Egy évesek lettek a világ legkorábban született ikerbabái

Csupán néhány órán múlt az életük.

Hivatalosan is bejegyezték a Guinness Rekordok Könyvébe azt a kanadai ikerpárt, akik 22 hétre születtek – ezzel pedig ők lettek a világ legkoraszülöttebb testvérpárja. Adiah és Adrial Nadarajah 126 nappal hamarabb jöttek a világra, ezzel megdöntötték a korábbi rekordot, amelyet 2018-ban egy az amerikai Iowa államban élő ikerpár állított fel 125 nappal. Egy teljes terhesség általában 40 hétig tart, így a rekorder testvérpár nem kevesebb mint 18 héttel korábban érkezett.

Az ikrek édesanyja, Shakina Rajendram a BBC-nek elmondta, hogy amikor 21 hétre és öt napra megindult nála a szülés, az orvosok azt mondták neki, hogy a babák nem életképesek, valamint hogy „0% esélyük van a túlélésre” (a nőnek egyébként ezelőtt volt már egy terhessége, de a babát akkor elvesztették). Az ikrek apja, Kevin Nadarajah hozzátette, hogy a kórházban azt is elhangzott, hogy nem tudnak segíteni egy ennyire korai szülésnél, ő azonban „könnyes arccal” imádkozott minden éjszaka a szerettei egészségéért. Rajendram második vajúdási napján, azaz a terhessége 21. hetében és hatodik napján közölték vele, hogy amennyiben a gyermekei akár csak néhány perccel a 22. hét előtt születnek meg, akkor hagyni fogják őket meghalni. Ezután a nő, saját bevallása szerint, az erős vérzése ellenére mindent megtett, hogy még néhány óráig „bent tudja tartani” a babákat. A magzatvize végül 15 perccel éjfél után folyt el, kevesebb mint két órával azután, hogy a terhesség a 22. hétbe lépett. A gyerekek így pontosan négy hónapra, azaz 154 napra születtek, és ketten összesen 750 grammot nyomtak.

Adiah és Adrial március 4-én lettek egyévesek, bár életük első időszakában nagyon komoly egészségi problémáik voltak, és a szakemberek nem sok jóval biztatták a szülőket. „Sokszor előfordult, hogy a babák a szemünk láttára csaknem meghaltak” – fogalmazott Rajendram. Az orvosok természetesen azóta is nagyon nagy figyelemmel kísérik a felcseperedésüket, az ikrek pedig állítólag ma már „remekül vannak”.

A legtöbb kórház általában nem próbálja megmenteni a 24-26. hét előtt született gyermekeket, ez a házaspár viszont talált egy olyan intézményt, ahol nem tettek le róluk azonnal: az ikrek így végül a torontói Mount Sinai Kórházban születtek, ahol speciális újszülött intenzív osztály is működik.

A valaha volt legkoraszülöttebb baba az alabamai Curtis Means volt, aki 21 hétre és egy napra született 2020. július 5-én – 420 grammal. Neki is volt ikertestvére, de ő sajnos nem élte túl a születésüket. A világ legkisebb súllyal született babája Kwek Yu Xuan, aki 2020. június 9-én a várandósság 25. hetében mindössze 212 grammosan és 24 centiméterrel jött világra.

Egyre több a koraszülött

Korábban beszámoltunk róla, hogy több tanulmány is arra jutott, hogy a várandósság alatti magas időjárási hőmérséklet élethosszig tartó károsodásokat okozhatnak a magzatoknak. Az egyik kutatásba, amely a koraszülés és magas hőmérséklet közötti összefüggéseket vizsgálta, csaknem egymillió várandós ausztrál nőt vontak be 2005 és 2014 között. A vizsgálatban résztvevő nők három százaléka a harminchetedik hét előtt adott életet gyermekének, a kutatások során pedig beigazolódott, hogy azok az édesanyák, akik a szülés előtti héten az ország legmelegebb pontjainak egyikén tartózkodtak, 16 százalékkal nagyobb valószínűséggel adtak életet koraszülött babának.

2020 őszén azonban Írországtól Ausztráliáig orvosok egymástól függetlenül meglepő adatokkal álltak elő az újszülött-intenzívosztályokról. Publikációik szerint a koronavírus-járvány első hullámánál elrendelt kijárási korlátozás alatt jelentősen csökkent a koraszülések száma. Az orvosok nem tudták, mi állhat ennek hátterében, felvetések szerint viszont az okozhatta, hogy a bezártságban a várandós nők egy része biztosan többet tudott otthon aludni, lazítani, nagyobb figyelmet fordított a mozgásra, a sétára, az online tornára, és kiegyensúlyozottabban is táplálkozhatott.

Akkor dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese kérdésünkre elárulta, hogy a koraszülések itthoni aránya az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat. „Ennek egyik oka, hogy a tudomány folyamatosan fejlődik, új eszközök, gépek, vizsgálatok, gyógyszerek állnak rendelkezésünkre. Egyre több lehetőségünk van például a terhességi toxémiát kezelni, így tovább maradhat a baba az édesanyja méhében, és nem a 28. héten születik meg, hanem mondjuk a 36.-on. Sokat változott a párok egészségtudatossága is. Rengeteget számít, ha egy kismama gondosan készül a terhességére, folsavat szed a fogantatás előtt, tudja, hogy a súlyára, a vérnyomására, a vércukorszintjére előzetesen is ügyelnie kell, és ezt meg is tudja oldani. Továbbá ha tisztában van azzal is, melyek azok az életmódbeli problémák, fertőzések, fizikai ártalmak, amelyek koraszüléshez vezethetnek, és megpróbálja elkerülni ezeket” – foglalta össze. 

Kiemelt kép: Illusztráció – Jill Lehmann Photography/Getty Images