Az elképesztően tehetséges színész nem elég, hogy a kétszer kapott már Oscar-, háromszor Golden Globe-díjat, elnökösködött a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijében, napjainkban is rendíthetetlen klímaaktivista és az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának tagja, hanem ráadásul – bárhol is kapják lencsevégre – mindig nagyszerűen néz ki! De hát ki mondta, hogy az élet igazságos…

Cate Blanchett minden bizonnyal a világ legszerencsésebb emberei közé tartozik – mentségére szóljon azonban, hogy sikerei mögött vitathatatlanul sok munka is áll. Ebben a cikkben ezúttal lenyűgöző megjelenésének titkait firtatjuk (karrierje legfontosabb pillanatairól itt, az ENSZ zászlaja alatt végzett tevékenységéről itt, klímaaktivizmusáról pedig itt írtunk korábban).

Anno 2018-ban, 48 éves korában őt választották meg az Armani Beauty első nagykövetének – ezt a tisztséget pedig ma, 53 évesen is büszkén viseli. Minden bizonnyal ezt a kitüntetést annak köszönheti, hogy tudja: színészként a külseje az egyik legfontosabb munkaeszköze, emiatt pedig híres arról, hogy kitüntetett figyelmet szentel a bőrápolásnak. Meglepő módon azonban ragyogásának titka elsősorban nem a kencékben rejlik.

Miért fontos neki a külső?

„Nem vagyok modell, és bizton állíthatom, hogy nem is én voltam anno a suli szépe, így hát sosem a külsőm alapján gondolkodtam magamról. A kinézetem inkább egyfajta eszközként szolgált, mintsem végeredménye lett volna valaminek. Része annak, aki vagyok, de nem minden, ami vagyok” – fejtette ki néhány éve az Allure magazin hasábjain. „Sokkal nagyobb nyomás nehezedik rám amiatt, hogy jól végezzem a munkámat – ami nem más, mint egy történet elmesélése és egy érdekes karakter megformálása. Ez az, ami fontos nekem: hogy úgy nézzek ki, mint az adott karakter, nem pedig, hogy fiatalabbnak tűnjek. Szélmalomharc lenne, tényleg. Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy a lehető legjobban nézel ki. A többi mind csak láthatatlan emberek fecsegése az interneten – az pedig engem nem igazán érdekel” – magyarázta motivációit akkoriban. 

A legenda szerint Blanchett akkor kezdett el igazán érdeklődni a bőrápolás iránt, amikor állapotos volt, és a sminkese egy krémet adott neki a melazmája (terhességi pigmentfoltok – a szerk.) kezelésére. A szer igen hatásosnak bizonyult, a színész bőre sokat javult tőle, ő maga pedig ezután sokkal magabiztosabban végezte munkáját, hiszen tudta, hogy így kevés sminkben is jól mutat majd a felvételeken.

Cate Blanchett és férje, a rendező Andrew Upton négy gyermek szülei: három fiuk született a kétezres években, majd 2015-ben egy kislányt fogadtak örökbe. A képen Blanchett két idősebb fiával látható 2017. október 1-jén, Párizsban – Fotó: Mireya Acierto/Getty Images

Almaborecet, kiskanalak, pilátesz

Saját bevallása szerint igyekszik minden este többször, alaposan áttisztítani bőrét – amennyiben viszont különösen hosszú éjszakája volt, és véletlenül sminkben szenderedik el, a reggeli rutinját azonnal precíz, alapos arcmosással kezdi. De nem csak a külső, a belső megtisztulás is fontos számára, ennek érdekében pedig minden napját egy teáskanálnyi, méregtelenítő hatásairól ismert almaborecet elfogyasztásával kezdi. (Az almaborecet hatásáról ebben a cikkünkben olvashattok bővebben.)

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvást ő is a szépség egyik alappillérének tekinti, amennyiben azonban a megszokottnál fáradtabban ébred, a szemeit úgy frissíti fel, hogy fagyasztóban előre lehűtött kiskanalakkal nyomkodja át azokat. Ezután beveszi szokásos bőrvitaminjait. Nem csak kifejezetten a bőrt segítő tablettákat tartja hasznosnak.  „A bélrendszer egészsége nagyon-nagyon fontos, ezért probiotikumot is szedek. Mindenkinek jót tesz a probiotikum, ha pedig a bélrendszer egészséges, akkor nagyobb valószínűséggel lesz egészségesebb a bőr is.” Az anyagcseréje megfelelő működéséről ezen (és az almaboreceten) kívül rendszeres piláteszezéssel, test- és arcmasszázzsal is gondoskodik.

Blanchett az arcápolási rutinjában mindig ugyanazokat a típusú szereket használja, de az évszaktól függően váltogatja a konkrét termékeket. „Mindig jó minőségű, természetes alapanyagokból készült termékeket használok. Mostanában az időjárás miatt a Giorgio Armani Crema Nera krémes hidratálót használom minden nap” – osztotta meg az olvasókkal.

Meglátása szerint azonban a legeslegfontosabb a megfelelő fényvédelem. „Örökké hálás leszek érte, hogy anyukám mindig arra biztatott, hogy ne menjek a napra, és használjak naptejet. Mivel nagyon sápadt a bőröm, ez különösen fontos volt – emlékezett vissza. – Szerintem az olyan embereknek a kilencven százaléka, akiknek problémája van a bőrével, valójában napkárosodás áldozata lehet – vélekedik. – Nagyon erős fényvédőt használok, és még a téli napokon is bekenem magam valami SPF-tartalmúval” – hangsúlyozta.

De nem csak a mindennapok során, hanem különleges alkalmakkor is külön odafigyel a megfelelő bőrápolásra: egy-egy hosszú utazás alkalmával több, különböző típusú, ápoló hatású maszkot is használ egymás után.

A lélek szerepe a szépségben

Legutóbb az InStyle tette fel neki a kérdést, miszerint mikor érzi legszexibbnek magát. Blanchett erre váratlanul úgy felelt: amikor megfeledkezik önmagáról! Ez pedig nála a legtöbbször a nevetéssel áll összefüggésben – de hogy min is tud a legnagyobbakat hahotázni? „Őőő… Sajnos a fingós vicceken. Eléggé alantas a humorom. Kristen Wiig is megnevettet, ráadásul, istenem, annyira jó színésznő! Valamint, nagyon szánalmas vagyok, de imádom a macskás mémeket” – ismerte be a szupersztár.

A nevetésen kívül azonban van még egy mindannyiunk számára igencsak megfontolandó szépségtippje: „Gyakran beszélünk gyors szépségápolási megoldásokról, de néha elég lenne csak leülni és kikapcsolni a telefont húsz percre, hogy ellazuljon az arcunk. Az emberek szerint sokkal jobban nézel ki, közben csak megszabadultál a stressztől. Mondj le a közösségi médiáról! Ez tíz évet vesz le rólad!” – tanácsolja a színész.

De Blanchettnek a szépséghez való alapvető hozzáállása is teljesen rendhagyónak számít hollywoodi körökben. „Nagy különbség van aközött, hogy megváltoztatod a külsődet, vagy megpróbálsz azzal dolgozni, amid van. Az én filozófiám az, hogy dolgozz azzal, amid van. Az a lényeg, hogy jól érezd magad a saját bőrödben” – szögezi le. Ezt a leckét azonban, mint mondja, saját kárán tanulta meg: „Volt egy nanoszekundum, amikor úgy gondolkodtam, hogy »ezen a nyáron le fogok barnulni, ha törik, ha szakad« – és a tetőn napoztam, hófehéren, babaolajjal borítva. Tinédzserként, sőt, még a húszas éveidben is fejlődésben van még az önismereted, és annyira kiszolgáltatott vagy mások véleményének azzal kapcsolatban, hogy hogyan kéne kinézned. Én inkább azt mondom, hogy le kell sz**ni… Mindenki kezd ugyanúgy kinézni és ugyanúgy beszélni… Rengeteg a nőkben az önutálat. Azt hiszem, én ezt már korábban kiirtottam magamból.”

És persze a pénz sem jön rosszul

Mindent összevetve örvendetes, hogy Cate Blanchett (néhány kollégájával ellentétben) nem nézi hülyének a világot, amelyben él. Nem hazudja például azt a médiában, hogy csupán a szerencsének, a genetikának vagy az olívaolajnak köszönheti hibátlan arcbőrét, hanem név szerint felsorolja azokat a drága krémeket, drágább vitaminokat és legdrágább kezeléseket, amelyek gondoskodnak róla, hogy minél elégedettebb legyen a tükörképével.

Georgia Louise, a színész kozmetikus-bőrápolója is nyilatkozott már arról, milyen kezeléseknek szokta alávetni híres páciensét: „Cate egy természetes szépség, így számára a természetes megjelenésű bőr a legfontosabb. Rengeteg egyedi arckezelést állítottam már össze neki mikroárammal és rádiófrekvenciával, többnyire nem invazív módszerekkel a bőr feszesítésére és a kollagén stimulálására. Sok C-vitamint használunk, és nagy hangsúlyt fektetünk a méregtelenítésre és a puffadásmentesítésre is, hogy gondoskodunk róla, hogy a bőre ilyen üvegszerűen ragyogó maradjon.”

Ne érezzük hát kevesebbnek magunkat, ha mi a bőrünk történetesen nem „ragyog üvegszerűen”! Ellenben az apró, házi praktikákat érdemes lehet ellesni Cate Blanchettől, továbbá jól tesszük, ha a lehetőségeinkhez mérten mi is minél tisztábban és hidratáltabban tartjuk külsőnket-belsőnket… Ja, és persze soha ne feledkezzünk meg a naptejről!

Kiemelt kép: Cate Blanchett a Milánói Divathéten 2022. szeptember 25-én – Fotó: Daniele Venturelli/WireImage via Getty Images