A Nők Lapja 2021/26. számának Egészség rovata.

Nemzetközi trendnek tűnik, hogy lazulnak a mindennapos fürdéssel vagy zuhanyzással kapcsolatos elvárások. Káros lenne a túlzott mértékű tisztálkodás? Egyáltalán mi számít túlzásnak, és miért? Utánajártunk.

A bőrünkön elképesztő mennyiségben élnek mikrobák, és ez teljesen normális, mert nélkülük nagy bajban lennénk. Mikrobiomunk (így hívják az emberi testben és testen élő mikrobák összességét, amelyek egyfajta ökológiai rendszert alkotnak) milliónyi baktériumból, gombából és atkából áll.

– Ha ezek eltűnnek, bőrünk védtelenné válik az olyan betolakodókkal szemben, amelyek az üres helyeket elfoglalva gyulladást okozhatnak. Ilyen például a Staphylococcus baktérium. Problémákhoz vezethet az is, ha a bőrflórát alkotó apatogén, tehát betegséget nem okozó törzsek közül valamelyik külső hatás miatt túlszaporodik. Ekkor ugyanis felborul az egyensúly – mondja prof. dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász-kozmetológus, az MTA doktora. – A bőr mikrobiomját már régóta ismerjük, de mikrobiológiájáról még most sem tudunk mindent, folyamatosan zajlanak a kutatások. Egyértelmű, hogy ennek más a szerepe, mint a tápcsatorna flórájának, amely elsődlegesen a belső szervekkel van kapcsolatban. Ilyen funkciójuk a bőrön élő baktériumoknak és gombáknak nincs, bár nem tudni, a jövőben mi derül még ki, kizárni semmit nem lehet. Jelenlegi tudásunk szerint a bőr mikrobiomját inkább a hüvelyflórával lehetne párhuzamba állítani: ott is egészséges egyensúlyban vannak a velünk élő baktériumok, tejsavat termelnek, gondoskodnak saját jólétükről is. A bőrön élő baktériumok szintén savas pH-t állítanak elő, és ezzel serkentik a hozzánk baráti szándékkal közeledő baktériumok növekedését.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .