A szupermodell még csak 15 éves volt, mikor egy fotós munka közben zaklatta

Gyerek volt még, amikor munkahelyi szexuális zaklatás áldozata lett.

Paulina Porizkova egykori szupermodell szerdán a Red Table Talk vendége volt, ahol karrierje korai időszakáról mesélt. A felelevenített történetek között szóba került egy megdöbbentő eset, a nő ugyanis arról számolt be, hogy életében először munka közben látott péniszt: egészen pontosan 15 éves korában, amikor egy fotós egészen váratlanul, egyszer csak a vállára helyezte a nemi szervét.

„Épp akkor lettem 15. Párizsban voltam, és akkoriban bármilyen munkát megkapni nagy dolog volt számomra, mert minden munkáról azt hittem, hogy az lesz utolsó… így hát én akartam lenni az az aranyos kislány, aki mindenkinek engedelmeskedik” – emlékezett vissza az eset körülményeire. A konkrét pillanatot részletezve Porizkova elmondta, hogy egy sminkes és egy fodrász is vele volt, ő pedig épp a sminktükör előtt ült, amikor a fotós hátulról odasétált hozzá…

„És akkor éreztem valamit a vállamon, ami meleg volt és nehéz. És a fotós csak nevetett rajtam, a sminkes is nevetett rajtam, a fodrász is nevetett, mindenki nevetett…

Én meg nem tudtam, mi az [a vállamon]. Majdnem úgy nézett ki, mint egy barna virág, olyan volt, mint egy krumplipürével töltött harisnya. A világért sem tudtam rájönni, mi az. Csak amikor eltette, és felhúzta a sliccét, akkor esett le, hogy a pénisze volt” – emlékezett vissza a most 57 éves modell.

Porizkova 15 évesen Párizsban:

A műsor házigazdája, Jada Pinkett Smith megkérdezte tőle, hogy ez volt-e az első alkalom, hogy ilyen testrészt látott. „Hát, igen. Egyértelműen ez volt az első alkalom, hogy péniszt láttam” – válaszolta a modell. Porizkova most megjelent, No Filter: The Good, the Bad, and the Beautiful (kb. Filter nélkül: A jó, a rossz és a gyönyörű) című könyvében további részleteket is elárul az ominózus esettel kapcsolatban – bár a férfi kilétét nem fedi fel. „Úgy vigyorgott rám, mintha ez egy vicces kis tréfa lenne. A sminkmester enyhén megrázta a fejét, és felvonta a szemöldökét, mintha azt mondaná: »Már megint ezzel jön (a fotós)«… Fel akartam ugrani és el akartam futni előle, de mivel egy másik nő is nevetett, azt gondoltam, hogy biztos rosszul fogom fel a helyzetet.

A nevetése miatt az egész dolog… súlytalannak tűnt. Mintha csak elrontanám a mókát, ha nem nevetnék velük együtt… Így hát továbbra is mosolyogtam. Szükségem volt rá, hogy kedveljenek”

– írja a memoárban. A könyv szerint ezután tanulta meg, hogy az ő szakmájában ez a dolgok a menete, a szexuális zaklatást pedig akkoriban szinte természetesnek vette a közege.

„[Később] már nem számoltam, hányszor üdvözölt egy-egy fotós széttárt fürdőköpenyben. És ha éppen nem a fotós volt az, akkor egy ügyfél, vagy egy ügyfél unokaöccse, vagy az ügyfél egyik barátja… Volt egy fotós, aki egyszer azt kiabálta nekem mikor még csak egy tinédzser szűzlány voltam, hogy »Úgy nézz rám, mintha azt akarnád, hogy elélvezzek!«” – olvasható a kötetben.

Porizkova a megpróbáltatások ellenére nem hagyta ott a szakmáját, később pedig a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb modellje lett, sőt, az első közép-európai nő, aki a Sports Illustrated magazin fürdőruhás számának címlapján szerepelt. 23 évesen a világ legjobban fizetett szupermodelljévé vált az Estée Lauderrel kötött, 6 millió dolláros szerződésének köszönhetően, manapság pedig főleg az írásnak szenteli idejét, és gyakran felszólal nyilvánosan is az ageizmussal szemben.

Porizkova 1984-ben, 19 éves korában ismerkedett meg a The Cars együttes frontemberével, Ric Ocasekkel, akivel 1989-ben össze is házasodtak. 34 együtt eltöltött év után, 2018 májusában jelentették be, hogy szakítottak, és bár több éve külön éltek, jogilag sosem váltak el. Közvetlenül a férfi 2019-ben bekövetkezett halála előtt is felesége ápolta őt, Ocasek mégis kizárta őt végrendeletéből. Két fiuk született: Jonathan most 29, Oliver 24 éves.

Kiemelt kép: Ric Ocasek és felesége, Paulina Porzikova 1989-ben – Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic via Getty Images