A természettudományokban dolgozó nőket ünnepli Barbie a nemzetközi nőnap alkalmából.

Hét, globális jelentőségű női vezető Barbie baba mását mutatta be a Mattel játékóriás a nemzetközi nőnap alkalmából. A szakemberek mind a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai területek kiválóságai, így különösen alkalmasak arra, hogy ezekkel a pályákkal gazdagítsák a kislányok jövőképét.

Amerikai adatok szerint ugyanis a természettudományokban dolgozóknak még mindig kevesebb, mint a harmada nő, de más országokban sem jobb a helyzet. (Egyébként sokan ezért nem szeretik a természettudományos tárgyakat.) A jelenség alapvető oka, hogy a fiatal lányokat már az iskolában lebeszélik ezekről a – hagyományosan férfiaknak fenntartott – karrierutakról.

A Barbie 1959-es születése óta (március 9-én van a születésnapja) több mint 200 karriert mutatott meg a kislányoknak, köztük számos olyat, amelyek az adott időpillanatban még nem, vagy nehezen elérhetők voltak számukra. 1965-ben már járt az űrben, négy évvel azelőtt, hogy az ember a holdra lépett; 1973-ban pedig már sebészként dolgozott, amikor nőket még csak elvétve lehetett a műtőben látni; de volt már pilóta, tűzoltó, újságíró, feltaláló és környezetvédelmi-, illetve emberi jogi aktivista is. Egyébként készült Barbie a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébetről, de Vera Wang divattervezőről is.

A Mattel az új Barbie-kollekcióval az alábbi női úttörőket ismeri el, köztük a lenyűgöző Wojcicki testvéreket:

Susan Wojcicki (USA): 2014 és 2023 között a YouTube vezérigazgatója

Anne Wojcicki (USA): a 23andME biotechnológiai vállalat társalapítója és vezérigazgatója

Janet Wojcicki (USA): a gyermekgyógyászat és a járványtan professzora a Kaliforniai Egyetemen

Katya Echazarreta (Mexikó): villamosmérnök, a NASA állandó munkatársa

Dr. Maggie Aderin-Pocock (UK): űrtudós és oktató

Prof. Dr Antje Boetius (Németország): oceanológus és mikrobiológus

Yinuo Li (Kína): az ETU Education társalapítója

Fotó: Mattel

A babákkal játszó gyerekek sikeresebb felnőttek lehetnek

2020 őszén a babázás gyerekek fejlődésére gyakorolt jótékony hatásait vizsgálta a Barbie és a Cardiff Egyetem közös tanulmánya, aminek során kiderült, hogy babázás közben (játssza azt fiú vagy lány) aktivizálódik az agy társas készségekért, például az empátia kifejlődéséért felelős része. Ezek a készségek igen fontosak, hiszen meghatározóak lehetnek a gyerekek későbbi érzelmi, szociális élete, valamint iskolai sikerei szempontjából. A Barbie kapcsolódó magyarországi felmérése arra is rámutatott, hogy ezt az aspektust szinte minden szülő kulcsfontosságú, fejlesztendő területnek tartja. MIndez úgy történik, hogy a babázás a szociális információ feldolgozásáért, például az empátiáért felelős agyi régiót aktiválja (magyarán fejleszti az empátiát), illetve a szociális információ feldolgozási képességét.

Az empátia és a társas információfeldolgozás pedig bizony kulcsfontosságú tényezők a gyerekek jövőbeli érzelmi, tanulmányi és társadalmi sikereiben.

Elvégre ha megértjük, hogy egy másik ember miként viselkedik egy adott helyzetben, akkor felmérhetjük a szándékait, és ezt a tudást felhasználva reagálhatunk, segítve a hatékony együttműködést. Ha csapatban dolgozunk, akkor a csapattársak és érzelmeik jobb megértése segít megoldani a konfliktusokat. Ha megismerünk másokat, a tudásukat és gondolataikat, akkor az segít felismerni, hogy kiben bízhatunk meg és kit kérdezhetünk, ha segítségre van szükségünk, vagy ha többet akarunk megtudni. Mindezek a készségek együttesen segítik a gyerekeket (és felnőtteket) a társas kapcsolataik fejlesztésében és tanulásában. Erről a kutatásról itt írtunk bővebben.

KIemelt kép: Dr. Maggie Aderin-Pocock űrtudós és oktató – Mattel