Igaz, kevésbé van szem előtt, de lábfejünk épp annyira igényli a rendszeres karbantartást, mint kezünk. Pláne, hogy itt a szandál- és papucsszezon!

Ahogy búcsút intünk a hűvösebb időnek, a zárt cipők is bekerülnek a szekrénybe, felváltják őket a szellős, nyitott lábbelik. Itt az idő, hogy a szandálból, papucsból kivillanó lábfejünk is elegendő figyelmet és gondoskodást kapjon! Nem baj, ha nem jutunk el vele pedikűröshöz, hiszen mi magunk is kezelésbe vehetjük – pár egyszerű fogás, és tip-top talpakat, szépen ápolt körmöket varázsolhatunk magunknak.

Puha sarkak és talpélek

A száraz, megkeményedett részeket távolítsuk el elektromos talpreszelővel vagy sima sarokreszelővel – utóbbiból a gyémántreszelő a legjobb a szakemberek szerint. De használhatunk bőrkeményedés-oldó gélt is, ami az elhalt hámsejtek nagy részétől megszabadítja lábainkat. Ezek a professzionális készítmények nagyon hatékonyak, utánuk legfeljebb minimális reszelést igényel a sarok. Habkővel hosszú távon megőrizhetjük az elért simaságot, viszont csak nedves bőrön jó használni. 

Vágjuk rövidre!

Az egyik legáltalánosabb hiba az, hogy a körmöket túl hosszúra hagyjuk. A rövid köröm nemcsak ápoltabb összhatást kelt, de egészségesebb is – különösen, ha időnként a nyári meleg ellenére zárt cipőbe kényszerülünk. A cipő ugyanis folyamatos nyomást gyakorol a hosszabb körmökre, azok így könnyen sérülnek, nem csak a végük, de akár az egész körömszerkezet is. Az egészséges hossz az, amikor a köröm fehérebb sávja maximum 1-2 milliméter. Érdemes egyenesre vágnunk – csipesszel vagy ollóval –, és utána reszelővel finoman lekerekíteni a sarkokat. A reszelőt mindig csak egy irányba mozgassuk, különben repedések keletkezhetnek a körömben.

Áztassuk be!

Engedjünk egy lavórba langyos vizet, tegyünk hozzá egy kis fürdősót (ez lehet holt-tengeri vagy Himalája só is). Ha a fürdősó illatmentes, mielőtt a vízbe tesszük, cseppenthetünk rá két csepp borsmenta-illóolajat – ez felfrissít. Áztassuk be a lábakat öt-tíz percre. Közben kortyolgathatunk egy csésze herbateát, és akár bekapcsolhatunk valamilyen nyugtató zenét is, hogy igazi wellnessélményben legyen részünk.

Polír és olajozás

Lábkörmeink karbantartása nem merül ki a lerövidítésükben, hiszen a körömágyainkat sem árt rendbe tennünk. Tologassuk le rajtuk a bőrt, és ápoló olajjal masszírozzuk át a körömágyat. Ez lehet édesmandula- vagy kókuszolaj is, mindkettő kiváló száraz, dehidratált bőrre – ha naponta használjuk, hosszú távon is rendben tarthatjuk körmeinket. De mielőtt ezt tennénk, körömpolírozóval gyengéden menjünk végig a körmök felszínén. Ha kellőképpen óvatosan végezzük a műveletet, nem sérülnek a körmök, egyenletesebbé válik a felszínük, és szép fényesek lesznek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .