egészségesebb élet szobanövényekkel

Változást hozhat életünkbe, ha ezekkel a szobanövényekkel vesszük körbe magunkat

Nem kellenek hozzá tudományosan bizonyított kutatások, hogy a saját bőrünkön érezzük a természet lelkiállapotunkra gyakorolt jótékony hatását. A modern ember vezetett erdőfürdővel, szabadba szervezett jógameditációval, kertgondozással vagy egyszerűen szobanövényekkel is sokat tehet a stressz csökkentéséért, és a mentális állapotának javításáért. David Domoney elismert kertészmérnök és virágkertész ötven „szuperhős” szobanövényt nevez meg nemrég megjelent könyvében, melyek képesek megváltoztatni az életünket.

Az a helyiség, ahol nincs egyetlen szobanövény, mindig élettelennek, lehangolónak fest a zölddel díszített szobával szemben. Elég csak pár percet tartózkodnunk egy városi dzsungelben ahhoz – de már egy párkányra helyezett növénnyel is elérhetjük –, hogy érezzük, a természetnek köszönhetően máris feltöltődtünk. A szobanövények gondozásának öröme ugyanakkor nem kizárólag a szépségről szól, megtanít bennünket, hogy hálával forduljunk az olyan apró változások felé is, mint amilyen egy rügy fakadása vagy egy bimbó virágba borulása.

Mindezek különösen fontosak abban a korban, melyben a WHO szerint

az emberek többsége idejének 90%-át zárt terekben, a környezettől elszakadva tölti,

így talán még sosem volt olyan nagy szükségünk becsempészni a külvilágot otthonainkba, mint jelen pillanatban. A szobanövényeknek hála nem kell ahhoz saját kerttel rendelkezzünk, hogy élvezzük a monitor kék fénye (ami a bőrünkre is pocsék hatással van) után gyógyírként ható zöldet, a friss levegőt és a levelek hangulatfokozó árnyalatait a pirostól a sárgán át a liláig. Sőt mi több, célzottan is választhatunk különleges tulajdonságokkal bíró növényfajtát attól függően, mire van elsősorban szükségünk. 

Megtisztítják a levegőt

A legtöbben ebből az okból vásárolunk szobanövényeket, tiszta levegővel szeretnénk megtölteni lakásunkat, ehhez pedig olyan fajtákra van szükség, melyek kiszűrik a szennyeződéseket, mosószerekből, bútorokból, gépekből származó vegyi anyagokat, oxigént termelnek és a méreganyagok megkötésével enyhítik a kitettség okozta tüneteket.

lándzsarózsa

Lándzsarózsa (Fotó: Wikipédia Common)

A lándzsarózsa a broméliafélék családjának egyik különleges tagja, nem pusztán oxigént termel, de 24 órán át tisztítja a levegőt, éppúgy mint sokunk kedvence, a flamingóvirág, mely segít a koncentrációban, csökkenti a tompultságot, a fejfájást és az álmosságot, így például irodákba kifejezetten ajánlott. A vesszős kosbor nemcsak gyönyörű virágzatával nyűgöz le, a buzogányvirághoz hasonlóan

eltávolítja a levegőből a festékekből, ragasztóból és körömlakkból származó anyagokat, melyek károsíthatják az idegrendszert,

ezenfelül alvás közben a légzést is segíti. A feltűnő szépségű Guzmán bromélia, a szobai anyósnyelv és a vitorlavirág a friss ébredésért, a háztartásból származó kemikáliák semlegesítéséért felel. 

Jókedvre derítenek

A hangulatfokozó színek mellett bizonyos növények egyedi formáikkal, illatukkal és élettani hatásukkal is képesek boldogsággal eltölteni. Könnyű gondozása miatt első növénynek tökéletes a vizet leveleiben tároló tigrisaloé, a díszes királybegónia, melynek különleges mintázata üdítően hat és figyelmünket a természet csodáira irányítja. Romantikus, szív alakú leveleivel a „szerelmes indának” is nevezett ámpolna gyertyavirág csendes vízesésre emlékeztet bennünket, a szeplősarc vidám, rózsaszínpettyes leveleivel a gyermekkort idézi, még a már említett vesszős kosbor virágai eperre és málnára hajazó illatukkal megnyugtatnak és boldoggá tesznek. A tarka sáfrányfa akárcsak a tengeri pálma, üde leveleivel egzotikus hangulatot teremt és hagyja, hogy a képzelet szárnyán, magunkat gondolatban a vízpartra képzelve derüljünk jobb kedvre. Az amarillisz ezzel szemben úgy segít örömet okozni, hogy gondozása során szinte képtelenség kudarcot vallani, már egy kis törődéssel is büszkeséggel és sikerélménnyel ajándékoz meg, és persze lélegzetelállító virágokkal. 

Feltöltenek energiával vagy ellazítanak

David Domoney szerint szobanövényeink képesek csökkenteni a szervezet kortizol nevű stresszhormonjának szintjét, látványuk, illatuk és tapintásuk minden érzékszervünkre és hangulatunkra egyaránt hatással vannak.

Guzmán-bromélia

Guzmán-bromélia (Fotó: Pixabay)

De nem csupán a relaxációhoz érdemes beszerezni egy orvosi aloét, nagyvirágú gardéniát vagy csüngőágú fikuszt, egyes növények épp ellenkezőleg, élénk, feltűnő színeikkel felpezsdítik környezetünket, egyszerre stimulálnak és összekötnek a változékony természettel. A bíborkék szakállbromélia, a tarka kroton, de a már említett lándzsarózsa és a Guzmán-bromélia is ezt a funkciót töltheti be színpompássá varázsolt lakásunkban, ám a sort még lehetne folytatni számtalan látványos fajtával, melyek mindennapi életünk és lakásunk különlegességei lehetnek. 

Megtöltik élettel, kreativitással otthonainkat

A természet nemcsak nyugtató, élénkítő vagy hangulatjavító hatása miatt könnyítheti a mindennapi mókuskereket, de sok esetben inspirációforrásként is szolgálhat. Szépségéből, sokféleségéből bármikor meríthetünk, ha ihletre volna szükségünk hétköznapi feladatainkhoz. A növények végtelen változatossága, szimbolikus jelentése képzeletünk számára kimeríthetetlen ösztönző erő lehet, ezt véli a fengsuji is például a kislevelű sugáraráliáról, melynek levelei összegyűjtik a pozitív energiákat és bevonzzák a gazdagságot. A koszorú futóka édes illata fokozza a teljesítményt, a borsóka vízesészerű gyöngyfüzérei teremtő erőt, még a lepkeorchidea pillangóvirágai a gondolatok szabadon szárnyalását serkentik. És ez még messze nem minden típus a Hogyan változtatják meg életünket a szobanövények? című izgalmas kötet felhozatalából, melyben az elhelyezésről, ültetésről és gondozásról is találunk további hasznos tudnivalókat az életünket szebbé varázsoló természet ajándékait illetően. Egy korábbi cikkünkből pedig az is kiderül, hogy melyik az az 5 növény, ami segít megakadályozni a lakás penészesedését.

Kiemelt kép: Getty Images, Canva, nőklapja.hu