58 évesen is irigylésre méltó formában a plasztikamentes szupermodell

Paulina Porizkova ismét bebizonyította, hogy fütyül az elvárásokra. És milyen jól teszi!

A skandinávok ismét bebizonyították, hogy jóval felvilágosultabbak a világ többi részénél, az új skandináv Vogue címlapján ugyanis Paulina Porizkova korábbi szupermodell átlátszó fehérneműben, igen kihívó pózban szerepel. Az új lapszám borítóján az áprilisban 58. születésnapját ünneplő cseh származású modell egy virágmintás karosszékből tekint az olvasóra, miközben áttetsző, babarózsaszín neglizséje szinte alig hagy valamit a képzeletnek. Természetes, ősz tincsei alig sminkelt arcába omlanak, és a címlap mindössze ennyit ígér: „Paulina Porizkova ereje”.

Ez az ábrázolás nagyon is hű ahhoz, amit az írónővé avanzsált egykori szupermodelltől megszokhattunk az utóbbi időben, nevezetesen mióta az öregedés elfogadásának egyik élharcosává vált. A vele készült interjúban ismét sok szót ejt az ageizmus elleni küzdelemről és az ebben elfoglalt szerepéről. „Úgy érzem, hogy olyan 50 év körüli nőket képviselek, akik a koruknak megfelelően néznek ki. És mélyen azt érzem, hogy több reprezentációra lenne szükségünk” – szögezte le. A kiadvány szerkesztői mindezzel csak egyetérteni tudnak, szerintük az új lapszám bizonyítéka annak, hogy „a szépség valóban nem korhatárhoz kötött”.

A modell a társadalmi szerepvállalás szellemében többek között arra használja sokakat elérő Instagram-fiókját, hogy a testpozitivitás mellett kampányoljon: korábban frappánsan visszavágott egy plasztikai sebésznek, aki szerint néhány dolgot „ki kellene javítani az arcán”, de teste ünneplése gyanánt gyakran pózol meztelenül vagy szinte meztelenül, valamint akkor-és-most összehasonlító fotót is posztolt már magáról, melynek kapcsán elmagyarázta, miért is érzi úgy, hogy most van a fénykorában, nem pedig évtizedekkel ezelőtt volt.

„Méltósággal megöregedni… Mit is jelent méltósággal megöregedni? Tudjátok, mit? A fenébe az egésszel! (eredetileg egy ennél erősebb kifejezés hangzik el – a szerk.) Nincs is olyan, hogy méltóságteljes öregedés. (…)

Az öregedés elkerülhetetlen. Mindenkivel megtörténik. Ráadásul, ami azt illeti, egy egészen csodálatos dolog is, hiszen, úgy gondolom, sokkal jobb ember vagyok most, mint valaha voltam.

Bölcsebb, intelligensebb és viccesebb vagyok…” – kezdi a felsorolást az új lapszámot népszerűsítő Youtube-videóban.

De a Vogue is hasonlókat fogalmaz meg a címlapinterjú beharangozójában: „a divatiparban való idősödéssel kapcsolatos tapasztalatai, a gyomorszorító gyász leküzdése és a középkorúként való randizás kavalkádjában Paulina ráébred, hogy ahogy öregszik, csak egyre intelligensebbé, türelmesebbé és befelé tekintőbbé válik” – írják.

Csak egy kérdésünk maradt: vajon mikor érik meg a társadalom arra, hogy mindannyian ehhez hasonlóan gondolkodjunk?

Kiemelt kép: Paulina Porizkova 2022-ben, Németországban – Fotó: Franziska Krug/Getty Images for Ernsting’s Family