Nyári könyvek

10 strandolvasmány, amit mindenképp pakoljunk be a nyaralós bőröndbe

A könyvheti újdonságok között romantika, igaz történet és kalandos nyomozás is helyet kapott.

Bőrünkön érezve a forró napsütést, és látva a hosszú, mozgalmas nappalok váltakozását, hivatalosan is kijelenthetjük, elérkezett a nyári vakációk ideje. Aki csak teheti, lop magának néhány pihentető pillanatot a vízpart hűvösében, ezt a kellemes időtöltést pedig egy-egy felejthetetlen nyári olvasmánnyal lehet csak igazán megkoronázni.

Felmérésekből kiderül, hogy az átlagnál többet olvasók közé tartoznak a fiatal felnőttek (18-39 évesek), a nők, a 60 évnél idősebbek, valamint a legalább középfokú végzettséggel rendelkezők, a budapestiek és az aktív korú inaktívak, azaz a munkanélküliek, a tanulók, valamint a szülési vagy gyermekgondozási szabadságon lévők. Pedig arról már mi is írtunk, hogy miért is jó olvasni, és hogy hogyan is „űzhetjük” ezt a hobbit még hatékonyabban, sőt, arról is, hogy a gyerekek milyen angolszász könyveket olvassanak (természetesen a lista kiegészíthető). 

Mint olvadó fagyin a cukorszórás, ezek a fantasztikus újdonságok is vakációnk fénypontjai lehetnek, akár borzongató krimire, történelmi romantikusra vagy egy könnyed nyári kalandra vágyunk. Ráadásul épp ezekben a napokban zajlik a 94. Ünnepi Könyvhét is, ahol egy helyen pakolhatjátok a bőröndbe a legizgalmasabb irodalmi útitársakat. Ezekből szemezgettünk az alábbiakban.

Tóth Krisztina: Ahonnan látni az eget

Tóth Krisztina – Ahonnan látni az eget, Magvető Kiadó, 3 999 Ft

A tavalyi Nők Lapja Irodalmi Díjátadón a legjobb magyar kortárs regény elismerésben részesült Tóth Krisztinától már idén nyáron olvashatunk új kötetet. Egy repülő légörvénybe kerül, egy idős asszony a gyógytornásznál felejti a karóráját, és többé nem lehet elérni, egy nő ellop egy piros kabátot a céges buliban, valaki nem találja a szemüvegét, rejtélyes üzenet érkezik, hogy meg kell etetni egy ismeretlen kutyát. A rövid elbeszéléseket és tárcanovellákat tartalmazó könyv tökéletes olvasmány a vakáció során – az elmúlt években született szövegek a velünk, körülöttünk élő emberek életének egy-egy hétköznapi epizódját emelik ki a személyes válságoktól az abszurditáson át a humoros fordulatokig. 

 

Mörk Leonóra: Szentjánosfű 

Mörk Leonóra – Szentjánosfű, Jaffa Kiadó, 3 999 Ft

A történet szerint 1634-et írunk, ​a távoli fríz sziget, Vlieland lakói épp a nyári napforduló megünneplésére készülődnek. Szent Iván éjszakáján a fiatal lány, Aelke és Johannes, a néma festő végérvényesen egymásba szeretnek, ám a fiút Amszterdamba, majd Londonba szólítja a munkája, és mire visszatér a szigetre, Aelke már egy gazdag nemesúr felesége, és nem mellesleg egy leánygyermek édesanyja. Amikor a véletlen újra összehozza Jannal, a lányban felébred a gyanú, hogy a sorsát ismeretlen erők alakítják. De ki lehet az, aki átvette az irányítást az élete fölött? A holland aranykorban játszódó Szentjánosfű egy realista szerelmi történet és érzékletes kultúrtörténeti csemege, ráadásul az utolsó oldalakon betekintést is nyerhetünk az inspiráló valóság részleteibe.

Jo Nesbø: Vérhold 

Jo Nesbo – Vérhold, Animus Kiadó, 4 232 Ft

Nincs is jobb ellenszere a forró nyári délutánoknak, mint egy hátborzongató skandináv krimi a norvég sztárszerző, Jo Nesbø tollából. A Harry Hole-sorozat 13. kötetében a függőségével küzdő nyomozót összehozza a sors Lucille-lel, a drogkartellnek tartozó színésznővel, aki a segítségét kéri. Mindeközben Oslóban holtan találnak két eltűnt lányt, a gyanúsított pedig egy ismert ingatlanmágnás. Az ügyben a rendőrség és maga a lehetséges elkövető is Harry Hole, az ország első számú sorozatgyilkosság-szakértőjének tudására támaszkodna. Már úton van a visszautasítás, amikor a drogkartell túszul ejti Lucille-t, akiért cserébe a banda pénzt követel – Hole az életmentő fizetség fejében elvállalja a munkát majd Oslóba utazik, hogy felgöngyölítse az ügyet. A kartell tíz napot ad nekik, az óra pedig ketyeg.

Rebecca Serle: Egy ​olasz nyár 

Rebecca Serle – Egy olasz nyár, Central Könyvek, 3 592 Ft

Rebecca Serle legújabb könyve az anya és lánya közötti eltéphetetlen kötelékről szól, valamint arról, hogy szeretteink sosem hagynak el minket igazán. Katy édesanyja, Carol halála után nem találja helyét saját életében és a régóta tervezett, közös nyaralásukat Positano városában is egyedül kell eltöltenie. Megérkezése után az Amalfi-part káprázatos tengere és gyönyörű sziklái, a kedves emberek és finom ételek gyógyírként hatnak sebzett lelkére. Csodával határos módon találkozik a harmincéves Carollal, napbarnított, egészséges, hús-vér nőként. Katy nem érti, hogyan lehetséges ez, talán csak a képzelete játszik vele, de úgy érzi, visszakapta az édesanyját, és megismerheti annak fiatalságát, valódi énjét, aki nem egészen olyan, mint amilyennek Katy képzelte. 

Szlavicsek Judit: Viharcsapda 

Szlavicsek Judit – Viharcsapda, Libri Könyvkiadó, 4 749 Ft

„Felhőtlen nyaralásnak indult.” A hattagú család hajóra száll, hogy méltóképpen ünnepeljék meg a családfő hatvanadik születésnapját az Adriai-tengernél, váratlanul azonban kitör a vihar és menedéküknek egy lakatlan szigetet választanak, hogy átvészelhessék az éjszakát. Esztert feltört közösségi média fiókja is nyugtalanítja, miután valaki a nevében obszcén bejegyzéseket posztolt. Vajon ki állhat a dolgok hátterében? A posztok tartalma szemenszedett hazugság – vagy épp ellenkezőleg? És van ennek az egésznek bármi köze ahhoz, ami a szigeten zajlik? Eszter úgy dönt, a kezébe veszi az irányítást és megpróbál utánajárni, ki és mi áll a történtek hátterében. Sietnie kell, mert az idő szorít, ők pedig egyre kevesebben vannak. 

Kristin Harmel: Elveszett nevek könyve 

Kristin Harmel – Elveszett ​nevek könyve, Maxim Könyvkiadó, 3 499 Ft

Eva ​Traube Abrams nyugdíjas könyvtáros Floridában, épp könyveket rendezget, amikor egy több mint hatvan éve elfeledett kötetet pillant meg a The New York Times fényképén. A II. világháború idején kifosztott könyvtárakról szóló cikkben felismeri az Elveszett nevek könyvét. A Berlinben található kötet egy, a kutatók által is megfejthetetlennek vélt kódot tartalmaz, melyre kizárólag Eva tudja a választ. Vajon van ereje visszatérni a régi emlékekhez, miután kénytelen volt elmenekülni Párizsból, és a Szabad zóna egyik menedékében személyi okmányokat hamisítani a Svájcba menekülő zsidó gyerekek számára? A titokzatos és vonzó hamisítóval, Rémyvel karöltve Eva úgy dönt, meg kell őriznie azoknak a gyerekeknek a valódi nevét, akik túl kicsik ahhoz, hogy emlékezzenek rá, kik is ők valójában. 

Marta Molnar: A napraforgók titkos élete 

Marta Molnar – A napraforgók titkos élete, Libri Könyvkiadó, 4 749 Ft

Marta Molnar regénye arról az elszánt, bátor nőről szól, aki nélkül ma nem ismerhetnénk Vincent van Gogh zseniális műveit. Emsley ​Wilson élete romokban hever, amikor nagyanyja egy titokzatos könyvecskével ajándékozza meg, amely Vincent van Gogh sógornőjének, Johanna Bongernek a naplóbejegyzéseit rejti. Miután férjét elveszíti, Johannára száll Van Gogh festményeinek öröksége, ám a teljes vagyonát jelentő képek mindössze annyit érnek, mint a vászon, amire festették őket. A fiatal özvegy elhatározza, ideje, hogy a világ megismerje Van Gogh egyedülálló művészi világát, meghatározó tetteivel pedig Emsley életét is megváltoztatja. De hogyan kerülhetett a napló és a több évtizedes családi titok a nagymamához?

Emily Giffin: Így kellett lennie 

Emily Giffin – Így kellett lennie, 21. Század Kiadó, 4 117 Ft

„Olvasmányos szerelmes regény, melyet ifj. John F. Kennedy és Carolyn Bessette-Kennedy kapcsolata ihletett.” ‒ The New York Times. Amerika egyik legismertebb politikai dinasztiájának sarja, Joe Kingsley és Cate Cooper első látásra egymásba szeretnek, ám a Kingsley-kre tapadó átok és a reflektorfény beszennyezheti kapcsolatukat. Ifjabb Joseph S. Kingsley halála után fiára száll a családi örökség, Joe azonban képtelen eleget tenni országa és édesanyja vágyainak. A modellként befutott Cate erőszakos mostohaapja árnyékában megtanulta, hogyan álljon ki magáért, de önbizalma eltörpül sikerei mellett. Emily Giffin regénye két ember útkeresését meséli el, akik tartozni akarnak valahová, és választ szeretnének kapni a kérdésre: ennek a szerelemnek tényleg így kellett lennie?

 

Kurucz Adrienn: Szárnyak és bilincsek 

Kurucz Adrienn – Szárnyak és bilincsek, Jaffa Kiadó, 4 799 Ft

Kurucz Adrienn újságíró legújabb könyvében olyan legendás magyar színésznők történetének nyomába ered, mint például Blaha ​Lujza, Jászai Mari, Bajor Gizi vagy Domján Edit. A színészlét kettősségéről – az alacsony sorból származó lányoknak a színpad szerencsés esetben az előbbre jutást és a jó partit biztosította, a felsőbb osztályok lányai számára azonban szégyen és lecsúszás volt –, az 50-60-as évek Magyarországának művészvilágán át a boldogulásig, harminc fordulatokkal teli sorsból ismerhetjük meg a színésznői pálya ellentmondásait. „Igazi időutazás a könyv, amelyből kirajzolódik a színésznők közös vonása: a tehetség, az öntörvényűség, az elszánt akarat, hogy megmutassák magukat, és hogy feledhetetlen pillanatokkal ajándékozzák meg a közönségüket.”

Valérie Perrin: A ​vasárnap koldusai 

Valérie Perrin – A vasárnap koldusai, Európa Könyvkiadó, 4 124 Ft

A tavalyi év óriási könyvszenzációja, a Másodvirágzás után Valérie Perrin ezúttal a 21 éves Justine történetét tárja milliónyi olvasója elé. Az idősek otthonában segédápolóként dolgozó Justine nagyszüleivel és unokatestvérével él, akivel egyszerre, egy tragikus autóbaleset következtében vesztették el szüleiket. Munkája közben szeretettel hallgatja a 93-éves Hélene történetét, aki az ablak mellett ülve arra vár, hogy a tengerparton megpillantsa férjét és kislányát, ahogy kilépnek a víztömegből. Miközben papírra veti az emlékeket, magával ragadja Hélene és Lucien különleges szerelmének története, melynek hatására másfél évtizeden át elhallgatott szörnyű titkával is szembe kell néznie. 

 

Kiemelt kép: Getty Images