5 érv, ami amellett szól, hogy használjunk több kézzel készített szappant

A fenntartható, környezetkímélő életmód ma már nagyon népszerű. Sokan egyre jobban odafigyelnek arra, hogy mit fogyasztanak, és arra is, hogy azt hogyan fogyasztják el. Ez alól a bőrápolás sem kell, hogy kivétel legyen, hiszen a kézműves szappanok már évezredekkel ezelőtt helyet követeltek maguknak az emberek fürdőszobájában.

1. Tudjuk, miből készül!

A gyárakban előállított szappanok teljesen másképpen készülnek, mint kézműves társaik. Az elsőnél készítéskor a zsiradékokat nagy nyomáson, magas hőmérsékleten vízgőzzel reagáltatják, ekkor zsírsavak és glicerin keletkezik. Miután kihűlt, a zsírsavakat elválasztják a folyékony glicerintől, majd nátrium-hidroxiddal keverik, hogy végül szappanmolekulákat kapjanak. Ezzel szemben a kézzel készített szappanok értékes olajokat tartalmaznak, amiket számolt mennyiségű nátrium-hidroxiddal kevernek össze, majd ezt a keveréket színezik, illatosítják, és az egészet formába öntik. A késztermékben benne marad az elszappanosítási reakció során keletkezett glicerin. Fontos megjegyezni, hogy ez teljesen természetes anyag, hiszen közvetlenül a növényi zsiradékból keletkezik.

2. Bárki használhatja

Allergiások vagyunk a legtöbb illatanyagra? A különféle olajokra? Szeretnénk elkerülni az állatkísérleteket végző kozmetikai cégek termékeit? Készítsünk saját kézműves szappant! Keressünk fel egy szappankészítő műhelyt, ahol egy délután alatt elsajátíthatjuk a készítés csínját-bínját, vagy keressünk fel egy organikus szépségápolási kencéket forgalmazó lelőhelyet, ahol segítenek megtalálni a bőrünknek legmegfelelőbb kézműves szappant.

3. Illatfelhő, ami belengi a lakást

Persze a tömeggyártásban készült szappanoknak is nagyon kellemes az illatuk, de érdemes egyszer megillatozni egy kézzel készített, organikus szappant. Hihetetlen a különbség! Ami az egészben a legszebb, hogy végtelen variációban elkészíthetjük az egyéniségünkhöz illő natúrkozmetikumot, csak győzzük kiválasztani a megfelelő illóolajat hozzá!

4. Környezetkímélő

A kézzel készített szappanok kevésbé valószínű, hogy olyan káros vagy agresszív összetevőket tartalmaznak, amelyek károsítják a környezetet. Az elszappanosítási eljárás miatt a kiindulási készítményben alkalmazott nátrium-hidroxid már nincs jelen, így az nem károsítja a bőrünket és a természetet sem. Sőt, a kézzel készített szappanok kizárólag gondosan válogatott természetes alapanyagokat tartalmaznak, így pontosan tudjuk, hogy mi az, amit fürdőzés közben a bőrünkbe masszírozunk.

5. Művészi tisztálkodás

A kézműves szappant készítők valóságos művészek. A bonyolultabb dizájnoktól, a kavargó, színes mintákig, vagy a letisztultig bármilyen külsőt tudnak varázsolni egy szappanak úgy, hogy közben azok nem érintkeznek semmilyen mesterséges színezékkel. Így lesz a természeti kincsekben gazdag szappanunk a fürdőszobánk egyik legszebb és legkülönlegesebb kiegészítője is.

Nők Lapja Szépség különszámában még több szépségápolással és egészségmegőrzéssel kapcsolatos cikket olvashattok. A magazint 2018. április 19-től keressétek az újságosoknál!

Szöveg: D. E.

Fotó: Thinkstock

(riverdancesoapworks.com)