Sam Neil a Jurassic Park című filmben

A Jurassic Park sztárjánál harmadik stádiumú rákot diagnosztizáltak

Sam Neill non-Hodgkin limfómában, azaz a nyirokszövet agresszív, rosszindulatú daganatos megbetegedésében szenved.

A 75 éves színész a Did I Ever Tell You This? (Mondtam ezt már valaha?) című, hamarosan megjelenő önéletrajzi könyvében szórakoztató anekdotákon keresztül mesél kalandos életútjáról, különc gyerekkorról, 50 éve tartó karrierről (és kellemetlen színészkollégákról), az új-zélandi vidéki életről – és sokak döbbenetére a saját haláláról is. „Lehet, hogy haldoklom” – írja könyve első fejezetében Neill.

A The Guardian beszámolója szerint a színész terápiás célzattal kezdett könyvírásba, mivel tavaly márciusban harmadik stádiumú non-Hodgkin limfómát, azaz a nyirokszövet fehérvérsejtjeinek rosszindulatú daganatos megbetegedését diagnosztizáltak nála. Neill először tavaly márciusban, a Jurassic World: Világuralom című film bemutatóját követően tapasztalta a nyirokmirigyek duzzanatát, nem sokkal ezután pedig angioimmunoblasztos T-sejtes limfómával diagnosztizálták. Az első kemoterápiás kezelés sikertelen volt, ezért a színész újfajta kemoterápiás kezelésre szorult. Bár jelenleg rák- és tünetmentes, a kemoterápiát élete végéig, havonta egyszer kapnia kell. A The Guardian interjújában elmondta, hogy könyvére nem tekint „rákos memoárként”, az írás inkább egyfajta terápiaként szolgált a legnehezebb időszakban, amit szellemíró segítsége nélkül, rekordidő alatt sikerült megjelentetnie – Neill véleménye szerint azért, mert a kiadó félt, hogy nem élné meg a könyv megjelenését. 

Sam Neil életét az írás mentette meg

A Jurassic Park-filmek és a Peaky Blinders című tévésorozat sztárja (aki több mint 70 filmben szerepelt, és olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Meryl Streep, Cate Blanchett és Jeff Goldblum) már javulóban van, és továbbra is pozitívan tekint a jövőre. 

„Soha nem állt szándékomban könyvet írni. Csakhogy szeretek dolgozni, szeretek emberek között lenni – a betegség pedig hirtelen megfosztott mindettől. Egyszerűen nem volt mit tennem. De amikor elkezdtem, rájöttem, hogy az írás okot ad arra, hogy életben maradjak. Minden nap azzal a gondolattal feküdtem le, hogy holnap is lesz mit csinálnom, holnap is lesz miről írnom. Szóval ez tényleg életmentő volt, mert nem tudtam volna ezt az egészet végigcsinálni úgy, hogy nincs mit csinálnom. És nem tehetek úgy, mintha az elmúlt évnek egyetlen sötét pillanata sem lett volna.

De végül ezek nehéz pillanatok hoztak fényt az életembe, és segítettek hálát adni mindegy egyes napért. Örülök, hogy életben vagyok. Élvezem az életet, és nem félek a haláltól.”

(Korábbi interjúnkban egyébként Papp Tímea táncművésszel beszélgettünk, aki – a színészhez hasonlóan – gyógyulástörténetével szeretné felhívni a figyelmet az önszeretet és élni akarás fontosságára.)

A színészt is érintő daganatos megbetegedés jellemzően idős korban jelentkezik, és bár mindkét nemet érintheti, a férfiak körében magasabb az előfordulás kockázata. Függetlenül attól, hogy az elváltozás milyen gyorsan növekszik, megfelelő kezelés hiányában a non-Hodgkin limfóma átterjedhet a nyirokrendszer más részeire, majd a májra, az agyra és a csontvelőre is. Keletkezésének oka jelenleg ismeretlen az orvostudományban, azonban bizonyos tényezők hajlamosabbá tehetik a szervezetet a betegségre (különböző vírusfertőzések; például herpeszvírus és HIV, illetve különböző immunhiányos állapotok, valamint egyéb daganatos megbetegedések miatti sugárkezelés és kemoterápia is közrejátszhat a kialakulásában).

Kiemelt kép: Sam Neill dr. Alan Grant szerepében Ariana Richards (balra) és Joseph Mazzello (jobbra) társaságában a Jurassic Park egyik jelenetében (Fotó: Murray Close/Getty Images)