Akad néhány nem nyilvánvaló jele a halláskárosodásnak, amelyeket könnyű elbagatellizálni. 

Nézzük, milyen esetekben lehet érdemes audiológiai vizsgálatot kérnünk! 

Gyakran visszakérdezünk

A hallásvesztés egyik leggyakoribb jele, hogy a normál beszélgetés során folyamatosan meg kell kérni szeretteinket, hogy ismételjék meg magukat.

Nem halljuk a háttérzajokat

Ha gondjaink vannak a környezeti zajok érzékelésével, akkor érdemes kivizsgáltatnunk a hallásunkat. A környezeti zajok közé tartozik például a madárcsicsergés, a levelek zizegése, vagy a konyhai készülékek sípoló hangja.

Cseng/zúg a fülünk

Nevezik fülzúgásnak és fülcsengésnek is a tinnitus nevű jelenséget, amikor az agy válaszreakciót küld a fülből érkező hangok hiányára. Ez a válaszreakció bármi olyan hang lehet, amely valójában nincs jelen a környezetben.

Szájról olvasunk

Ha nehezen értjük meg annak a beszédét, aki nem pont velünk szemben áll, vagy maszkot visel, akkor érdemes lehet hallásvizsgálatra menni. Sokan épp emiatt csak a világjárvány csúcspontján vették észre, hogy halláskárosultak lehetnek. 

Zajban nehezebben hallunk

Jelként értelmezhetjük azt is, amennyiben mások beszédét nehezen értjük meg zsúfolt étteremben vagy rendezvényen – ellentétben azokkal a csendes helyiségekkel, ahol négyszemközt beszélgethetünk.

A halláscsökkenés lehetséges okai

A leromlott hallás egyik leggyakoribb oka az, hogy egy nagyobb darab fülzsír elzárja a hallócsatornát, ezáltal pedig akadályozza a hang megfelelő terjedését. Természetesen ebben az esetben is fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk, és a füll-orr-gégészeten professzionálisan kitakaríttassuk a hallójáratainkat, ez ugyanis nemcsak életminőségünkön javíthat, hanem a fül esetleges gyulladását is megelőzhetjük vele. Az orvosok óva intenek a fültisztító-pálcika használatától – helyette törülközővel itassuk fel fülünkből a vizet, vagy használjunk fülcseppet, de semmiképpen se dugdossunk idegen testeket a fülünkbe! Amennyiben szűkebbek hallójárataink, érdemes rendszeresen, professzionális módon tisztíttatni fülünket. 

A halláscsökkenés gyakran az öregedés velejárója, de esetenként genetikai és környezeti tényezők is közrejátszhatnak az állapot kialakulásában. Fontos, hogy külön figyelmet fordítsunk a zajvédelemre, ezzel ugyanis megelőzhető, vagy jelentős mértékben késleltethető a halláskárosodás. Használjunk füldugót, vagy viseljünk fülvédőt olyan környezetben, ahol erős zajhatásoknak lehetünk kitéve! 

Komoly bajt is jelezhet

Ritka esetekben, a csupán egyik fület érintő halláscsökkenés jóindulatú daganatot jelezhet, amennyiben pedig halláscsökkenésünk ingadozik (azaz ha néha jól, néha rosszul hallunk), vagy szédüléssel jár, az a belső fül krónikus állapotáról figyelmeztethet bennünket. A hallásvesztés általában fokozatosan következik be, ezért amennyiben hirtelen megy el a hallásunk, minél előbb kérjünk vizsgálatot! 

Kiemelt kép: Eric Audras/Getty Images