elf bar veszély dohányzás leszokás

Színes, finom és mérgező – mi a baj az Elf Barral?

Vidám színekben, finom ízekben árulják az elektronikus cigaretta legújabb típusát, az Elf Bart, ami a fiatalok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Bár a feketén működő árusok és webáruházak szívesen állítják be ártalmatlannak, valójában a „manórúd” könnyen függőséget okoz.

Az Elf Bar eldobható, egyszer használatos elektronikus cigaretta. A benne lévő folyadékot – az akkumulátor és a fűtőszál segítségével – aeroszollá alakítja, a fogyasztó ezt a permetet lélegzi be. A menő csomagolása, a sokféle ízesítése és az egyszerűnek tűnő használata miatt főleg a fiatalok körében vált népszerűvé. Úgy néz ki, mint egy szövegkiemelő fekete kupakkal, emiatt sok szülő talán fel sem ismeri, ha a kamasz szobájában látja – pedig az ártatlannak tűnő külső valós veszélyeket rejt.

Mindig van benne nikotin

Az Elf Barnak két típusa létezik, az egyiknek a folyadéka tartalmaz nikotinsót, a másik – elvileg – nikotinmentes. Az utóbbira hivatkoznak azok, akik azt hirdetik, hogy a „manórúdnak” emlegetett termék a hagyományos cigarettával szemben tulajdonképpen a kisebbik rossz, mert az egészséget kevésbé károsítja. Sőt – érvelnek –, az erős dohányosoknak segíthet akár a leszokásban is, hiszen úgy helyettesíthetjük vele a hagyományos cigarettánál megszokott mozdulatokat, hogy közben állítólag nem viszünk nikotint a szervezetünkbe. Ám a gyakorlat ezeket az elképzeléseket megcáfolja.

„A bevizsgált Elf Barok nikotintartalmával kapcsolatban általában két fő probléma merül fel. Az egyik, hogy kis mennyiségben ugyan, de még azokban a termékekben is van nikotin, amelyeknél a gyártó az ellenkezőjét állítja. A másik jelenség pedig, hogy a nikotintartalmuk úgy haladja meg a szabályozás szerinti maximumot (20 mg/ml), hogy a gyártó ezt elhallgatja a vásárló elől. Ezek a szabálytalanságok a mérgezés veszélye mellett azért aggályosak még, mert a fogyasztóban úgy alakul ki a függőség, hogy végig azt gondolja, nikotinmentes vagy alacsony nikotintartalmú terméket használ – magyarázza Demjén Tibor, a Belügyminisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság Dohányzás Fókuszpontjának vezetője. – Tudományosan bizonyították, hogy az e-cigarettával kezdő fiatalok később könnyebben próbálnak ki más dohányterméket és drogot, mint akik kerülik például az Elf Bart.

Az avatatlan szem akár szövegkiemelőnek is hiheti az eldobható e-cigit. (Fotó: Roberto Pfeil/picture alliance via Getty Images)

A nikotin egészségkárosító hatása pedig közismert: többek között rontja az immunrendszer, a szív- és érrendszer, a tüdő, valamint az idegrendszer működését, ráadásul rákot okozhat. Éppen ezért sem ajánlatos az Elf Bart feltörni, kipattintani, újratölteni, mert ha a folyadék a kezünkre fröccsen, a nikotin bőrön keresztül is felszívódik” – mutat rá a szakember.

Magyarországon illegális

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és a NAV nyár elején kampányt indított az Elf Bar ellen. Mivel egyszerre tartalmaz nikotint és ízesítést, Magyarországon még a dohányboltokban sem forgalmazható, tehát a manórúddal foglalkozó webáruházak és árusok mind illegálisan működnek, és a törvény szigorú a felhasználókkal is: már egy darab Elf Bar birtoklása jogszabályt sért. Ennek egyik következménye, hogy míg az engedélyezett termékek összetételét a gyártóknak be kell jelenteniük, addig

az Elf Bar készítői hivatalos kontroll nélkül tevékenykednek, így az alapanyagok megbízhatóságát sem garantálja senki.

Ezért ha valaki rosszul lesz az Elf Bartól, azonnal forduljon orvoshoz, vagy ha bizonytalan, hívja az Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálat segélyvonalát a +36 80 201 199 telefonszámon.

A szülők pedig a cikiacigi.hu honlapon találhatnak olyan anyagokat, rövidfilmeket, animációkat és játékokat, amelyekkel megóvhatják a gyereküket a dohányzás és az Elf Bar veszélyeitől. Magyarországon legálisan 18 év alattiak nem vehetnek dohánytermékeket, sem e-cigarettákat. A legális dohánytermék gyártók elleneznek minden illegális forrásból származó és minden fiatalokat célzó értékesítést.

Óvjuk a fiatalokat

„Az Elf Bar nikotintartalma eszközönként változó lehet: van 0%-os, de például egy 600 slukkra elegendő, 5%-os terméké 14 doboz cigarettának felel meg. Bár a nikotin önmagában valóban kevésbé káros, mint a kátrány és füst, ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést is okozhat ‒ mutat rá dr. Szondy Klára tüdőgyógyász főorvos, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnökségének tagja. ‒ Aggályos az is, hogy miközben Magyarországon kizárólag tizennyolc éven felüliek vásárolhatnak nikotintartalmú készítményeket, és ők is csak a dohányboltokban, addig az illegális Elf Bar az interneten korlátlanul rendelhető. Elsődleges feladat tehát felhívni a fiatalok figyelmét a veszélyekre!”

Kiemelt kép: Getty Images / Canva