Ma ünnepli születésnapját a 30 centis baba, amely a kezdetektől arra sarkallja a kislányokat, hogy merjenek nagyokat álmodni, hiszen bármit elérhetnek.

1959. március 9-én, a New York-i Nemzetközi Játékvásáron debütált az apró baba, amely fekete-fehér fürdőruhát viselt, és amelyet Ruth Handler, a Mattel társalapítója tervezett. A vásáron ez volt az egyetlen baba, amelyet egy felnőtt nőről, nem pedig egy kisbabáról vagy gyerekről mintáztak. Ruth a figurát azzal a céllal készítette el, hogy a kislányok eljátszhassanak a gondolattal, milyen életük lesz a jövőben. Az elmúlt évtizedekben generációk nőttek fel Barbie-val, szinte mindenkinek van legalább egy kedves emléke vele. De vajon mennyire ismerjük jól a kultikus játékbabát?

Fotó: Chesnot/Getty Images

Az inspiráció

A Barbie megalkotója mindig ámulattal nézte, hogy kislánya, Barbara akár órákon át is képes eljátszani a padlón a papírbabáival. Ruth azt gondolta, hogy a lányoknak jól jönnének olyan babák, amelyek hasonlóképpen illeszkednek a kis kezeikbe, ugyanakkor valóságosabbak és kevésbé merevek.

Barbie és Ken

Az előbb említett Barbara Handler után nevezték el aztán az ikonikussá vált játékbabát. Barbie társa, Ken pedig testvéréről, Kennethről kapta a nevét. Barbie teljes neve egyébként Barbara Millicent Roberts. Barbara Handler 17 éves volt, amikor a Barbie debütált, így őt akkoriban már nem igazán érdekelték a játékbabák. 1989-ben a People magazinnak azt nyilatkozta: „amikor a gyerekek odajöttek hozzám, és azt kérdezték, hogy »akkor te vagy a Barbie-baba?«, azt nem élveztem. Nagyon furcsa, hogy létezik egy baba, amit rólam neveztek el.”

Sokszínű

Ha Barbie hús-vér nő lenne, és a hatvanas években gyártott babák arányait vennénk figyelembe, akkor néhány dekával lenne csak kevesebb mint ötven kiló. Mára a márka termékpalettája jóval szélesebb és színesebb lett, a Fashionistas kollekcióban teltkarcsú, magas és alacsony figurát épp úgy találunk, mint színes bőrűt, kerekesszékeset vagy mondjuk vitiligósat. A Mattel ugyanis szeretné, ha a kicsikben egyrészt már gyerekkorban tudatosulna, hogy minden ember más, másrészt mindenki megtalálhatná a hozzá leginkább közelálló babát.

Fotó: Chesnot/Getty Images

Ambiciózus

Az elmúlt 62 évben Barbie rengeteg területen kipróbálta magát, több mint 150 szakmában jeleskedett. A 2020-as Elfoglalt lány – Barbie karriert csinál című 2020-as kiállítás például kifejezetten a szakmai sikereire épült. Hogy csak néhányat említsünk, volt állatorvos, asztronauta, tanár, díjugrató, cégvezető, sőt elnökjelölt is! A Mattel 1992 óta minden választási évben piacra dobja a Barbie For President babát. 

Fotó: Christoph Schmidt/picture alliance via Getty Images

A Barbie-rózsaszín

A köznyelvben elterjed szófordulat valójában egy egészen specifikus árnyalat. A Barbie-baba ruháin, kiegészítőin és csomagolásán is visszaköszönő élénk pink színkódja a PANTONE 219 C.

(Kiemelt kép: Christoph Schmidt/picture alliance via Getty Images)