talpakat átfogó kezek

Az orvosok szerint valószínűleg te is rosszul mosod a lábad – súlyos tünetei lehetnek

Az orvosok szerint is nagyon fontos, hogy minden nap alaposan lábat mossunk.

Vannak, akik képtelenek álomba szenderülni, ha nem érzik elég tisztának a talpukat (bizony, hallottunk már ilyenről), vannak, akik számára a lábmosás vallási jelentőséggel is bír, az átlagember azonban, lássuk be, nem szentel az átlagosnál nagyobb figyelmet kifejezetten ezen testrésze higiéniájára. Pedig a lábmosás elhanyagolása jelentős egészségi következményeket vonhat maga után az orvosok szerint, sőt, az is lehet, hogy a bennünket jelenleg kínzó tünetek valamelyikét épp ez okozza.

Egy habbal teli kádban ücsörögve, vagy talpig szappanosan a zuhany alatt állva azt gondolhatjuk, hogy a lábunk gyors, tusfürdős leöblítése elegendő lehet a megfelelő higiénia megtartásához – a tudomány szerint azonban a minimális erőfeszítésnél többet kell tennünk a kellemetlen tünetek elkerülésére. A Reader’s Digest a bőrápolásra szakosodott Dr. Rosmy Barriosnak tette fel az égető kérdés, miszerint: mi történik, ha nem mossuk meg (elég alaposan vagy rendszeresen) a lábunkat?

„A lábmosás a jó higiénia alapvető része. Fontos, hogy szappannal és meleg vízzel alaposan mossuk meg a lábunkat, különös figyelmet fordítva a lábujjak közötti területekre és a talpra. Ha nem mossuk rendszeresen a lábunkat, számos negatív tünetet tapasztalhatunk” – hangsúlyozta Dr. Barrios.

Mit okozhat a nem megfelelő lábmosás?

Amennyiben a lábhigiénia a prioritási listánk legvégére esik, Dr. Barrios szerint az alábbi tünetekkel nézhetünk szembe.

Lábszag

Dr. Barrios szerint bár egyes emberek lába hajlamosabb lehet másokénál jobban és szagosabban izzadni, de a lábszag az esetek többségében mégis inkább a nem megfelelő tisztálkodásnak vagy rossz lábbeli viseletének tünete. „A lábak hajlamosak felhalmozni az izzadságot, így a baktériumokat is, ami végeredményben kellemetlen szagokhoz vezethet” – mondja. De mi az összefüggés? Nos, a bőrünkön és a cipőnkben élő baktériumok tulajdonképpen az izzadságunkkal táplálkoznak, emiatt válhat az izzadt láb könnyebben kellemetlen szagúvá.

Elszíneződés, hámlás

Ahogyan az imént írtuk, a baktériumok (és gombák) rendkívül jól érzik magukat a cipőnkben (és minden más hasonló, nedves, sötét helyen), ha pedig elszaporodnak, fertőzéseket okozhatnak. Ráadásul nem csak lábgombás, hanem körömgombás fertőzésünk is kialakulhat, ha nem tartjuk rendben lábkörmeinket. Ennek tünete lehet a repedezett és elszíneződött köröm.

Amputáció

Bár a bakteriális lábfertőzések, például az ekcéma, ritkábbak, bizony ugyanúgy előfordulhatnak a rossz higiéniás szokások következtében. „Súlyos esetekben a kezeletlen lábfertőzések amputációhoz vezethetnek, különösen a legyengült immunrendszerű személyeknél vagy cukorbetegeknél. Ezért elengedhetetlen, hogy a lábhigiéniát az általános higiéniai rutin részeként kiemelten kezeljük” – hangsúlyozza az orvos.

Bőrszárazság és -repedezés

Bár a száraz, repedezett bőr (különösen a sarkak körül) nem kifejezetten a rossz higiénia jele, de az elhalt bőr felhalmozódására, valamint nem megfelelő hidratálásra is utalhat. Lábaink könnyen kiszáradhatnak, ha túl sokáig tesszük ki őket forró víznek (például a kádban vagy a zuhany alatt), majd nem pótoljuk a bőr nedvességét. Zuhanyzás és fürdés után mindenképpen érdemes hidratálóval bekenni lábainkat, lehetőleg 10-25% karbamidot, alfa-hidroxisavat vagy szalicilsavat tartalmazó készítménnyel.

Hogyan mossuk lábainkat?

Szerencsére mindez elkerülhető, ha megfelelően ápoljuk lábainkat, azaz: minden áldott nap alaposan megmossuk szappanos vízzel (a lábujjak közét és az ujjak és a talp találkozását is), majd meg is szárítjuk, valamint ha rendszeresen vágjuk lábkörmeinket, az egyszer már felvett zoknikat és harisnyákat pedig csak mosás után, csontszárazon viseljük újra.

Kiemelt kép: Getty Images