Egy lelkes kenegető tapasztalatai.

A testápoló szeretete anyukámtól jön, aki hűséges gyakorlója ennek a rituálénak már több évtizede. Ő nyomta a kezembe anno, olyan 13 éves korom körül, az első kék tégelyes Niveát, amikor megkérdeztem tőle, mitől ilyen „lisztes” a lábszáram. Azóta persze bővítettem a tapasztalataimat és a tudásomat is: a szépségápolás terén – legyen szó összetevőkről, bőrtípusokról, fényvédelemről vagy sminkelésről – elég jól eligazodom. A testkrémezés azóta is mindennapos „mániám”, fürdés után kötelező, de olykor, ha például rosszabb napom volt, vagy nem ittam elég vizet napközben, lefekvés előtt is feldobtam a szokásos adagomat.

Barátnőim eleinte csak értetlenkedtek, amikor próbáltam népszerűsíteni a szépségipar eme remek termékét, de mára egész sokukat áttérítettem, meg tudtam győzni őket arról, hogy a testápoló igenis hasznos, a krémezéssel töltött idő igenis megéri. Sorolom is, miért!

Kutatások igazolták: a testápolók hasznosak

A bőr a szervezet első védelmi vonalaként működik a betolakodókkal, például a baktériumokkal és vírusokkal szemben, valamint létfontosságú érzékszervként is funkcionál. Segít szabályozni a testhőmérsékletet, megvéd minket a külső behatásoktól, például a napfénytől és a szennyezéstől. Testünk legnagyobb szerve, testsúlyunk közel egyhatodát teszi ki. Fontos, hogy a bőr jól legyen, hogy mi jól érezhessük magunkat benne.

A száraz bőr még nem jelent orvosi problémát, de könnyen lehetnek olyan következményei, amiken bizony már csak a bőrgyógyász és vényköteles szerei segíthetnek. A szaruréteg a bőr legkülső rétege, amely speciális sejtekből és lipidekből áll, és amelyek egy falhoz hasonló szerkezetet alkotnak.

A ceramidokból, zsírsavakból és koleszterinből álló zsírréteg olyan a bőrnek, mint a megtartó habarcs a falnak.

Ezeket az alapvető fontosságú lipideket a bőr termeli, hogy segítsen megakadályozni a párolgás miatti nedvességvesztést, és hogy elzárja az irritáló anyagokat, amelyek gyulladást okozhatnak a bőrben. A lipidszintek megzavarása vagy csökkenése gyakran okoz szárazságot és irritációt. Hosszasan tudnám ezt még folytatni, de inkább rövidre zárom, és elárulom, hogy a testápolók sok-sok tanulmány által igazoltan képesek megtartani, védeni ezt a lipidréteget, és ezzel együtt erősítik a bőrbarriert.

A testápolók kenegetése kikapcsol és ellazít

Érdemes úgy tekinteni a testkencézésre – de minden más szépségrutinra is – mint egy pár perces mindfulness-gyakorlatra. (Másik kedvenc ilyen gyakorlatom az arcrollerezés.) Ha közben minden mást kizársz, és csak arra koncentrálsz, milyen a lotion textúrája, hogyan siklik a tenyered az alkarodon, milyen a termék illata, a hőfoka, stb., olyan mentális kimenőt adsz magadnak, amit később jobb fókuszálási képességgel és nyugodtabb lelkiállapottal jutalmaz meg az agyad.

Szebbé teszi a bőröd

Ez ugye egyenesen következne az első pontból, de szükségesnek tartom részletezni. Vagyis inkább hangsúlyozni. Meg pontosítani. Ha megfelelően, alaposan hidratált a bőr, sokkal később jelentkeznek rajta az öregedés jelei, ellenállóbb lesz a striákkal szemben, rugalmasabban tudja követni a hízással-fogyással járó változásokat, egységesebb lesz a színe, sima, finom a tapintása. Ráadásul a megfelelő testápoló olyan bőrhibákon is segíteni tud, mint például a keratosis pilaris, vagyis „csirkebőr” – tudjátok, ez az, amikor apró, fehér, érdes, grízszerű pöttyök jelennek meg mondjuk a combon és a felkaron. Ezt a megfelelő hámlasztó összetevőkkel gazdagított termék gyorsan kezelésbe veszi. Van olyan testápoló, ami feszesít, és olyan is, ami egyben lightos önbarnító is – ezeket én például nagyon szeretem, szép, egészséges ragyogást adnak a bőrnek egész télen át.

Isteni lesz tőlük az illatod

Tudom, hogy manapság egyre többen keresik az illatanyagmentes termékeket, de testápolók esetében én nem bánom, ha enyhén illatosak. Ha használunk parfümöt, a testápoló annak a tartósságán is segíthet, a benne levő zsírok jobban megtartják a test felületén az illatot. Persze érdemes kis helyen kipróbálni, milyen illathatást eredményez a kedvenc kölnid és kedvenc illatos testápolód egyben, de gyakran előfordul, hogy a kombináció egyedivé teszi az illatod, és különösen kellemes lesz a végeredmény. A már említett kék Nivea például meglepően jól muzsikál több parfümmel is. Legalábbis az én bőrömön.

És hogy lássátok, nem csak úgy találomra írtam amit írtam, lefotóztam a kedvenc testápolóimat, amiket felváltva használok mostanában:

Nivea Firming+bronze Q10 feszesítő és bronzosító testápoló önbarnítóval, The Solution Collagen kollagénes bőrfeltöltő hatású testápoló, Palmer’s Natural Bronze kókuszolajas, E-vitaminos, önbarnítós testápoló, Balea kakaóvajas testápoló, bogyósgyümölcs illattal

Kiemelt kép: Canva