Azt is elmondták, észreveszik-e, ha közvetlenül a vizsgálat előtt szexelt a páciens.

Nőgyógyászhoz nem jókedvünkből jár az ember, dehát meg kell tenni az egészségünk érdekében. A vizsgálat közben meglehetősen kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat, ráadásul egy csomó dolog miatt stresszelünk. Például, hogy rajtunk maradjon-e a zokni, vagy hogy, ha van, kivegyük-e az intim piercinget a vizsgálat előtt. A Scary Mommy tett egy szívességet a nőknek, és megkérdezte azokat a kínos kérdéseket a nőgyőgyászoktól szerte az Egyesült Államokban, amik minden nőt érdekelnek. 

Magamon hagyjam a zoknit?

A nőgyógyászok egyöntetűen annyit mondanak: nem érdekli őket a kérdés. A lényeg, hogy kényelmes legyen! A vizsgálószék lábtartóját is tisztítják a páciensek után. Szóval, ha zokni-párti vagy, ne érezd magad kellemetlenül! Ha pedig inkább leveszed a zoknidat, a pedikűröd vagy annak hiánya miatt se görcsölj! Az orvos nem a körömlakkodra fog koncentrálni.

Mi a teendő, ha összefutok a nőgyógyászommal valamilyen eseményen?

Lehet, hogy kissé kellemetlen helyzet, ha valamilyen nyilvános helyen futsz össze a nőgyógyászoddal, de a rendelőn kívüli találkozás nem nagy ügy számukra, ezért nyugodtan kezeld úgy a helyzetet, mint bárki mással. „Csak köszönj. Nem kell kínossá tenni, szeretjük, ha felismernek minket – ettől rocksztárnak érezzük magunkat” – mondta Dr. Steven Rabin, kaliforniai nőgyógyász. Az is rendben van, ha nem szeretnéd felfedni az orvos-beteg kapcsolatot, hisz az orvosi információk bizalmasak. Orvosodnak diszkrétnek kell lennie.

Le kell mondani a vizsgálatot, ha menstruálok?

Ha a látogatás oka tanácsadás, fogamzásgátlás vagy vérvétel, a menstruációdnak nincs jelentősége. Más célú vizsgálat esetében viszont a menstruáció befolyásolhatja a tervezett beavatkozásokat, ezért érdemes előzetesen felhívnod a rendelőt, hogy megtudd, át kell-e ütemezni a vizsgálatot.

Meg tudja állapítani a nőgyógyász, ha közvetlenül a vizsgálat előtt szexeltem?

A vizsgálat során az orvosok láthatnak mikroszakadásokat, illetve ha a nyák mikroszkópos elemzését is elvégzik, akkor lehet, hogy spermiumokat is látnak úszkálni. Mindazonáltal, jó ha észben tartod, hogy a nőgyógyászok tudják, hogy a szex egy normális dolog. Elvégre ez a munkájuk része.

Ki kell venni az intim piercingeket?

Nem kell eltávolítani őket. Sőt, jobb, ha benn maradnak. Dr. Faina Gelman-Nisanov, a New Jersey állambeli szülész-nőgyógyász szerint érdemes minden piercinget bent hagyni, hogy az orvos felmérhesse, milyen hatással vannak a páciens testére. Műtét vagy egyéb beavatkozás előtt viszont előfordulhat, hogy megkérnek, hogy távolítsd el a piercingjeidet.

Mit tegyek, ha el kell hoznom a gyereket?

Ha a gyermek elég idős, akkor a vizsgálat alatt a váróteremben is ülhet a rendelő személyzetének közelében. Ha fiatalabb, veled együtt is bemehet a vizsgálóhelyiségbe. Az orvosi csapat ekkor segíthet elterelni a figyelmét. „Sok páciensünk elfoglalt anyuka, és időnként magával kell hoznia a gyermekét, ami érthető. Bár inkább azt javasoljuk, hogy ha teheti, ne hozza magával, mivel szeretnénk a teljes figyelmet a páciensnek szentelni. A modern élet azonban ezt persze nem mindig teszi ezt lehetővé” – számolt be tapasztalatairól Dr. Monte Swarup, arizonai szülész-nőgyógyász.

Mit mondjak, ha vizsgálat közben korog a hasam?

Nyugodj meg! Nem kell fáradnod a magyarázkodással vagy viccelődéssel. Csak kérj elnézést vagy maradj csendben! Valószínűleg nem te leszel az első korgó hasú páciens. Dr. Gelman-Nisanov megnyugtatóan jegyezte meg: „Nekünk is vannak korgó pocakjaink.”

Normálisan nézek ki „odalent”?

Először is nyugodtan megkérdezheted – bármit megkérdezhetsz a nőgyógyásztól, ráadásul nyugodtan nevezd nevén a dolgokat. Ha úgy érzed, lekezelően válaszol, akkor egyszerűen csak tudhatod, hogy érdemes lenne más szakembert választanod. Másrészt pedig nem árt észben tartani, hogy nincs szabvány arra vonatkozóan, hogy nézzen ki egy vulva (ez a külső női nemi szerveket jelenti: részei a nagyajkak, kisajkak, szeméremrés, szeméremdomb, csikló, valamint a hüvelytornác és a szűzhártya), mert egyik sem hasonlít a másikra, és nem is kell, hogy hasonlítson.

Egy vulva sokféleképpen nézhet ki másképp, a szeméremajkak hosszától a csikló kiemelkedésén át a bőr színéig. Ha aggódsz is a vulvád megjelenése miatt, nagy valószínűséggel senki más, aki látja, nem érzékeli a problémát. Az biztos, hogy ne a pornófilmek szereplőiével hasonlítsd össze, hiszen nekik gyakran plasztikázva van, ráadásul különböző filterek is lehetnek a filmen, amik miatt bőrük simábbnak látszik.

A nőgyógyászati szűrések fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a nőgyógyászt nem csak panasz esetén kell felkeresni. A méhnyakrákszűrést a szülész-nőgyógyász társadalom évente javasolja – ehhez képest egy friss reprzentatív kutatás szerint a 18 és 49 év közötti magyar nők csupán kétharmada vett részt 2022-ben méhnyakrákszűrésen, és minden ötödik megkérdezett nő mondta azt, hogy 3 évnél ritkábban megy el vagy még sosem volt ilyen jellegű egészségügyi szűrésen. Emellett nagyon fontos, hogy az emlőrák megelőzése miatt az emlők és a hónalj szűrése is megtörténjen az éves szűrővizsgálaton. Ebben a cikkben mindent összeszedtünk ezzel kapcsolatban, például azt is, hogy milyen gyakran kellene mammográfiára vagy ultrahangra menni. Hiszen ne feledjük: az egészség a legnagyobb kincsünk!

Kiemelt kép: Getty Images