Sokszor érezte láthatatlannak magát a kora miatt.

Napjainkban Paulina Porizkova csehszlovák származású svéd-amerikai szupermodell egész személyes brandje arra épül, hogy büszkén vállalja természetes megjelenését, korát és testét egyaránt. Ezzel bizonyítja, hogy nem csupán akkor volt elégedett külsejével, amikor 19 évesen ő volt az első közép-európai nő, aki a Sports Illustrated címlapján szerepelt, vagy amikor 23 évesen a világ legjobban fizetett szupermodellje lett az Estée Lauderrel kötött, 6 millió dolláros szerződésének köszönhetően.

Most 57 évesen ausztrál Vogue-nak mesélt arról, milyen fontos szerepet játszott életében a közösségi média az utóbbi két évben, szeretett férje, Ric Ocasek elvesztése óta. A modell az Instagramon igen intenzív kapcsolatot ápol követőivel, akik egyszerűen odáig vannak Porizkova bejegyzéseiért – a fotókért, és a melléjük fűzött történetekért egyaránt. A modell és több mint nyolcszázezer követője kölcsönösen támogatja egymást a hibák és sebezhetőség elfogadásában, a rajongók pedig megértő, kedves szavakkal is segítik a sztárt gyászának feldolgozásában – és persze erősítik önbizalmát az alábbiakhoz hasonló fotók kommentszekciójában. 

Porizkova azáltal, hogy őszintén mesél a nagyvilágnak olyan tabutémákról, mint a halál, a gyász, az öregedés és a szorongás, egy teljesen újfajta, izgalmas, online imázst épített magának az utóbbi években.

„Most, amikor az utcán sétálok, vagy a reptéren vagyok, vagy ilyesmi, a korombeli nők csak annyit mondanak: »Szeretlek. Imádom, amit az Instagramon csinálsz. Köszönöm« És ennyi… Annyira hihetetlenül kifizetődő, mert tudom, hogy elértem valakit az üzenetemmel… nem csak azért (mondanak ilyeneket nekem), mert csinosnak tartanak” – fogalmazott. 

A modell elmondta, nem volt különösebb oka annak, hogy elkezdett intenzíven posztolni a közösségi médiában. Csupán a magányosságán akart ezáltal enyhíteni.

„Őszintén szólva, megdöbbentett az egész. Fogalmam sem volt, nem volt tervem, nem láttam előre, hogy ez fogja feltámasztani a karrieremet… Covid volt, a férjem meghalt, borzasztóan és nagyon magányosnak éreztem magamat, és egyszerűen csak kinyújtottam a kezemet az emberek felé” – foglalta össze. 

Legtöbbször az öregedéssel kapcsolatos nézeteit osztja meg a többiekkel, de gyakran ír arról is, hogyan éli meg, hogy férje elvesztése után újra a randizás mezejére lépett. Úgy fogalmazott,

az életkora miatt először „láthatatlannak” érezte magát – mostanra azonban sokat javult önképe, többek között a rengeteg, a külsejét dicsérő hozzászólásnak is köszönhetően. 

„A legtöbb komment most is a »még mindig dögös vagy, még mindig megcsinálnálak« kategóriába tartozik… »Bébi, ha férfit keresel, én itt vagyok!« Köszönöm, férfiak, olyan jó tudni, hogy látszólag az egyetlen elismerés, amire tőletek szükségem lehet, az az, hogy kívántok engem!” – viccelődött a modell. 

Kiemelt kép: Paulina Porizkova 2022. június 20-án, Hamburgban – Fotó: Franziska Krug/Getty Images for Ernsting’s Family