Ashton Kutcher ritka, súlyos betegségben szenved, ezek a tünetei

A színészt egy autoimmun betegség döntötte le a lábáról, aminek maradandó következményei lettek.

Ashton Kutcher nemrégiben az autoimmun betegség egyik nagyon ritka formájával küzdött, ami korábban hosszú időre ágyhoz is kötötte a 45 éves színészt. Ez idő alatt súlyos hallásproblémák is jelentkeztek nála – ami nemcsak a hétköznapokat, de a nyilvános szerepléseit is megnehezítette. „Az egyik fülemre nagyon rosszul hallok. Nem tudom, hogy ki kiabálja a nevemet, és csak találgatni tudok, hogy mikor kell a kamerába néznem. Félelmetes. A vaszkulitisz (az erek gyulladásos megbetegedése – a szerk.) kiütötte a látásomat, majd a hallásomat és az egyensúly-érzékelésemet. Körülbelül egy évembe telt, mire jobban lettem. Nem tudtam, hogy fogok-e rendesen látni, fogok-e újra hallani és járni. Szerencsés vagyok, hogy életben maradtam” – mesélte Kutcher a Bear Grylls: Sztárok a vadonban (Running Wild with Bear Grylls) című amerikai televíziós műsorban. 

A vaszkulitisz egy olyan autoimmun betegség, amelynél az erek gyulladása érszűkületet, szövetkárosodást és szervi működési zavarokat, például hallásvesztést is okozhat.

A rendszeres orvosi szűrővizsgálatok látogatása már csak ezért is kifejezetten fontos, hiszen az orvostudomány jelenlegi állása szerint a vaszkulitisz bárkit érinthet.

Kialakulásának okai nem tisztázottak, de az életkor, a kábítószer-használat, a családi anamnézis és az immunrendszeri rendellenességek kockázati mind-mind tényezői lehetnek a vaszkulitis bizonyos típusainak. Az állapot életveszélyessé is válhat, egy 2014-es kutatás szerint 1999 és 2010 között több mint 7800 ember halt meg ebben a betegségben. Az érintettek gyakran szenvednek magas láztól, erős fájdalmaktól, szapora pulzustól és testsúly-csökkenéstől. Halláskárosodás ettől függetlenül más okokból kifolyólag is bekövetkezhet – a figyelmeztető jelek megértése pedig kulcsfontosságú a hatékony kezeléshez. Összeszedtük, mire érdemes figyelnünk a szakértők szerint:

Beszédértési nehézségek

A beszédértés (különösen a mássalhangzók követése) nehézsége a halláscsökkenés egyik legkorábbi jele. Dr. Sujana Chandrasekhar, New York-i fül- és koponyaalapi sebész az Eat this cikkében elmondta, hogy a férfiak hallásvesztése gyakran az 50-es éveik közepén kezdődik, a nők többsége pedig a 60-as éveik elején találkozik először a tünetekkel. „Ha a magánhangzókat halljuk, de a mássalhangzókat nem, az úgy hangzik, mintha az emberek nem beszélnének tisztán. Ez vonatkozik a telefonon történő beszélgetésekre is. A hang mindkét fülön keresztül átjut, de amikor telefonon beszélünk, csak az egyiken hallunk, ami megnehezíti a helyzetet – különösen akkor, ha a problémás fülhöz tartjuk a telefont” – mondja az orvos.

Rövidtávú memóriazavarok

A memóriát megterheli, amikor azzal küzdünk, hogy megpróbáljuk megérteni, mit mondanak nekünk, ebből kifolyólag pedig emlékezni is nehéz olyan dolgokra, amelyeket nem hallunk tisztán. Az elménk az információkat összefogja, hogy képesek legyünk megjegyezni őket, a halláskárosultak azonban kevesebb információmorzsát hallanak, így más értelmet nyer egy-egy mondat, amit emiatt megjegyezniük is sokkal nehezebb.

Túl hangos a televízió

A nagy hangerő igénye az egyik legláthatóbb jele a halláskárosodásnak. Az erős zajszint sokszor fel sem tűnik a betegeknek, hiszen teljesen normálisnak gondolják – egészen addig, amíg valaki más fel nem hívja a figyelmet a túl hangos tévére vagy rádióra. Nyilvánvaló, hogy egyeseknek érzékenyebb a hallásuk, de ha több ember mondja ugyanazt különböző helyzetekben, akkor jó esély van arra, hogy hallásproblémákkal küzdünk, és ideje lenne egy hallásvizsgálatnak. Emellett szintén figyelmeztető jel lehet, ha zajos környezetben nehezen tudjuk megkülönböztetni, ki beszél hozzánk, ami a halláscsökkenés egyik korai szakaszában történhet.   

Fotó: Getty Images

Fülzúgás

A tinnitus, vagyis a fülzúgás a halláskárosodással is összefüggésben állhat. Nem feltétlenül a halláskárosodás tünete, de a kettő gyakran kéz a kézben jár – különösen akkor, ha a halláskárosodás zajkárosodással (vagyis a zaj okozta maradandó hallásromlással) is párosul. Ha fülcsengést észlelünk, érdemes azonnal kivizsgáltatni magunkat egy hallásspecialistával, hiszen a tinnitusban szenvedő betegek 90%-ának halláskárosodása is van a füll-orr-gégész szakorvosok szerint. 

Egyensúlyvesztés

A Johns Hopkins Egyetem tanulmánya szerint a 40-69 éves, enyhe halláskárosodásban szenvedő személyek háromszor nagyobb valószínűséggel számoltak egyensúlyvesztésről, elesésekről és émelygésről. A hallásunk és az egyensúlyérzékünk ugyanis közvetlen kapcsolatban állnak egymással, így a váratlanul és egymás után többször is jelentkező egyensúlyhiány nagy valószínűséggel utalhat hallásromlásra – a későbbi balesetek elkerülése érdekében pedig érdemes azonnal szakorvoshoz fordulni, amint észrevesszük magunkon a tüneteket.

Kiemelt kép: Ashton Kutcher 2019-ben a Moscone Kongresszusi Központ színpadán (Steve Jennings/Getty Images/TechCrunch)