A november idén is az olvasás hónapja a Nők Lapjánál. A Nők Lapja Irodalmi Díj nyertes műveinek pedig mindenképp szerepelnie kell minden olvasó kívánságlistáján. Elmondjuk, miért.

A hagyományteremtő szándékkal útjára indított Nők Lapja Irodalmi Díj és a Nők Lapja A 100 legjobb könyv kiadvány célja, hogy az elmúlt év könyves termésének legjobbjait csokorba gyűjtse. A komoly szakmai zsűrizésen átesett művek 100-as listája a bookazine-ban olvasható, az első helyezettek pedig egy díjátadó gála keretein belül vehették át a Nők Lapja Irodalmi Díjat a Hilton báltermében. A legjobb kortárs magyar regény valamint a legjobb kortárs külföldi regény díját Tóth Krisztina A majom szeme és Jonathan Franzen Keresztutak című regénye kapták. A legjobb gyermek- és ifjúsági könyv díját Bajzáth Mária meseválogatása, a Kerek élet fája – Jeles napok mesekalendáriuma című gyűjtemény érdemelte ki, még a Nők Lapja olvasói Fábián Janka Árvízi napló kötetét ítélték a legkiemelkedőbbnek.

Tóth Krisztina: A majom szeme (Magvető Kiadó, 2022)

Tóth Krisztina disztópikus regényének középpontjában egyszerre állnak egy diktatórikus gépezet romboló mechanizmusai és egy alapértékeitől megfosztott társadalom kiüresedett, boldogtalan áldozatai. Az erőszakos, agresszióval átitatott légkör fojtogat és minden rétegre rányomja a bélyegét, de a feszes cselekményvezetés, a színes, érzékletes karakterábrázolás viszi magával az olvasót – a regény a sötétség ellenére sem ereszt. Vajon az átható manipulatív közeg örökre megfoszt hangunktól és reményeinktől? Vagy van esély arra, hogy a jók jól járnak, a rosszak pedig rosszul? Egy bántalmazó kapcsolatokat építő pszichiáter, egy szerelmes egyetemi oktató és egy anyját kereső, rég elhagyott fiú hol érintőleges, hol összefonódó sorsán keresztül tárjuk fel a valósághű disztópia gondolatébresztő mondanivalóját. Izgalmas nézőpontváltások, izgalmas karakterek és egy fájdalmasan ismerős világ tárul fel Tóth Kriszinta egyszerre nyomasztó, lebilincselő és különösen szép regényében.

„Bármiféle hasonlatosság a valósággal – az nem a véletlen műve, hanem az írói szándéké” – mondta Tóth Krisztina a díjátadó gálán elhangzott köszönőbeszédében.

„Ismeretlen és ismerősen baljós a város, az utca, a hideg, a körvonalakat vesztett arcok, a nyomor, a kilátástalanság, és a steril világban szükségszerű az érintés, vonzalom, vágy, hódolás és menekülés. A majom szeme az idei évem egyik legfontosabb olvasmánya” – írta a műről Juhász Anna, aki a Nők Lapja Irodalmi Díjának egyik zsűritagja és a díjátadó gála háziasszonya is volt.

Jonathan Franzen: Keresztutak, fordította: Pék Zoltán (21. Század Kiadó, 2021)

Jonathan Franzen eddigi legnagyobb próbálkozásának tartott, kétkötetes regény egy szerteágazó eposz az emberiség létkérdéseiről, a vallásról, a jóság természetéről egy diszfunkcionális középosztálybeli család történetén keresztül, a hetvenes évek Amerikájában. A Franzen által vállalt feladat nagyságát jól mutatja, hogy a Keresztutak csupán az első része a tervezett Minden mitológia kulcsa című trilógiának. Korunk egyik legkiválóbb regényírója az aktuális társadalom, kultúra és politika képeit vetíti ki összetett szereplőinek lelkületén át, miközben azok egyéni küzdelmeire, egymás útját keresztező valós és képzelt ambícióira is fény derül. A trilógia első részében Franzen objektív éleslátással árnyalja az emberi vágyak, kétségek és kapcsolatok sokszínűségét, miközben nagyszabású alkotásban örökíti meg a szertefoszló amerikai álom ideáját.  Mesteri érzelemábrázolás, lélegző karakterek, elvesztett és megtalált identitások, lebilincselő történetmesélés és társadalmi kortörténet az amerikaiak sztárszerzőjétől.

Dragomán György, a Nők Lapja Irodalmi Díj kortárs külföldi regény kategóriájának egyik zsűritagja az alábbit mondta a műről: „A Keresztutak Franzen eddigi legambiciózusabb vállalkozása, igazi klasszikus, már-már Thomas Mann-i igénnyel megírt nagy családregényeposz, ez a két kötete csak az első harmad. Több ezer oldalon keresztül követhetjük majd egy család történetét, izgalmas figyelni, hogy a szerző milyen mélyen átpszichologizálva kottázza le szereplői legapróbb belső rezdüléseit, persze úgy, hogy abból majd szépen kibomlik a huszadik század történetének utolsó harminc éve is.”

Bajzáth Mária: Kerek élet fája – Jeles napok mesekalendáriuma, illusztrálta: Gyetkó Krisztina (Lampion Könyvek, 2022)

Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozójának hiánypótló kötete valódi kincses kalendárium a családok és pedagógusok számára. Ősi ünnepek, népi hiedelmek és tradíciók elevenednek meg a mesélés szertartásán és a játékon keresztül, a szerző ezen az úton igyekszik megragadni a kicsiny kezeket és elvezetni a gyermekeket az ünnep lényegéhez. Miért nem szabad vetni bolondok napján, mi az a gergelyjárás és mit jelent a fénytől fényig tartó átváltozás? A kerek élet fáján helyet foglaló jeles napok, hiedelmek és népmesék a felnőtteknek egyaránt informatív, olvasmányos és érdekfeszítő módon bontakoznak ki, a kisebbek számára pedig a jeles napokhoz köthető mondókák, találós kérdések és játékok teszik elérhetővé ezeket a kincseket.

„Bajzáth Mária mesekalendáriuma csodálatos és hiánypótlókönyv. Felnőttnek és gyereknek egyaránt szerethető gyűjtemény, minden család könyvespolcán ott a helye” – véli a könyvről Tóth Krisztina.

Fábián Janka: Árvízi napló (Libri Könyvkiadó, 2022)

Fábián Janka több mint harminc kötettel és megannyi történelmi kalanddal a háta mögött is képes elvarázsolni a hazai olvasókat. Ezt bizonyította a Nők Lapja Irodalmi elismerésének közönségdíja, melyet legutóbb megjelent Árvízi napló című historikus-romantikus történetével érdemelt ki. A szerző ez alkalommal is a tőle megszokott hitelességgel, alapos kutatómunkát követően látott az íráshoz, majd engedte szabadjára valós karakterekkel összefogó fiktív szereplőit az 1838-as árvíz sújtotta Budapesten. Megrendítő történelmi események, fáradhatatlan küzdelem, veszély és egy reményt adó, bimbózó szerelem a tragédia árnyékában. Mozgalmas, hangulatos és korhű, pont, ahogy Fábián Jankától azt megszokhattuk.
Fábián Janka a díj átvételekor köszönetet mondott az olvasóinak, hiszen való igaz, kevés magyar író büszkélkedhet olyan hűséges olvasói táborral, mint az Árvízi napló szerzője.

A Nők Lapja Irodalmi Díj nyerteseivel beszélgettünk! Nézzétek meg a videókat!

Már kapható az új Nők Lapja A 100 legjobb könyv című bookazine!
Ha szereted a könyveket, szeretsz olvasni vagy könyvet szeretnél ajándékozni, kiadványunk segít a választásban. A könyves listák mellett tartalmas olvasnivalót – interjúkat, novellákat – is kínálunk.
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg online 20% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással: mc.hu/aktualis-ajanlatok/100konyv

 

Kiemelt kép: Nők Lapja/Canva