Szükség van a szavakra – ezt valljuk mi a Nők Lapjánál, és ezzel a jelszóval szeretnénk új hagyományt teremteni.

„Elmondhatom, hogy az elmúlt hónapokban a szokásosnál is többet olvastunk. Az újságkészítés, a szerkesztés, a háztartás és a gyereknevelés mellett minden fennmaradó szabadidőnket könyvekkel töltöttük. De nagyon élveztük” – mondta Akovács Éva, a Nők Lapja főszerkesztője a Nők Lapja Irodalmi Díj átadó ünnepségén november 9-én, a Hilton Budapest báltermében.

A hagyományteremtő szándékkal útjára indított Nők Lapja Irodalmi Díjat négy nyertes vehette át: a legjobb kortárs külföldi valamint magyar regény, a legjobb gyerek- és ifjúsági könyv, és a Nők Lapja olvasói által odaítélt közönségdíjas regény.
Az objektivitás jegyében két körben értékelték a műveket: először egy hatvanfős szakmai grémium választotta ki a 2021 július 1. és 2022. június 30. között megjelent könyvek közül a kategóriánkénti 33 legjobbat – ez a rangsor a november 10-én megjelent Nők Lapja A 100 legjobb könyv bookazine-ban olvasható. Az első helyezetteket, azaz a Nők Lapja Irodalmi Díj nyerteseit az irodalmi élet képviselőiből és a Nők Lapja szerkesztőiből álló zsűri határozta meg. A százas lista a közönségdíjas könyvvel vált teljessé – ezt a nőklapja.hu-n elérhető szavazófelület segítségével választották ki olvasóink.
A magyar kortárs regény kategóriában Nyáry Krisztián, Juhász Anna, Akovács Éva és Dudics Emese, a külföldi kortárs regény kategóriában Grecsó Krisztián, Dragomán György, Vámos Miklós és Ribánszky Ágota zsűrizett, míg a gyermek- és ifjúsági könyveket értékelő csapatot Szabó T. Anna, Gyurkó Szilvia, Boldizsár Ildikó, Szekeres Nikoletta (a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke), valamint Tóth Krisztina alkotta.

A legjobb magyar kortárs regény díját Tóth Krisztina A majom szeme című regénye és a Magvető Kiadó kapta. A legjobb külföldi kortárs regény Jonathan Franzen Keresztutak című regénye lett a 21. Század Kiadó gondozásában, a fordító Pék Zoltán. A legjobb gyermek- és ifjúsági könyv díját Bajzáth Mária Kerek élet fája című könyvének és a Lampion Könyvek kiadónak ítélte oda a szakmai zsűri. A Nők Lapja olvasóinak szavazatai alapján a közönségdíjat Fábián Janka és a Libri Könyvkiadó vihette haza az Árvízi naplóért.

„Égjen itt bent egy olvasólámpa még a legsötétebb hónapokban is, és ha olvasunk, talán még fázni sem fogunk. Legalábbis remélem” – mondta Tóth Krisztina a köszönőbeszédében, és reméljük, ezt a tanácsot minél többen megfogadjuk majd az előttünk álló időszakban.

A Nők Lapja Irodalmi Díj nyertesei és Akovács Éva főszerkesztő

Kiemelt kép: Csillik Gábor