Nyáron napvilágra kerül, amit addig jótékonyan elfedett a zárt cipő, a nadrág, de újabb panaszokat is okozhat a hőség. Érdemes nagyobb gondot fordítani lábunk ápolására, sőt kényeztetésére a fájdalmak megelőzése érdekében.

1. Sokan csupán szépséghibának tekintik a bőrkeményedést a sarkon, illetve a talp teherviselő pontjain, pedig jelezhet statikai problémát. A bőrkeményedés arra utal, hogy a lábközépcsont lesüllyed a talp bőréhez közel, ezért a láb így védekezik a rendellenes nyomás ellen. A panasszal ajánlott ortopéd orvoshoz fordulni.

TIPP: Ha csupán szépséghiba, akkor is figyelmet érdemel a bőrkeményedés, jobb eltávolítani, és rendszeresen ápolni a lábat, mert ha berepedezik a bőr, csúnya fertőzés lehet belőle.

2. Melegben gyakoribb gond a lábdagadás, a feszítő érzés a lábszárban, ami keringési, visszérproblémát jelezhet. A visszértágulatok hátterében a vénák falának meggyengülése, és a szív irányába a vér visszaáramlását támogató vénabillentyűk elégtelen működése áll. Oka lehet örökölt hajlam, mozgásszegény életmód, túlsúly. Nőknél gyakoribb panasz a kötőszöveti gyengeség miatt, a kockázatot növeli a cukorbetegség, a várandósság.

TIPP: Javasolt a Kneipp-terápiából ismert hidegvíz-taposás, ami akár otthon, a fürdőkádban is megoldható. A hűtés enyhíti a gyulladást, a víztaposás fokozza a visszerek tónusát, és javul az artériák keringése is. Hasznos az „izompumpa” működését támogató torna, lépcsőzés, pedálozás terep- vagy szobabiciklin, gyaloglás, kocogás, mezítláb járkálás fűben, folyóparton, homokos vagy apró kavicsos terepen, és a pihenés felpolcolt lábbal.

3. Sokféle panaszt, például térd- és derékfájást okozhat a lúdtalp, a lábboltozat ellaposodása.  A lábboltozat a járás során alakul ki gyerekkorban. Kamaszoknál a hirtelen gyarapodó testsúly miatt jöhet létre lúdtalp. Felnőtteknél, kismamáknál testsúlynövekedés, időskorban a kevesebb testmozgás, az izomzat gyengülése és a szalagrendszer lazulása miatt süllyed meg a lábboltozat, ezzel mozgásszervi panaszokat okozva.

TIPP: A személyre szabott lúdtalpbetét és a súlyfelesleg leadása enyhíti a panaszokat. Emellett minden korosztálynak javasolt a lábtorna, mert segít megerősíteni a láb izmait, védi a rugalmas talajfogást biztosító boltozatok épségét, az ízületeket, ínakat és szalagokat.

4. Cipő okozta deformitások: A túl lapos és a túl magas sarok ártalmai, mint a kalapácsujj, a csontkinövés, más néven bütyök, megelőzhetők lennének megfelelő cipőválasztással kortól, nemtől függetlenül. A hegyes orrú, magas sarkú cipő rendellenes tartásba kényszeríti a lábujjakat, ezért a nyomásnak kitett részen, a nagylábujj ízületénél gyulladás alakul ki, majd bütyök jön létre. Kalapácsujj és bütyök a harántboltozat süllyedése miatt is kialakulhat, míg a hosszanti boltozat ellaposodása a sarkantyúnak nevezett csontkinövéshez vezethet.

TIPP: Ajánlott a tevékenységnek megfelelő lábbelit választani, és mást viselni munkához, sportoláshoz, kiránduláshoz. Az egészséges cipő természetes, jól szellőző anyagból készült, tartja a sarkat, nem csúszkál benne a láb, de elegendő helyet ad a lábfejnek, az ujjaknak. Aki lúdtalpbetétet hord, vásárláskor betéttel próbálja az új lábbelit. Az optimális sarokmagasság 4 cm. A tűsarkút pedig használjuk arra, amire tervezték: ne mindennapi, hanem csak alkalmi viseletre.

Fotó: Stocksy