8 tipp, hogy újra ragyogóan fehér legyen az elszíneződött ruhanemű

A fehér holmik kényesek tudnak lenni, de ezekkel a trükkökkel ismét ragyogni fognak.

Gyerekkorunkban valahogy mindig akkor volt paradicsomleves és spagetti az ebéd a menzán, amikor fehér felsőt húztunk (valami miatt előszeretettel időzítették ezeket a fogásokat az iskolai ünnepségek napjára), és persze, hogy délután már piros pöttyös felsővel mentem haza. De manapság is sokszor meggondolom, hogy milyen színű ruhát is húzzak, mert valahogy a fehér cuccok mintha vonzanák a legmakacsabb foltokat, ráadásul egy idő után maguktól is besárgulnak vagy -szürkülnek. Viszont nem muszáj folyton gyászhuszárnak öltöznünk, ha ki akarunk mozdulni, mert léteznek olyan módszerek, amik segítségével nemcsak a foltoknak mondhatunk búcsút, hanem ismét ragyogó fehérré tehetjük kedvenc ruhadarabjainkat. (A kedvenc fehér tornacsukánk pedig így lesz ragyogóan tiszta.)

A fehér ruhák fehéren tartásának három fő megközelítése van: az első a folteltávolítás. Semmi sem rontja jobban egy fehér ruhadarab megjelenését, mint egy folt. A második a fehér ruhák megfelelő mosása, beleértve a mosógép funkcióinak megértését, és annak megértését, hogy mely mosószerek működnek a legjobban rajtuk. A harmadik kulcsa pedig olyasmi, amire sokan nem is gondolnának, mégpedig a ruhadarabok tárolásának módja. De lássuk, hogy pontosan mit is csináljunk!

1. Kezeljük rögtön a foltokat!

Lehet, hogy nyilvánvaló, de ismétlés a tudás anyja: fontos a fehér ruhák ragyogó színének megőrzése miatt elengedhetetlen azonnal kezelésbe venni a foltokat. Használjunk folteltávolítót, de ha nincs kéznél, akkor is vizezzük be, vagy ha van lehetőségünk rá, akkor tartsuk folyóvíz alá (legjobb, ha ez hideg vagy langyos, így nem „ég” bele a szálakba a folt színe). Jó, ha magunknál tartunk egy foltkezelő tollat vagy törlőkendőt, de ha ezek nincsenek, akkor egy kézfertőtlenítő gél is megteszi a magas alkoholtartalmának köszönhetően. (Persze, ezek után azért még ki kell mosni a ruhadarabot.)

Fotó: Getty Images

Gyakran kerüli el a figyelmünket a gallérokon, ingujjakon vagy a varrás mentén összegyűlt szennyeződés, pedig itt jóval hamarabb meglátszik minden kosz. Nem csoda, hiszen itt érintkezik leginkább a bőrünkkel az anyag, a faggyú és elhalt bőrsejtek pedig egyszerűen megfogják az anyagot, és a többi szennyeződés is könnyebben telepszik meg az így előkészített „talajba”. Ezeket a részeket mosás előtt külön kenjük be folteltávolítóval.

2. Figyeljünk, mit használunk!

Az sem mindegy, hogy a testünkre milyen összetételű termékeket használunk. A dezodorok, izzadásgátlók, testápolók, naptejek, önbarnítók, sminkek, hajápolási termékek és egyéb piperecikkek viselés közben átkerülnek a fehér ruhákra. Ha biztosra akarunk menni, akkor hagyjuk, hogy a termékek teljesen megszáradjanak a testünkön, mielőtt fehér ruhát veszünk, ezzel is csökkentjük az elszíneződés esélyét. Keressünk ezekből a dolgokból átlátszó és/vagy kifejezetten vilgos ruhákhoz javasolt változatokat. Az is jó ötlet, hogy ha sminkelés után öltöznénk, akkor a fejünkre terítünk egy selyemkendőt, miközben átbújtatjuk a fejünket a felsőnkön, így biztos, hogy nem kerül rá folt.

3. Óvatosan a többi színnel!

Nem csak a testápolási termékek okozhatnak foltokat a fehér ruhára kerülve. A más ruhadarabokról (például a farmernadrágról) származó festék is elszínezheti őket, amitől piszkosnak néz ki a fehér ruhanemű. Ezért vigyázzunk a fehér ruhák tárolásakor, viselésekor vagy mosásakor, hogy azok ne érintkezzenek olyan ruhadarabokkal vagy kiegészítőkkel, például táskákkal, amelyekben laza színezékek vannak, amelyek átkerülhetnek a fehér ruhákra. Azt pedig talán nem is kell említeni, hogy ne mossuk együtt a színes dolgokkal (még bézs színűekkel sem)!

4. Ne vigyük túlzásba a mosószert!

Érthető, ha azt gondoljuk, hogy több mosószer = tisztább ruha, de valójában ennek az ellenkezője igaz. Ha túl sok mosószert, öblítőt, vagy más, a mosásban használt termékeket, például illatgyöngyöket vagy akár fehérítőszereket, például oxigénes fehérítőt használunk, az olyan termékfelhalmozódáshoz vezethet, amely piszkos megjelenést kölcsönöz a fehér ruháknak. A megfelelő mennyiségű mosószer (amit egyébként mi magunk is tudunk készíteni, ráadásul fillérekből) használata nem azt jelenti, hogy ne vethetnénk be egyéb termékeket is segítségül. Néhány fehérítő, különösen amelyik oxigénes, meg tudja sokszorozni a mosás hatékonyságát. Ha ilyen nincs kéznél, akkor alkalmazhatunk bóraxot vagy a jó öreg szódabikarbónát is. A külföldön már reneszánszát élő kékítőket is érdemes bevetni: ez pontosan azt teszi, amit a neve is sugall – kékes árnyalatot ad a fehér ruháknak, ezzel elveszi a sárgás, koszos tónust, így optikailag fehérít (hasonlóan a kék fogkrémekhez vagy a lilás hamvasító samponokhoz.)

5. Hagyjuk ki a klórt!

Talán meglepő lehet, de jobb, ha kihagyjuk a hagyományos klóros fertőtlenítőket. Ez ugyanis olyan kémiai reakciót okoz, amely inkább elmélyíti, mintsem eltávolítja a fehér ruhákon gyakran előforduló foltokat, például a naptejet vagy a test szennyeződéséből származó fehérjefoltokat. A klóros fehérítőszer a textíliákkal is kíméletlen lehet, ezért hacsak nem ragaszkodunk valami miatt hozzá, ne használjuk a fehér ruhákhoz.

6. Extra öblítés

Ha a mosógépünkön van ilyen program, akkor használjuk az extra öblítést a fehér ruháknál. Ez segít eltávolítani a mosószer túlzott használata miatt a szálak között megbúvó maradékot, és egyéb szerek maradványait, amelyek így nem halmozódnak fel, hogy elszínezzék a fehér holmit. Emellett szintén jó megoldás, ha egyszerűen gyakrabban mossuk, mint a színeseket, hogy megszabaduljunk a láthatatlan szennyeződésektől, amik idővel beszürkítik vagy -sárgítják a ruhánkat.

7. Le a műanyag dobozokkal!

Érdemes a tárolásra is odafigyelni, mert ez is befolyásolja a holmijaink színét.

Kerüljük a fehér ruhák műanyagból készült dobozokban és zsákokban való tárolását,

mivel ez korlátozza a légáramlást, ami sárgulást okozhat. Ezeknél sokkal megfelelőbbek a vászonból vagy pamutból készültek, amik átengedik a levegőt. Különösen fontos ez a kényesebb holmik, mondjuk esküvői ruha tárolásánál.

8. Ne tartogassuk!

Nemcsak a fehér, hanem minden ruhadarabra igaz (csak a fehéren jobban meglátszik): amint koszos lesz az adott holmi, igyekezzünk minél hamarabb kimosni, ne tárolgassuk a szennyesben. Idővel a foltok – beleértve a láthatatlan foltokat is, amelyekről fentebb is írtunk – állandósulhatnak, és piszkos megjelenést kölcsönöznek a fehér ruháinknak.

Kiemelt kép: Getty Images