kórházi ágyon ülő nő

Ritkán járnak a magyar nők egészségügyi szűrővizsgálatokra, ami emiatt baj

Egy friss piackutatás szerint a 40 és 49 év közötti magyar nők nem keresik fel az orvosukat olyan gyakran, mint ahogy kellene.

„A 18 és 49 év közötti magyar nők csupán kétharmada vett részt tavaly, 2022-ben méhnyakrákszűrésen és minden ötödik megkérdezett nő mondta azt, hogy 3 évnél ritkábban megy el vagy még sosem volt ilyen jellegű egészségügyi szűrésen a reprezentatív kutatásunk szerint. Ráadásul a 40-49 éves nők alig negyede, mindössze 23%-a járt méhnyakrákszűrésen az elmúlt évben, 17%-uk pedig 3 éve volt utoljára vagy soha. Ezek az adatok azt jelzik, hogy még sok a tennivaló a rendszeres nőgyógyászati ​​vizsgálatok és szűrések fontosságának erősítésében” – mondta Szerencsés Dóra, a kutatást végzett Inspira Healthcare stratégiai igazgatója. Pedig az, hogy mennyire fontos szűrővizsgálatokra járni, már mi is többször hangsúlyoztuk korábbi cikkeinkben. Hiszen még a hírességek sem érinthetetlenek: nemrég Ryan Reynolds hozta nyilvánosságra, hogy egy poénnak indult videó miatt végeztetett el kolonoszkópiát, ami bizony kimutatta, hogy polipja van, de a rendszeres (ön-)mellvizsgálat is életet menthet.

A kutatás tanulsága szerint Magyarországon hosszú távú oktatási programra lenne szükség a témában, elsősorban azért, hogy mind a nők, mind pedig az egészségügyi szakemberek tisztában legyenek az elérhető fogamzásgátló módszerekkel, és hogy ezeknek a módszereknek az ismeretében a nőgyógyászuk támogatásával kiválaszthassák a számukra legmegfelelőbb módszert.

Így választunk fogamzásgátló módszert

Ha fogamzásgátlási eszköz kiválasztására kerül sor, akkor leginkább a nőgyógyászuk tanácsára hallgatnak a magyar nők, ezután következik a partner véleménye, amit majdnem annyira fontosnak tartanak a kérdésben, mint a család vagy a barátok tanácsai. Az életkor előrehaladtával pedig egyre fontosabb a nőgyógyász, hiszen egyre gyakrabban is találkoznak vele például szülés vagy különböző betegségek megjelenése miatt. Erőfeszítései részeként a kutatást megrendelő Organon nevű gyógyszeripari vállalat együttműködik a Szexuális és Reproduktív Jogok Európai Parlamenti Fórumával (EPF), hogy az Európai Fogamzásgátlási Atlasz segítségével jobban megértse a nők igényeit.  A Fogamzásgátlási Atlasz 46 országot értékel a témában az alapján, hogy mennyire elérhetők az adott országban például online információk vagy akár személyes tanácsadás a modern fogamzásgátlásról. Friss

megállapításaik szerint Magyarország a legtöbb európai országhoz képest alacsonyabb pontszámot ért el a fogamzásgátló módszerek elérhetősége terén.

A 2023-as Fogamzásgátlási Atlasz adatai szerint Magyarország 40,0%-ot ért el az összesített pontozásban, ami csak Bosznia-Hercegovinánál (39%) és Lengyelországnál (33,5%) jobb Európa-szerte. A szomszédos országokban a következőképpen alakulnak a pontszámok:

  1. Szlovénia – 79,3%
  2. Ausztria – 62,2%
  3. Szerbia – 59,8%
  4. Románia – 54,4%
  5. Ukrajna -51,7%
  6. Horvátország -47,3%
  7. Szlovákia – 46,8%
  8. Magyarország – 40,0%

Kiemelt kép: Getty Images