Hazavihették szülei a világ legkisebb újszülöttjét, aki akkora volt, mint egy alma

Tizenhárom hónapnyi intenzív kezelés után a kislány elhagyhatta a szingapúri kórházat.

Kwek Yu Xuan  2020 június 9-én a várandósság 25. hetében mindössze 212 grammosan és 24 centiméterrel jött világra, ezzel ő lett a világ legkisebb súllyal született babája. A korábbi súlyrekorder az Iowai Egyetem feljegyzései szerint egy amerikai kislány volt, aki 2018-ban csupán 245 grammal született.

Az édesanyán sürgősségi császármetszést kellett végrehajtani a várható szülés időpontja előtt négy hónappal, mivel preeklampsziát diagnosztizáltak nála.

A terhességi toxémia néven is ismert komplikáció száz nőből körülbelül kettőt érint, tünetei között szerepel az emelkedett vérnyomás és a vizeletben kialakuló magas fehérjeszint. A toxémia károsíthatja a létfontosságú szerveket és halálos kimenetelű lehet mind a baba, mind az anya számára.

Az anya elmondása szerint Yu Xuan születési súlya és mérete sokként érte, mivel négy évvel korábban első gyermekével semmi probléma nem volt, a baba időre érkezett, normális mérettel.

A kórházi kezeléseknek hála Yu Xuan súlya már jóval egészségesebb tartományban van: jelenleg 6,3 kilogramm – írja a BBC. A kislánynak születésekor „korlátozott esélyei voltak a túlélésre”, fogalmazott a szingapúri Nemzeti Egyetemi Kórház (NUH).

A kórházban töltött idő alatt a koraszülött baba számos kezelést kapott és több életmentő gép látta el. Az orvosok szerint a fejlődése jó ütemben halad, így most elég jól van ahhoz, hogy hazamehessen. Bár továbbra is krónikus tüdőbetegsége van, és a légzéshez segítségre van szüksége, de az NUH orvosai szerint várhatóan idővel egyre jobban lesz.

A szülők a hosszan tartó kórházi kezeléseket közösségi finanszírozási kampány segítségével tudták kifizetni, mellyel 366 884 szingapúri dollár (81,5 millió forintot) gyűlt össze számukra.

Forrás: MTI Kiemelt kép: Getty Images