Hogyan függ össze a kijárási korlátozás és a koraszülések számának visszaesése? A Nők Lapja 2020/43. számának Család rovata.

A mögöttünk álló #maradjotthon tavasz, úgy tűnik, nem várt következményekkel is járt. Írországtól Ausztráliáig orvosok egymástól függetlenül meglepő adatokkal álltak elő az újszülött-intenzívosztályokról. Publikációik szerint a koronavírus-járvány első hullámánál elrendelt kijárási korlátozás alatt jelentősen csökkent a koraszülések száma. Az okokat még keresik.

Dr. Roy Philip, az írországi Limerick városának neonatológusa épp szabadságát töltötte, amikor országa március 12-én bejelentette, hogy kijárási korlátozás alá vonja a lakosságot. Az újszülöttekkel foglalkozó orvos a hónap végén térhetett vissza a munkahelyére, ahol döbbenten tapasztalta, hogy március során egyetlen apró újszülött sem igényelt extra ellátást az osztályán. Ahogy a New York Timesnak elmondta, amikor az idei január és április közé eső számokat összehasonlította a korábbi évek (2001–2019) adataival, azt hitte, valami tévedés történt. Ugyanis az 1500 gramm alatti súllyal született babák száma a negyedére csökkent, különösen alacsony, 1000 gramm alatti súllyal pedig nem jött világra csecsemő idén tavasszal a közel félmilliós régiót lefedő egyetemi kórház szülészetén. Dr. Philip húsz év alatt még sosem látott ilyen mértékű változást, és a jelenség egészen június végéig kitartott, addig szokatlanul kevés koraszülött jött világra náluk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mi a helyzet itthon?
Mire tippel a szakma az okokat illetően?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .