egészségügyi felismeréseket is eredményezett.

Dr. Hamblin akkor vágott bele a különös projektbe, mikor orvosi karrierje kezdetén egy kis lakásba költözött a New York-i Brooklynban. Clean (Tiszta) című könyvében elmagyarázza, hogy döntését elsődlegesen a költségcsökkentés és az időmegtakarítás indokolta, kiszámolta ugyanis, hogy

ha naponta körülbelül 30 percen át áll a zuhany alatt, akkor majdnem két teljes évet „elpazarol” erre a tevékenységre az életéből.

„Sok mindenből visszavettem az életemben, és ezzel egy időben kezdtem el tanulni a bőr mikrobiomjáról – emlékezett vissza egy interjúban két évvel ezelőtt. – A bélmikrobiomhoz hasonlóan baktériumok trilliói élnek bennünk és a bőrünkön is. Ez néhány kísérlethez vezetett, amelyek során megpróbáltuk kideríteni, hogy pontosan mi a célja a higiéniánknak, a tisztálkodási szokásainknak, ha valójában állandóan baktériumokkal vagyunk tele, amelyek többsége teljesen egészséges, sőt, még hasznos is számunkra.”

Hamblin ráadásul nem az első akadémikus, akiben felmerült ez a kérdés: David Whitlock, egy vegyészmérnök az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben zuhanyzás helyett élő baktériumokkal permetezett spray-t használt – tartózkodva a szappan és a víz használatától. Whitlock állítja, hogy ezzel a módszerrel mindenféle testápoló és egyéb krémek nélkül gyógyult ki az ekcémából, és még pattanásai is eltűntek.

Más kutatók szintén egyetértenek abban, hogy a mai ember túl gyakran tisztálkodik, és ezzel károsítja saját mikrobiomját, amely egyébként potenciálisan hasznos, a bőr egészségesen tartásában fontos szerepet játszó baktériumokat tartalmazna. Még arra is van bizonyíték, hogy az olyan állapotokat, mint az akné, részben a bőr normál mikrobiomjának megzavarása okozhatja.

De természetesen a zuhanyzás mellőzésének hátrányai is akadnak bőven (a kellemetlen testszagon túl). Hamblin sem tudta 100%-ig megúszni a hagyományos tisztálkodást: a koronavírus-járvány, valamint amiatt, hogy történetesen orvos, a kezeit továbbra is rendszeresen megmosta. Azonban azt is felfedezte,

azokban az években, amikor egyáltalán nem zuhanyozott, nem volt olyan testszaga, mint korábban, amikor naponta fürdött.

„A bőröm egyre kevésbé volt zsíros, és az ekcémás foltjaim is eltűntek. Nem volt fenyő- vagy levendulaillatom, de nem is voltam hagymaszagú – emlékezett vissza. – Nem célom, hogy mindenkit rávegyek, hogy ugyanígy cselekedjen. Sok szempontból szörnyű volt, ugyanakkor megváltoztatta az életemet.”

orvos felülnézetből szappannal kezet mos, bemosakszik egy műtét előtt a kórházban

A rendszeres kézmosásról így sem mondott le, többi testtáját azonban öt éven át nem mosta meg. (Fotó: Getty Images)

Nem divat már minden nap zuhanyozni

Korábban Szabó Emese írt a Nők Lapjában részletesen arról, hogy ahogy a bőr savköpenyéről és mikrobiomjáról egyre többet tudunk, úgy lazulnak a tisztálkodási szabályok is. Ennek eredménye, hogy a modern embernél egyre kevésbé alapelv a napi szintű tusolás (nemrég például a sztárpár, Mila Kunis és Ashton Kutcher is azt nyilatkozta, hogy csak akkor fürdetik gyerekeiket, ha tényleg koszosak, és valójában ők maguk sem zuhanyoznak minden nap).

„Nyugat-Európában már egyáltalán nem elvárás a mindennapos fürdés és zuhanyzás, különösen nem az olyan szintű, amelynél a teljes testfelszínt megtisztítják. Például a franciáknál senki nem lepődik meg azon, ha kiderül, hogy valaki lazábban kezeli ezt a kérdést, és nem ül be a kádba vagy nem tusol minden nap. Más európai kultúrákban is elfogadott ez, de azért például, ha egy francia Amerikába utazik, ott furcsának és civilizálatlannak fogják tartani a tisztálkodási szokásait.

Magyarország ebben a kérdésben középutas: mi megbocsátjuk, ha valaki nem most lépett ki a zuhany alól”

– magyarázta az említett cikkben prof. dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász-kozmetológus, az MTA doktora.

A napi szintű teljes tisztálkodás hiányát a professzor sem tartja problémának, de mindenképp javasolja a hajlatok lemosását valamilyen bőrkímélő készítménnyel. A szabad bőrfelszíneket, így a mellkast, a hasat, a hátat és a végtagokat viszont fölösleges naponta zsíroldó hatású szerrel letisztítani, arra elég a tiszta víz.

Kiemelt kép: Getty Images