nyáreleji sportok

Vágj bele még ma! Ezekhez a frissítő nyár eleji sportokhoz még eszköz sem kell

Nincs is hálásabb időszak az életmódváltásra, testünk energiáinak feltöltésére, mint a tavasz vége-nyár eleje, hiszen hála az egyre gyarapodó napos órák számának, a jó idő már kora reggeltől a szabadba csábít bennünket. Fürdőzzünk egyet a napsütésben és egyúttal kössük össze a kellemeset a hasznossal is anélkül, hogy bármilyen eszközre szükségünk volna az edzőcipőn és egy kényelmes öltözéken kívül. Elegendő választanunk az alábbi, szabadban végezhető hatékony mozgásformákból, és egy kulacs vízzel a táskánkban nyakunkba venni a természetet.

Ha már egyébként is vágyódunk a napsütötte zöldövezetbe, a friss levegőre és a feltöltődésre, miért ne szabadulhatnánk ki a négy fal közül akkor is, amikor életmódváltásunk részeként épp a heti testedzést folytatjuk. A szabadban történő sportolás ráadásul számtalan fizikai és mentális előnnyel jár, melyekkel tovább növelhetjük hatékonyságunkat vagy épp könnyíthetünk testünk terhein.

A jobb oxigénellátás, mely az izmok munkáját, regenerációját segíti, a megnyugtató hangulat, mely a stressz, a szorongás csökkentését, az ellazulást támogatja mind-mind adottak a természetben

és akkor még nem beszéltünk a változatos mozgásformákról, melyek zárt térben sokszor a körülményekből adódóan nem elérhetőek. A szabadban együtt sportoló közösségek ezenfelül plusz motivációt adhatnak a rendszeres testmozgáshoz, az elköteleződésnél pedig nincs is fontosabb, ha egészségünk kapcsán azt a döntést hoztuk, hogy változtatni szeretnénk. Szerencsére a szabadtéri sportolási lehetőségek széles skálája áll rendelkezésre, melyek mindegyike átmozgatja az izomcsoportok nagy részét, javítja az egyensúlyt, a koordinációt, az állóképességet, a szív- és érrendszer állapotát, ahogy a testsúly normalizálásában is a segítségünkre lehet.

Táncra fel!

Nem kell ahhoz Fred Astaire-nek lennünk, hogy élvezhessük a tánc közben felszabaduló boldogsághormonok jótékony hatását. A legfrissebb kutatások sorra alátámasztják, bármilyen stílust – zumbát, aerobikot, salsát stb – válasszunk, elégedettebbek és boldogabbak leszünk testünkben, ha rendszeresen rászánjuk magunkat, felerősítjük a hangerőt és táncra perdülünk. A tánc növeli az endorfinok és a dopamin szintjét az agyban, csökkenteni a stresszt és a szorongást és persze nem utolsó sorban számtalan fizikai előnnyel is kecsegtet. Kiváló kardióedzés, miközben csökkenti a merevséget és az ízületi fájdalmat. Egy óra közepes intenzitású tánccal átlagosan már 300-600, míg egy intenzívebb koreográfiával akár 700-1000 kalóriát is elégethetünk. Segít javítani a szív- és érrendszer egészségét, erősíti az izomzatot, javítja az állóképességet, az agy-test közötti összhangot, az egyensúlyt és rugalmasságot ad. 

tánc park

Fotó: Canva

Pilatesedzés

A pilatesedzés izomláz és sérülések nélkül segít hozzá vágyott erőnlétünkhöz, hiszen nagyszerű módja annak, hogy feszesítsük izmainkat, javítsuk a koordinációnkat és erősítsük testtudatunkat. Mindenképp ezt a mozgásformát válasszuk, ha a hasizmokat, hátizmot és a farizmokat szeretnénk erősíteni vagy javítani szeretnénk testtartásunkon, növelni a rugalmasságot, az ízületek mozgékonyságát különösebb terhelés nélkül. A pilates torna másik nagy előnye, hogy szabadban, akár egy csendes parkban, vízparton vagy saját kertünkben is végezhető sima, lapos felületen, ahol kényelmesen tudunk hozzálátni a gyakorlatokhoz és a forgalom sem zavarja meg edzésünket. Bárhol is végezzük, mindig ügyeljünk a megfelelő légzéstechnikára és a testtartásra, a gyakorlatok helyes végrehajtására, melyet könnyebbé tesz, hogy közben kapcsolódhatunk a természet ritmusához.

Fuss és túrázz

Kézenfekvőnek tűnhet, de ha beépítünk már csak napi harminc perc sétát a mindennapokba, az segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az elhízás és egyéb krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, amennyiben viszont életmódváltásban gondolkodunk, nagyobb sebességre kapcsolva az előnyöket is fokozhatjuk. A heti rendszerességű futást erre kijelölt parkos területen is végezhetjük a saját tempónkban, ahogy kényelmes, akár mérsékeltebb és erőteljesebb szakaszok váltakoztatásával, reggeli vagy esti órákban. A futáshoz hasonlóan a természetjárás szintén fokozza a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet és ha konkrét cél a súlycsökkentés, könnyedén beilleszthető a heti rutinba. Növeli az állóképességet, igénybe vesz valamennyi izomcsoportot, továbbá a légzőszervek teljesítményét is fokozza. Könnyedén összeköthetitek nyaralással vagy hétvégi kikapcsolódással is, fel sem fog tűnni, mennyi kalóriát elégettetek, miközben festői tájakon barangoltatok. 

Irány a víz!

Persze a hőmérséklet még nem engedi, de már csak néhány hét és csobbanhatunk is kedvenc fürdőhelyeinken, a jó időt pedig mindenképp érdemes kihasználni, mert az úszás a lehető legkímélőbb, egyúttal leghatékonyabb módja, hogy egész testünkben formába lendüljünk. Az izmokat ugyanis anélkül tudjuk erősíteni, tonizálni a vízben, hogy az ízületeket és a csontokat terhelésnek tennénk ki, az aerob mozgás során pedig az oxigénáramlás is fokozódik a testben – ez a vérnyomás csökkentését és a keringés javítását is elősegíti. Egyszerre stresszcsökkentő, hangulatfokozó és alakformáló. Úszás során az egész testünk állandó mozgásban van, így a zsírégetés garantált és közben még ízületeink, izmaink rugalmasságát, mozgékonyságát is fejleszthetjük. 

Kiemelt kép: Getty Images