Február 11. a nők és lányok a tudományban világnapja, amikor fontos lenne szembenéznünk azzal, hogy noha javul a helyzet, a nők még mindig alulreprezentáltak a tudományokban.

A nők világszerte jelentős előrelépést tettek a műszaki tudományok, természettudomány, matematika, informatika (röviden: MTMI, angolul STEM iparágak) területén való részvételük növelésében, ugyanakkor továbbra sem kapják meg a megfelelő és kiérdemelt figyelmet és lehetőséget.

Az ENSZ 2015-ben február 11-ét a nők és lányok a tudományban világnapjának nyilvánította, hogy felkeltse az érdeklődést és az elköteleződést a nők az MTMI ágazatokban betöltött szerepe iránt. Bár a nők továbbra is alulreprezentáltak ezeken a tudományos és karrierterületeken, egyre több sikersztoriról szólnak a híradások. (A múltban is számos tudományos felfedezés mögött álltak nők, itt is írtunk a leghíresebb női feltalálókról.)

Kislányként még érdeklődnek, de aztán történik valami

A Microsoft 12 európai országban végzett felmérése szerint a 11-12 éves lányok ugyanúgy érdeklődnek a tudományos tárgyak iránt, mint a fiúk. Amint azonban 15-16 évesek lesznek, az érdeklődésük visszaesik. Ebben a korban az OECD (Európai Gazdasági Együttműködés Szervezet) szerint a lányoknak csak 5%-a mondja azt, hogy számítástechnikai vagy mérnöki karrier érdekli, szemben a fiúk 18%-ával. A Microsoft felméréséből az is kiderül, hogy

a női példaképek, valamint a gyakorlatias példák és a – tantermi vagy tanórán kívüli keretek között – saját kezűleg végzett tudományos kísérletek keltik fel leginkább a lányok érdeklődését a tudományos pályák iránt.

Világszerte számos olyan partnerség és program jött létre, amelyek az egyenlő bánásmódot tartják szem előtt, és azon dolgoznak, hogy minél több lány és nő számára lehetőség nyíljon az MTMI iparágakban való tapasztalatok és tudás megszerzéséhez. Ilyenek például a Girls Who Code, az Inspiring Girls, a Million Women Mentors, a Discovery Education vagy a Chemical Education Foundation.

Fotó: Getty Images

A felsőoktatásban és a vállalkozói szférában is férfitúlsúly van

A nők csak egyharmadát teszik ki a természettudományi, informatikai, mérnöki és matematikai diplomásoknak Európában, a startupoknak pedig mindössze 15,5%-ában vannak női alapítók az Európai Unióban. A nőknek a cégfinanszírozás kapcsán is akadályokkal kell szembenézniük. Közép- és Kelet-Európában

egy közelmúltbeli felmérés szerint a rendelkezésre álló tőkének mindössze 1%-át kapják meg a női alapítókkal rendelkező startupok és további 5%-át a vegyes alapítású csapatok.

Az adatok azonban azt is mutatják, hogy a régióban a női alapítók jobban bánnak a befektetett összegekkel: 96%-kal több bevételt termelnek 1 eurónyi finanszírozásra vetítve, mint a csak férfiak által alapított startupok.

Az egészségügy lehet a nők sikerterülete

Európában az egészségügyi dolgozók túlnyomó többségét (70-80%) a nők teszik ki. A fejlett országok között pedig Közép-, Kelet- és Dél-Európában a legmagasabb a női orvosok aránya. A balti államokban, a visegrádi országokban, Szlovéniában és Portugáliában az orvosok többsége nő, meghaladva az OECD 49%-os átlagát. Bár a női orvosok szakmai tapasztalatai révén kézenfekvő lenne, hogy innovációt indítsanak el az egészségügyben, mégis kevesebb vállalkozást alapítanak, mint férfi kollégáik.

A számtalan történelmi ok ellenére az utóbbi időben – több folyamat eredményeként – növekedésnek indult a női vállalkozók száma az egészségügyi területen.

Matilda-effektus

A női kutatók eredményeivel szembeni általános előítélet neve a Matilda-effektus, amit Matilda Joslyn Gage amerikai nőjogi aktivista után neveztek el, akinek már a 19. század végén feltűnt, hogy a nőket tudományos életben (is) szándékosan háttérbe szorítják vagy éppen tudatosan kitörlik. Illetve az is, hogy minél többet dolgozott egy nő, a körülötte levő férfiak annál többet profitáltak a munkájából, ő viszont ezzel arányosan kevesebb elismerést kapott.

A fiatal portugál vállalkozónő, Joana Melo cége, a NU-RISE a sugárdózis pontos meghatározásával és célzásával segít az orvosoknak abban, hogy még biztonságosabb és pontosabb sugárkezelést végezhessenek. Honfitársa, Joana Paiva az iLof nevű vállalat élén a biofotonika és a mesterséges intelligencia felhasználásával fejleszt non-invazív megoldást az Alzheimer-kóros betegek klinikai vizsgálatokhoz történő szűrésére. A lengyel Magdalena Jander, az UVera vezérigazgatójaként és társalapítójaként környezetbarát, az UV-sugárzás teljes spektrumával szemben védelmet nyújtó anyagok új generációját fejleszti.

Fontosabb a környezetvédelem

A női alapítású startupok általában prioritásként kezelik a fenntarthatóságot. és a biotechnológiai iparban dolgozó nők nyitottabbak a legújabb környezetvédelmi innovációk iránt. Egy OECD-felmérés rávilágít, hogy a nők világszerte fogékonyabbak az ökológiai szempontokra, nagyobb valószínűséggel hasznosítják a hulladékot, többször vásárolnak bio- és öko termékeket, jobban takarékoskodnak a vízzel és az energiával, továbbá nyitottabbak az energiatakarékos közlekedési eszközök használatára. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben több női feltaláló foglalkozzon fenntarthatóságra fókuszáló ötletek piacra vitelével.

Forrás: EIT Health, P&G. Kiemelt kép: Getty Images