Ryan Reynolds életét egy poénnak szánt videó mentette meg

Viccnek indult, de nagyon komoly dolog lett belőle.

Ryan Reynolds furcsa, de kétségkívül hatékony módját választotta annak, hogy felhívja a figyelmet az 50 év alattiak körében a vastagbélrák diagnózisának növekedésére: egy egész stáb követhette végig, ahogyan kolonoszkópiát, azaz vastagbéltükrözést végeznek rajta. (Itthon már volt hasonlóra példa: Czifra Noémi, azaz Nóci még 2007-ben az életéről szóló valóságshow-ban mutatta meg a méhszájvizsgálatát, ami hangos visszhangra talált a médiában, pedig nagyon fontos témára, a rendszeres ellenőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet.)
A szűrővizsgálat tényleg nagyon fontos téma: az Amerikai Rákellenes Társaság szerint a vastagbélrák a harmadik leggyakrabban diagnosztizált rákos megbetegedés az Egyesült Államokban Európában sem kisebb gond: körülbelül 215 000 európai lakos veszíti el az életét vastag- és végbélrákban (kolorektális rák) évente, így valamennyi daganatos megbetegedés közül ez a második leggyakoribb Európa-szerte. Ez azt jelenti, hogy 3 percenként hal meg egy európai lakos vastag- és végbélrák miatt.

Magyarországon a statisztikák ennél sokkal rosszabbak:

lakosságszámra vetítve Európában a magyar férfiak körében a leggyakoribb a vastag- és végbélrák.

Ryan Reynoldsnak szerencséje volt

Tehát a színész nem öncélúan engedett az „életébe” ilyen mélyen bepillantást. „Nem minden nap lehet felhívni a figyelmet valamire, ami minden bizonnyal életeket menthet meg. Ez elég motiváció számomra ahhoz, hogy megmutassam nektek az alfelembe dugott kamera felvételeit” – mondta Reynolds a nyilvánosságra hozott videóban, bár eredetileg egy kicsit szabadszájúbban fogalmazott. A felvétel létrejötte egyébként egy fogadásnak volt köszönhető: barátjával, a Felhőtlen Philadelphiából ismert Rob McElhenney-vel abban fogadtak 2021-ben, hogy a férfi nem tud megtanulni walesiül, de úgy tűnik hogy sikerült neki, emiatt Reynoldsnak be kellett vállalnia a nyilvános vizsgálatot. És milyen jól tette: kiderült, hogy egy polip növekszik a vastagbelében, amit sikeresen el is távolítottak még a helyszínen. A beavatkozást végző orvos szerint ez potenciálisan életmentő volt, hiszen ha nem csípik el időben (Reynolds 45 éves, és alapjáraton lehet, hogy még évekig nem ment volna el ilyen vizsgálatra), nagyobb baj is lehetett volna.

Az egész videót itt nézhetjük meg:

Ryan Reynoldsnak pedig most talán még több oka van arra, hogy odafigyeljen az egészségére: friss hír, hogy feleségével, Blake Lively színésznővel – akivel nem mellesleg Hollywood legviccesebb párja közé tartoznak – 4. közös gyereküket várják.

Fontos a szűrés, de csak kevés magyar vesz részt

A szűréseken való részvétel és az időben történő felismerés 20-30 %-kal csökkentheti az esélyét a kolorektális rákban való elhalálozásnak. Míg Európa számos országában rutinszerű a rendszeres vastagbélrák-szűréseken való részvétel, és a lakosság több mint fele részt vesz azokon, addig Magyarországon a szűrővizsgálatra meghívottak (50-74 éves lakosok) csak igen csekély hányada aktív.

Sokan a szégyenérzetük miatt nem akarnak a vastagbélrák-szűrésen részt venni, miközben tudni kell azt, hogy a szűrővizsgálatok nagy többségükben „csak” a széklet vizsgálatán alapulnak, nem pedig kolonoszkópiás (tükrözéses) beavatkozáson. Azaz olyan, fájdalommal nem járó szűrővizsgálatról van szó, amivel évente akár több mint ezer magyar lakos életét lehetne megmenteni.

Kiemelt kép: Getty Images