cigi leszokás dohányzás betegség

Ártalmatlannak hitt szokás miatt került lélegeztetőgépre egy nő

Történet nagy tanulsággal.

A dohányzás és az utóbbi időben elterjedt e-cigaretták, vape-ek és elfbarok káros hatásairól már mi is többször írtunk, viszont a napokban nyilvánosságra kerülő történet talán még inkább aláhúzza a szakemberek figyelmeztető szavait. A most 34 éves amerikai nő történetét az Independent írta meg: Amanda Stelzer elmondása szerint  „örül, hogy él”, miután az e-cigi függősége miatt életveszélyes tüdőbetegséget kapott, és lélegeztetőgépre került.

A története nagyjából akkor kezdődött, amikor tíz évvel ezelőtt világszerte elkezdtek terjedni az alternatív cigaretta-pótlékok. Ő is a barátai hatására nyúlt a vape-hez, mert – ahogy mondta a magazinnak – ízlettek neki az ízek, azok „feldobták” a hangulatát. Amanda hét éven keresztül hetente két négyes csomag folyékony patront fogyasztott el, vagyis naponta több mint egy tárnak megfelelő mennyiséget (ez nagyjából 50 szál „hagyományos” cigarettának felel meg). Sokáig nem okozott mindez gondot számára, azonban 2019 októberében be kellett mennie egy sürgősségi betegállatóközpontba, mivel nehezen kapott levegőt, erős derékfájdalmai voltak, és úgy érezte, mintha a szíve ki akarna ugrani a mellkasából. A kiterjedt vér- és vizeletvizsgálat ellenére az orvosok nem tudták kideríteni, mi a baja, ezért mentővel kórházba küldték, ahol 24 órán belül lélegeztetőgépre kapcsolták. Amanda, aki pénztárosként dolgozik az Ohio állambeli Delaware-ben, azt mondta: „Sírtam, mert olyan nagy fájdalmaim voltak. Nagyon féltem. Az utolsó dolog, amire emlékszem, hogy valaki átadott nekem egy nyomtatványt, és lényegében azt mondta, hogy ezt alá kell írnom, ha élni akarok; ez volt a beleegyező nyilatkozat az életben tartásomhoz.” Körülbelül nyolc napig volt lélegeztetőgépen, de az orvosok továbbra sem tudták megmondani, mi okozta a hirtelen fellépő, durva tüneteket, mígnem a nő édeasanyja rákérdezett az egyik ápolótól, hogy lehet-e mindennek az e-cigizéshez köze. Emiatt vizsgálták meg jobban a mellkasát, és végül sikerült felállítani a diagnózist is: kiderült, hogy Amandának akut légzési distressz szindrómája (ARDS) van, amely egy olyan életveszélyes állapot, amikor a tüdő nem képes elegendő oxigént biztosítani a szervezet számára.

Amanda a kórházban (Fotó: Amanda Stelzer / SWNS)

További két hét kórházi kezelés következett, miután Amandát hazaengedték, de hat hónapig nem dolgozhatott, nem találkozhatott a barátaival és a családtagjaival, és nem lehetett cigarettázó és e-cigiző emberek között, amíg a tüdeje gyógyult. De a tünetek teljes megszűnése után sem lélegezhet fel, mert egy újabb betegség folytán ismét kórházba kerülhet. Mindeközben szenvedett a nikotinmegvonástól is, ezért az orvosok javaslatára különböző tapaszokat viselt, amik segítettek megszabadulni a káros szenvedélyének a fizikai részétől. A betegség során rengeteg anyagi kárt szenvedett, hiszen nem volt képes dolgozni, a biztosítása pedig nem fedezte a teljes orvosi költséget, de mentálisan is megterhelő volt a számára. A Daily Mailnek elmondta, hogy két barátját is elveszítette, mert azok nem voltak hajlandóak feladni a dohányzást. 

Jelenleg poszttraumás stressz zavarral (PTSD) kezelik az élmény következtében, de ettől függetlenül boldognak érzi magát. Megfogadta, hogy soha többé nem nyúl vape-hez, és reméli, hogy az ő tapasztalata lesz az az ébresztő, amire másnak is szüksége van. „Ártalmatlannak tűnik, amíg nem az. Soha nem tudhatod, mi történhet, azt hittem, hogy nem nagy ügy, amikor elkezdtem. Pedig veszélyes, és nem akarom, hogy más is átélje azt, amin én keresztülmentem. Lehet, hogy az emberek nem akarják látni vagy hallani, de ha a történetem csak egy embernek segít megállni, már boldog leszek.”

Nem lehetetlen leszokni

A fenti történetből is látszik, hogy a cigarettázás számos súlyos betegség előszobája, többek között a demenciájé is. Ebben a korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a dohányzás kevésbé káros alternatíváiként hirdetik azokat az elektronikus eszközöket, melyek a dohány- vagy a nikotintartalmú folyadék hevítésével és porlasztásával, ezek égetése nélkül teszik belélegezhetővé a nikotint. Ennek az eljárásnak a vélt előnye abban rejlik, hogy nem jutnak a szervezetbe a hagyományos cigaretta égése során kialakuló égéstermékek, például a kátrány, de ettől még ez nem azt jelenti, hogy veszélytelen. dr. Cselkó Zsuzsa, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: „A rendelkezésre álló vizsgálatok egyelőre az e-cigaretta rövid távú hatásainak megítélését segítik: ismert, hogy szem-, torok- és légcső-irritációt okozhatnak, károsítják a légzőrendszert és hozzájárulnak az érelmeszesedés kialakulásához.”

 2019-ben

a felnőtt lakosság 29,6 százaléka (férfiak 34 és a nők 25 százaléka) dohányzott vagy használt valamilyen dohányzással összefüggő elektronikus eszközt,

így esélyes, hogy a közvetlen környezetünkben is akad olyan, aki pöfékel – vagy mi magunk tesszük. Azonban jó, ha tudjuk, hogy ezen sosem késő változtatni, hiszen több módszer is létezik, ami segíti a leszokást (a sztároknak beváltakról itt írtunk).

A leszokáshoz segítséget nyújthat még az Országos Pulmonológiai Intézet kampánya is, amelyről további információ a www.eljtisztatudovel.hu weboldalon található. A honlapról letölthető a Korányi Intézet Gond Egy szál se! alkalmazása is, amely segít elhatározni, megtervezni és megkönnyíteni a leszokás folyamatát, továbbá hozzájárul a szükséges motiváció és önbizalom fenntartásáhozSőt, az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ ingyenes telefonos leszokástámogató tanácsadási programja (06-80-44-20-44), illetve a tüdőgondozók és az egészségfejlesztési irodák egyéni és csoportos tanácsadási programja is segítséget nyújt azoknak, akik meg szeretnének szabadulni káros szenvedélyüktől.

Kiemelt kép: Getty Images