A foltok a mindennapi élet velejárói, különösen azok számára, akiknek gyerekeik és háziállataik is vannak.

Legyen szó fűfoltokról a ruhán, esetleg vörösborról a krémszínű kanapén, a legutolsó dolog, amit szeretnék, hogy még nagyobb kárt okozzunk. Szerencsére rengeteg olyan házi praktika létezik, amivel könnyedén orvosolhatjuk a problémát – amennyiben elszámolunk tízig, veszünk egy nagy levegőt, és átgondoljuk a megoldást. Összegyűjtöttük, melyek a leggyakoribb hibák, és miket érdemes elkerülnünk folteltávolításnál.

Forró vagy meleg víz használata

Friss foltok esetén az ösztöneink azt súgják, hogy forró vízzel könnyedén feloldhatjuk a szennyeződéseket. Bár részben igazunk van, hiszen ételfoltok, illetve zsíros szennyeződések esetén számtalanszor tapasztaltuk már hatását, azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a forró vizes dörzsölés nem mindig jó megoldás. Hiába tűnik kézenfekvőnek, különböző testnedvek (izzadságfolt, vér, hányás és vizelet) esetén épp az ellenkező hatást érhetjük el vele: a vér például forró víz hatására tartósan rögzül, és szinte lehetetlen lesz onnan leimádkozni a későbbiekben, így ha igazán biztosra szeretnénk menni, használjunk inkább hideg vizet, illetve enzimatikus tisztítószereket (amiről itt írtunk bővebben).

Erős dörzsölés

Ne ess kísértésbe a pillanat hevében: a folt eszeveszett dörzsölése csak elmélyíti a szennyeződést, és ha mindez nem volna elég, még a textilszöveteket is károsítja. Ehelyett először óvatosan tapogasd le egy tiszta papír vagy rongydarabbal, hogy felszívd a felesleges folyadékot, majd jöhet a szivacs, a folteltávolító és az óvatos dörzsölés (a folt külső széleinek irányából haladva előbb megakadályozhatod a szennyeződés továbbterjedését, mintha középről kezdenéd).

Túl sok folteltávolító

Sok kicsi sokra megy – még akkor is, ha folteltávolításról beszélünk. Bár kézenfekvő gondolat lenne a bőséges tisztítószer-használat, de szőnyegek és kárpitok esetében különösen megnehezítheti az öblítést és a szárítást, így a folteltávolító óvatos, apránként történő spriccelésével hatékonyabban oldhatjuk a szennyeződéseket, és a folt helye is könnyebben szárad majd. Az igazán túlbuzgók arra is hajlamosak lehetnek, hogy különböző tisztítószereket összekeverjenek, de óva intünk mindenkit attól, hogy ezt megtegye:

ha a vegyszerek reakcióba lépnek egymással, annak nagyon kellemetlen következményei lehetnek – különösen klóros fehérítő és ammónia esetében, ami belélegezve halálos is lehet.

Só és vörösbor

Gyakori tévhit, hogy a só segíthet eltávolítani a vörösbor foltjait. Az igazság az, hogy épp az ellenkező hatást érthetjük el vele: bár a só segíthet felszívni a felesleges folyadékot, a tanninokat, illetve koffeint tartalmazó foltokat viszont tartósan rögzíti, így célszerűbb hideg vízzel, majd folteltávolítóval orvosolni a problémát.

Enzimatikus és fehérítő hatású tisztítószerek használata selymen és gyapjún

A selyem- és gyapjúszövetek túlságosan is érzékenyek ahhoz, hogy ellenálljanak a fehérítő durva hatásainak, az enzimek pedig a fehérjetermészetű foltokat oldják, így ha finom szöveteken használjuk őket, szinte biztos, hogy tönkreteszik féltve őrzött ruhadarabjainkat. Ezek helyett válassz inkább enzimmentes, kifejezetten selyem és gyapjú tisztítására alkalmas mosószereket!

Antik bútorok

Amikor féltve őrzött antik bútorainkon találunk foltot, valószínűleg előbb ragadunk szivacsot, mint bármikor az életben – amit persze tökéletesen megértünk, de tekintve, hogy régi, és különösen érzékeny szövetanyagról van szó, érdemes inkább szakértőre bízni a feladatot. 

Ha kétséged vannak, (ne) használj ruhafehérítőt!

Ha nem vagy biztos egy folt eredetében, jobban jársz, ha a nátrium-hipoklorit, vagyis a hypó az utolsó, amire mentsvárként gondolsz. Valójában a fehérítő előbb fertőtlenítő, mint tisztítószer, és bár gyakran működik makacs foltok, illetve fehér ruhaneműk esetében, mégsem érdemes válogatás nélkül alkalmazni. A fehérítő adalékok egyes összetevői bőrirritáló hatásúak, illetve az élővizekre is károsak lehetnek, és ha nem vagy eléggé körültekintő, kedvenc ruhadarabjaidat is tönkreteheted vele, így használat előtt mindig ellenőrizd a ruhacímkét, hogy használhatsz-e egyáltalán ilyen jellegű termékeket. Ha színes ruhák esetében nincs kéznél folteltávolító, az a legjobb, ha hideg vagy langyos vízbe áztatod – amilyen gyorsan csak lehet.

Kiemelt kép: Getty Images